Het vrijwaringsbewijs - wat moet je weten?

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

Wanneer je een auto koopt of verkoopt dan moet niet alleen de afgesproken verkoopprijs worden betaald, het is ook belangrijk dat je over de juiste documenten beschikt. Zo dien je als koper te beschikken over het kentekenbewijs, en als verkoper over het vrijwaringsbewijs. In dit artikel vertellen we wat een vrijwaringsbewijs is, waarvoor het dient en hoe je eraan komt.


Wat is een RDW vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is het document dat bewijst dat je niet langer de eigenaar bent van een auto. Dit is belangrijk omdat je dan automatisch ook geen wegenbelasting meer betaalt. Ook kan je met het vrijwaringsbewijs je autoverzekering opzeggen en ontvang je geen oproepen meer voor de APK. Tot slot, en dat is heel goed om te weten, kan je niet bekeurd worden voor overtredingen die met de auto worden gemaakt na het verkopen van de auto. Stel dat je je auto verkoopt zónder overschrijving op naam van de koper en dus zonder vrijwaringsbewijs dan blijf je verantwoordelijk voor eventuele boetes.


Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Je zou denken dat een vrijwaringsbewijs een officieel document is met stempels en handtekeningen, maar dat is niet zo. Eigenlijk is het vaak niet meer dan een bonnetje, vergelijkbaar met een kassabon, dat je krijgt bij het overschrijven van de auto. Je schrijft de auto over op naam van de koper bij een vestiging van PostNL.


Auto vrijwaren

Je auto vrijwaren bij verkoop kan in principe op twee manieren. Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autobedrijf dan zorgt men ervoor dat je meteen het RDW vrijwaringsbewijs ontvangt. Hetzelfde geldt wanneer je de auto verkoopt aan een sloopbedrijf, dan ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs. Als je de auto verkoopt aan een particulier werkt het anders. In principe regelt de koper zelf de overschrijving bij een vestiging van PostNL.


Je geeft in dat geval de documenten (het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs óf de kentekencard en de tenaamstellingscode) mee aan de koper om de auto over te schrijven op zijn naam, of jullie gaan samen naar PostNL om dit te regelen. De koper ontvangt tegelijkertijd het vrijwaringsbewijs. Als hij dit bewijs aan je heeft overhandigd weet je zeker dat de auto niet meer op jouw naam staat en kan je de auto meegeven. Uiteraard na betaling! 


Verkoop je je auto via ikwilvanmijnautoaf? Al onze aangesloten inkopers zijn RDW erkend. Dat betekent dat de koper op het moment van de voerdracht het voertuig direct kan vrijwaren. Het vrijwaringsbewijs ontvang je dus meteen van het kopende autobedrijf bij levering. Op de site van de RDW is de overdracht direct zichtbaar.


Verzekering opzeggen met vrijwaringsbewijs

Na verkoop van je auto hoef je alleen nog maar de verzekering op te zeggen. Ook hiervoor heb je het vrijwaringsbewijs nodig. Stuur binnen twee weken een kopie van het vrijwaringsbewijs zodat de verzekeraar de verzekering kan stopzetten. Doe dit wel binnen twee weken zodat de verzekering kan worden stopgezet op de verkoopdatum. Wacht je er te lang mee dan kan dit niet meer per verkoopdatum en betaal je premie voor een auto die je niet meer in bezit hebt!


Is je vrijwaringsbewijs kwijt?

Dat hoeft geen probleem te zijn. Het vrijwaringsbewijs heb je alleen nodig voor het stopzetten van de verzekering, alle andere informatie gaat automatisch naar de RDW zodat je geen wegenbelasting meer betaalt en ook geen APK-oproep ontvangt. Als dat is geregeld heb je het vrijwaringsbewijs in principe niet meer nodig. Is je vrijwaringsbewijs kwijt voordat je de verzekering hebt beëindigd? Dan kan je bij de RDW een overzicht aanvragen van alle auto’s die op jouw naam hebben gestaan. Dat overzicht is ook een bewijsmiddel dat de auto niet meer op jouw naam staat.  

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands