OVI RDW Kenteken check
Wil je je auto verkopen of een auto kopen dan kan het raadplegen van de RDW online voertuig informatie (OVI) website interessant voor je zijn, via deze site kun je snel en gemakkelijk veel informatie inzien die voor eventuele verkoop of koop belangrijk is.
Wat is de OVI: RDW kenteken check?
Ben je op zoek naar voertuig gegevens, APK keuringsdatum, informatie over het schorsen van je auto, tellerstanden? Deze en meer informatie over jouw auto kun je raadplegen via een RDW OVI kenteken check.
Hoe werkt de check
Op de website van de RDW kun je in de gele kentekenplaat het Nederlandse kenteken invoeren en vervolgens de gegevens opvragen. Alle voor deze dienst beschikbare voertuiggegevens worden getoond, verdeeld over een aantal tabbladen. Voor meer informatie over een bepaald gegeven klik je op de informatieknop. Voor sommige voertuiggegevens wordt een code getoond die bestaat uit alleen een letter of een letter en een getal.
De naam van de huidige eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van het kenteken. Via de check op de website van de RDW OVI zijn alleen de voertuiggegevens in te zien.
De kentekencheck is geheel gratis, het enige wat je nodig hebt is het kenteken en eventuele kilometerstand, ook zonder kilometerstand kun je de check uitvoeren.
Wat is de RDW eigenlijk?
De RDW is de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Alhoewel: die term wordt sinds 1996 niet meer gebruikt. Tegenwoordig is deze overheidsdienst alleen bekend met de afkorting RDW. Het is een organisatie die vlak na de oorlog in 1949 werd opgericht om auto’s te keuren en om de kentekenregistratie te beheren. Een van de belangrijkste taken van de RDW is momenteel om het basisregister van alle Nederlandse voertuigen bij te houden.
Andere taken van de RDW zijn:
- Voertuigen en -onderdelen toelaten op de Nederlandse en Europese markt.
- Toezicht houden op RDW-erkende bedrijven en controle uitoefenen op de technische staat van voertuigen.
- Documenten afgeven zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en het APK-formulier.
Auto overschrijven
Een taak van de RDW is het verzorgen van het overschrijven van een auto op naam van iemand anders. Hier heb je dus alleen te maken als je een auto koopt of verkoopt. Koop je een auto bij een autobedrijf dan zorgt het autobedrijf voor de overschrijving. Koop je een auto bij een particulier dan regel je de overschrijving bij een vestiging van PostNL. Deze vind je meestal in supermarkten of bijvoorbeeld bij de boekhandel zoals Bruna en Primera. Om de overschrijving te doen heb je het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs nodig of de kentekencard en de tenaamstellingscode. Bij verkoop ben jij juist degene die de documenten meegeeft aan de koper zodat hij de auto op zijn naam kan zetten. Ben je je kentekencard kwijt, deze kun je online opnieuw aanvragen maar kijk hierbij uit voor malafide nep-websites.
Voertuiggegevens registreren
De RDW is de enige instantie in Nederland die een centrale registratie bijhoudt van alle voertuigen in Nederland met een kenteken. Fietsen worden dus niet geregistreerd, maar verder wel alle voertuigen met een kenteken waaronder dus auto’s maar ook motoren, brommers, speed pedelecs en scooters, bedrijfsauto’s, aanhangers en caravans en zelfs vaartuigen. Waarom is dit allemaal nodig? Een van de belangrijkste redenen voor deze uitgebreide voertuigregistratie en administratie is dat de overheid zo eenvoudig belasting kan heffen. Staat een auto op jouw naam dan krijg je automatisch een aanslag voor de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast is de registratie belangrijk om fraude en criminaliteit te voorkomen. Zonder registratie wordt het voor criminelen een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld een vluchtauto te gebruiken of om voertuigen voor andere criminele activiteiten te gebruiken.
Auto’s keuren
Een laatste activiteit die we nog toelichten is het keuren van auto’s. Alle auto’s in Nederland moeten beschikken over een RDW-goedkeuring. Autofabrikanten doen dit zelf voor de auto’s die ze hier verkopen dus daar hoef je je als consument niet mee bezig te houden. Sowieso geldt dit voor alle auto’s die hier al rondrijden, deze hebben allemaal een goedkeuring. Anders wordt het wanneer je een auto aanpast of importeert. Bij het aanpassen van een auto, bijvoorbeeld wanneer je deze ingrijpend modificeert, dan zal je de auto opnieuw moeten laten keuren. Ook een import-auto moet altijd eerst gekeurd worden voordat deze een Nederlands kenteken krijgt. Pas dan mag je ermee de weg op. Tot slot is ook schade soms een reden om een auto te laten herkeuren. Natuurlijk niet bij een deukje, maar wel wanneer er bij een auto structurele schade is gerepareerd. Dan moet opnieuw gekeken worden of de auto weer veilig de weg op kan. Voor zo’n keuring maak je een afspraak bij een van de 16 keuringsstations van de RDW.