Veelgestelde vragen

Aanmelden

Is jullie dienstverlening echt gratis?

Ja, onze dienstverlening is geheel gratis. Van aanmelding, bieding tot daadwerkelijk verkoop.

Hoe wijzig ik mijn advertentie?

Het is belangrijk je voertuig zo volledig mogelijk aan te melden, mocht dit onverkoopt niet gelukt zijn dan verzoeken wij je je voeruig nogmaals eenvoudig aan te melden met de correcte gegevens. Foto's kunnen altijd worden nagestuurd.

Hoe werkt ikwilvanmijnautoaf.nl?

Ikwilvanmijnautoaf.nl is een online verkoopplatform voor gebruikte voertuigen. Om je auto te verkopen begin je met het invullen van het kenteken. Vul vervolgens nog enkele aanvullende gegevens in en voeg maximaal 9 foto’s toe. De auto wordt in een afgeschermde veiling geplaatst. Binnen één dag ontvang je het hoogste bod waarna je eventueel direct over kan gaan tot de verkoop van je auto. Naast personenauto’s kan je ook bij Ikwilvanmijnautoaf.nl terecht voor de verkoop van je motor, scooter, caravan, camper, bedrijfswagen, vrachtwagen en taxi.

Kan ik later nog foto’s toevoegen?

Ja, dat kan. Heb je geen foto’s toegevoegd, dan ontvang je na aanmelding een e-mail met het verzoek alsnog foto’s toe te voegen. Je kan de foto’s ook naar onze klantenservice mailen onder vermelding van het kavelnummer en/of kenteken van de auto.

Wat is het verschil tussen accessoires en opties?

Opties zijn voorzieningen die door de autofabrikant aan je auto worden toegevoegd in de fabriek. Een ingebouwd navigatiesysteem is hier een voorbeeld van. Accessoires zijn details die je later aan je auto kan toevoegen, zoals een trekhaak, lichtmetalen velgen of een alarminstallatie.

Wanneer is een voertuig rijdbaar?

Een rijdbaar voertuig is een voertuig waarmee je nog op de weg kan en mag rijden, ongeacht schade of gebreken.

Kan ik ook mijn schadeauto of sloopauto verkopen?

Ja, dat kan. Ikwilvanmijnautoaf.nl werkt samen met 11.000 inkopers, waaronder schade- en sloopspecialisten. Omschrijf de schade zo gedetailleerd mogelijk tijdens het aanmelden of vermeld dat het om een sloopauto gaat. Op die manier kunnen de inkopers een bieding op maat uitbrengen.

Wat houdt de verwachte prijs in?

Tijdens het aanmelden van je auto wordt er gevraagd naar het bedrag dat je verwacht voor het voertuig te krijgen. De verwachte prijs is een richtlijn voor de biedende inkopers. Het betekent niet dat je dit bedrag ook daadwerkelijk zult krijgen bij de verkoop van je voertuig.

Hoelang staat mijn voertuig in de veiling?

Een voertuig staat in principe 24 uur in onze afgeschermde veiling. Daarna ontvang je per e-mail het hoogste bod en kan je direct het voertuig verkopen. Indien je met het bod niet tevreden bent kunnen we besluiten het voertuig langer in de veiling te laten staan.

Ben ik verplicht te verkopen als er een bod is uitgebracht?

Je bent niet verplicht je auto te verkopen na het ontvangen van het hoogste bod. Het ontvangen van het hoogste bod is gratis en geheel vrijblijvend.

Is het bod gegarandeerd?

Je ontvangt altijd een gegarandeerd bod op basis van de opgegeven omschrijving. Als je het bod accepteert hoef je niet meer te onderhandelen met de koper en krijg je het afgesproken bedrag uitbetaald tijdens de sleuteloverdracht. Het is wel belangrijk dat de bijzonderheden van je voertuig goed zijn omschreven.

Heb ik bedenktijd?

Uiteraard mag je nadenken of je akkoord gaat met het bod, maar zodra je het bod hebt geaccepteerd als de daadwerkelijke verkoopprijs van je voertuig ben je verplicht het voertuig te leveren. Er is geen sprake van een bedenktijd voor een overeenkomst op afstand, aangezien het om een verkoop bij opbod gaat. De verkoopovereenkomst is daarom altijd bindend.

Hoe snel wordt mijn voertuig verkocht?

Na aanmelding wordt je voertuig in onze afgeschermde veiling geplaatst. De aangesloten inkopers kunnen vanaf dit moment biedingen op je voertuig uitbrengen. Het hoogste bod ontvang je na maximaal 24 uur, maar in sommige gevallen wordt er al sneller een geschikte koper gevonden.

Zijn er tips voor een succesvolle verkoop?

Een auto verkopen doe je niet elke dag. Onthoud dat een auto verkopen een stuk makkelijker en sneller gaat als je het voertuig zo gedetailleerd mogelijk omschrijft. Tijdens de aanmelding krijg je hier voldoende ruimte voor. Wij raden je aan daarnaast gebruik te maken van de mogelijkheid foto’s toe te voegen. Zorg echter wel dat de auto schoon en opgeruimd is voordat je foto’s maakt. Een gedetailleerde omschrijving in combinatie met duidelijke foto’s geeft de mogelijke koper een beter beeld van je voertuig.

Levering

Moet ik mijn voertuig zelf naar de koper brengen?

Je dient het voertuig zelf bij de koper af te leveren, tenzij vooraf anders is afgesproken. Breng je het voertuig naar de koper, dan vergoeden wij je treinreis terug naar huis. Mocht je niet in de gelegenheid zijn het voertuig te brengen, maak dit dan kenbaar bij onze automakelaar voordat je instemt met de verkoop van je voertuig. Wanneer het voertuig niet meer rijdbaar is en je dit ook zo hebt aangegeven, komt de koper het voertuig bij je thuis ophalen.

Kan mijn voertuig ook opgehaald worden?

Veel van onze aangesloten inkopers kunnen het voertuig bij je thuis ophalen, maar dit dient vooraf in goed overleg te worden afgesproken. Onze automakelaar kan je daarbij helpen. Voertuigen waarvan aangegeven is dat deze niet rijdbaar zijn worden altijd bij je thuis opgehaald.

Wat als de omschrijving niet klopt?

Als tijdens de overdracht blijkt dat de staat van het voertuig niet voldoet aan de gegeven omschrijving, dan mag de koper een tegenbod doen. Dit bod hoef je echter niet te accepteren. Kom je er met de kopende partij niet uit, dan is het raadzaam direct contact op te nemen met onze klantenservice op 053 – 711 8003.

Ik ben een deel van mijn kenteken kwijt, wat nu?

Als jij je voertuig verkoopt, moet je er voor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Je moet dan het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in bezit hebben, anders kan het voertuig niet worden overgeschreven. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs kwijt, dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Hoe krijg ik mijn geld bij de verkoop?

De koper kan het bedrag contant aan je uitbetalen of door middel van een bankoverschrijving. Wij raden je aan de gewenste betalingsmethode vooraf met de koper af te spreken. De koopsom wordt in ieder geval voldaan tijdens de overdracht.

Hoe wordt mijn auto gevrijwaard?

Al onze aangesloten inkopers zijn RDW erkend. Dat betekent dat de koper op het moment van de overdracht het voertuig direct kan vrijwaren. In veel gevallen krijg je het vrijwaringsbewijs direct per e-mail. Op de site van de RDW is de overdracht direct zichtbaar.

Financieel

Wat zijn de kosten?

Iedereen kan gratis gebruik maken van onze dienstverlening. Voor zowel de aanmelding, het ontvangen van het hoogste bod en de eventuele verkoop worden geen kosten berekend.

Wanneer moet ik annuleringskosten betalen?

Op het moment dat je hebt ingestemd met de verkoop van je voertuig en je ziet er vervolgens van af, dan ontvang je een annuleringsfactuur. De annuleringsfactuur bedraagt 15 procent van de overeengekomen verkoopprijs met een minimum van € 300,-.

Hoe zit het met de betaalde wegenbelasting?

Tijdens de sleuteloverdracht wordt je auto gevrijwaard door de RDW-erkende inkoper. Als bewijs ontvang jij een RDW vrijwaringsbewijs. De Belastingdienst zet de motorrijtuigenbelasting vanaf dat moment automatisch stop en de teveel betaalde belasting wordt terugbetaald of eventueel verrekend.

Hoe wordt de verzekering beëindigd?

Als jij je auto hebt verkocht moet je niet vergeten de autoverzekering stop te zetten. Met de vrijwaring kun je de verzekering per de vrijwaringsdatum beëindigen. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars als eis stellen dat het vrijwaringsbewijs binnen een bepaald termijn binnen moet zijn.

Wat is BPM?

BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’ en dient voor elke personenauto, bestelauto en motor betaald te worden die in Nederland geregistreerd wordt. Koop je een auto direct van een Nederlandse autodealer, dan zit de BPM al bij de aanschafprijs is.

Wat betekent BTW- of marge-voertuig?

Een zogeheten ‘BTW-auto’ is een auto die in het bezit is geweest van een zakelijke bestuurder. Een auto is een ‘marge-auto’ zodra hij van een particulier is geweest. Voor inkoopbedrijven is het belangrijk te weten om welk soort voertuig het precies gaat in verband met het wel of niet kunnen terugvorderen van de BTW.

Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is een auto die door middel van lease ter beschikking wordt gesteld aan een gebruiker. De auto is dan niet het eigendom van de gebruiker, maar blijft op naam staan van de leasemaatschappij. In de meeste gevallen leasen werkgevers auto’s, maar particulieren kunnen ook een auto leasen.

Wat als er een financiering op mijn voertuig zit?

Een auto waar nog een financiering op zit, kan niet worden verkocht zonder goedkeuring van de financierder. Omdat de auto geldt als onderpand van de financiering heeft de kredietverstrekker het eigendomsbewijs in bezit. Als kredietnemer zal je eerst de financiering moeten aflossen voordat je het eigendomsbewijs in handen krijgt en dus je auto kan verkopen.

Veiligheid

Zit ik ergens aan vast?

Het aanmelden van het voertuig is gratis en vrijblijvend, evenals het ontvangen van biedingen. Zodra je instemt met de verkoop van je voertuig door het hoogste bod te accepteren, ben je verplicht het voertuig te leveren.

Wie zien mijn persoonlijke gegevens?

Tijdens het aanmeldingsproces wordt gevraagd aanvullende gegevens achter te laten, waaronder jouw persoonlijke gegevens. Wij hebben contactgegevens nodig om jou op de hoogte te brengen van het hoogste bod. Deze gegevens worden niet getoond in de afgeschermde veiling, inkopers bieden op basis van de voertuiggegevens. Pas als jij akkoord gaat het met het hoogste bod worden jouw contactgegevens vrijgegeven aan de koper en ontvang jij de gegevens van de kopende partij.

Wie kan mijn voertuig kopen?

Ikwilvanmijnautoaf.nl werkt uitsluitend samen met goedgekeurde inkoopbedrijven. Je verkoopt je voertuig altijd aan een RDW-erkende inkoper. Er zijn merkdealers, universele garages, schade- en sloopspecialisten en auto-exporteurs bij ons aangesloten.

Wat is de RDW?

RDW (Dienst Wegverkeer), is de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en documenten, zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en bromfietscertificaten, in ons land verzorgt.

Overig

Kan ik ook alleen de waarde laten bepalen?

Bij Ikwilvanmijnautoaf.nl kan je ook terecht voor een waardebepaling van de auto of elk ander soort voertuig. In onze afgeschermde veiling kunnen aangesloten inkopers biedingen uitbrengen op basis van de opgegeven omschrijving en toegevoegde foto’s. De hoogte van de biedingen is het bedrag dat het voertuig in de ogen van onze inkopers op dat moment waard is. Bij het ontvangen van het hoogste bod weet je dus direct wat je voertuig nog waard is. Na het ontvangen van het hoogste bod kan je eventueel direct overgaan tot de verkoop van je voertuig, maar dat is niet verplicht.

Hoe krijg ik de treinreis vergoed?

Als je het voertuig bij de koper brengt vergoeden wij de treinreis terug naar huis. Wij vergoeden uitsluitend een tweedeklas treinreis voor één persoon. Om de kosten voor de treinreis te declareren stuur je het transactieoverzicht, de vrijwaring en je bankrekeningnummer per post of per e-mail naar onze klantenservice.

Hoe kan ik mij aanmelden als koper?

Als particulier is het niet mogelijk een voertuig in te kopen. Particulieren kunnen enkel voertuigen verkopen via Ikwilvanmijnautoaf.nl.

Is het mogelijk mijn voertuig te verwijderen van de site?

Op het moment dat jij je voertuig uit onze veiling wil halen, kan je dit telefonisch of via de mail doorgeven aan onze klantenservice. Vermeld wel altijd het desbetreffende kavelnummer en het kenteken van de auto.

Wat is de rol van ikwilvanmijnautoaf.nl?

Het team van Ikwilvanmijnautoaf.nl bemiddelt bij de verkoop van een tweedehands voertuig van particulier aan een inkoopbedrijf. Dit kan ook jouw voertuig zijn. Wij brengen het voertuig onder de aandacht van 11.000 mogelijke kopers en onderhandelen vervolgens voor jou om een zo hoog mogelijke verkoopprijs te realiseren.

Wat is Dealerdirect?

Dealerdirect BV is het bedrijf dat Ikwilvanmijnautoaf.nl in 2006 heeft opgericht. Naast Ikwilvanmijnautoaf.nl heeft Dealerdirect onder meer de verkoopsites Ikwilvanmijnautoaf.be, Jevoudraisvendremavoiture.be, Ichwillmeinautoloswerden.de en Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl in beheer.

Kan ik ergens ervaringen van klanten vinden?

Ikwilvanmijnautoaf.nl vraagt alle gebruikers naar hun ervaringen met ons verkoopplatform. Op die manier kunnen wij onze service dagelijks verbeteren. Alle ervaringen worden verzameld op ikwilvanmijnautoaf.nl/ervaringen. Daarnaast is Ikwilvanmijnautoaf.nl aangesloten bij Trustpilot, een onafhankelijk review platform waarop consumenten hun ervaringen kunnen delen over online diensten.