Gratis waardebepaling voor jouw auto?
Ontvang binnen 3 minuten een gratis waardebepaling voor jouw auto

Ik weet mijn kenteken niet

Of voer kenteken in

Binnen 3 minuten geregeld

STAP 1

Kenteken invullen

Vul je kenteken in, lever eventueel nog wat aanvullende details aan

STAP 2

Onze databronnen analyseren je auto

Wij raadplegen diverse databronnen om tot een nauwkeurige inschatting van de waarde van je auto te komen

STAP 3

Waardebepaling ontvangen

Ontvang kosteloos een pdf-rapport in je mailbox

Auto waarde - Wat is mijn auto waard?

Je hebt een auto die je wilt verkopen? Uiteraard wil je dan eerst weten wat je auto waard is. Elke dag vragen duizenden Nederlanders zich af 'wat is mijn auto waard?' Nu kan je natuurlijk gaan googelen om de 'dagwaarde', de 'auto waarde' of de 'restwaarde' van je auto te checken op allerlei websites. Maar veel informatie is verouderd zodat je dan nog steeds niet goed weet wat je auto écht waard is.


Auto waarde bepalen

De auto waarde verandert namelijk voortdurend. Dit gebeurt vanzelf doordat je auto ouder wordt en wordt gebruikt, maar ook door de vraag in de markt en het aanbod van vergelijkbare auto's. Als er veel vraag is naar de auto die je voor een waardebepaling aanbiedt dan zal je een hogere prijs ontvangen dan wanneer er weinig vraag is. Ook is het bepalen van de auto waarde natuurlijk afhankelijk van wat de koper ervoor wil betalen. Als een koper de auto snel kan doorverkopen (of wanneer hij deze zelf graag wil houden) zal deze de auto waarde hoger inschatten.


Inruilwaarde vs dagwaarde

En dan is er nog het verschil tussen de dagwaarde en de inruilwaarde van je auto. Of is er geen onderscheid? Nou, jawel. De inruilwaarde is precies dat: de waarde die een dealer of autobedrijf aan je auto toekent bij aanschaf van een andere auto bij dat bedrijf. De inruilwaarde is dus de prijs die het autobedrijf aan je betaalt voor je oude auto, en dat bedrag wordt dan meestal als korting verrekend met de aanschafprijs van de nieuwe auto. Je hebt dus alleen met een inruilwaarde te maken wanneer je je oude auto aan het autobedrijf verkoopt waar je ook weer een nieuwe auto koopt.


Wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde is de waarde die een auto vandaag heeft. Het is in feite een soort dagkoers, alleen wel eentje die in principe elke dag omlaag gaat. Het gebeurt namelijk maar zelden dat een auto morgen meer waard is dan gisteren. Als het gaat om de dagwaarde lees je ook vaak de termen ‘marktwaarde’ en ‘vervangingswaarde’. Ze betekenen allemaal hetzelfde: het is de huidige waarde van de auto en een indicatie van de prijs die je ervoor kan vragen bij verkoop.


Waarom wil je de dagwaarde berekenen?

Er zijn verschillende redenen om de dagwaarde van een auto te willen weten.


1. Je wilt weten hoeveel geld je van de verzekering krijgt

De dagwaarde is echt een begrip uit de verzekeringswereld. Als een auto wordt gestolen of als er sprake is van schade wil de verzekering de waarde weten van de auto voordat de diefstal of schade plaatsvond. Die waarde is meestal bepalend voor de verzekeringsuitkering. Met de uitkering van de dagwaarde kan je een vergelijkbare auto terugkopen. Let op: de dagwaarde is dus niet hetzelfde als de aanschafwaarde. Als je drie jaar geleden een auto kocht van 8000 euro en de dagwaarde is nu 4000 euro dan krijg je bij een gewone WA-verzekering van de meeste verzekeraars 4000 euro uitgekeerd. Wil je de aanschafwaarde uitgekeerd krijgen? Dan moet je hiervoor een speciale verzekering afsluiten.


2. Je gaat je auto verkopen

Iedereen vraagt zich wel eens af ‘wat is mijn auto waard’. Misschien denk je eraan om een andere auto te kopen en wil je de waarde van je auto bepalen. Het antwoord op die vraag is niet eens zo makkelijk te geven. De berekening voor de waarde van een auto is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals:


  • Merk, model en uitvoering
  • Leeftijd
  • Kilometerstand
  • Staat van onderhoud
  • Aantal vorige eigenaren
  • Opties en accessoires


Ook de populariteit van een automodel bepaalt de waarde en de prijs die je ervoor kan vragen. In Nederland zijn bijvoorbeeld de Duitse merken zeer gewild bij kopers van tweedehands auto’s. Met name Volkswagen is een populair merk. De prijs van een gebruikte Golf of Polo ligt hierdoor hoger dan voor een vergelijkbaar model van een ander merk.


3. Je gaat een auto kopen

Een andere reden om de dagwaarde van een auto te weten is juist als je een auto gaat kopen. Op een occasionwebsite als Gaspedaal.nl staan op dit moment in Nederland ruim 400.000 occasions te koop. Maar hoe weet je zeker dat de vraagprijs van een auto niet te hoog is? Als je de dagwaarde van zo’n auto weet heb je hiervoor een goede indicatie. Koop je een auto bij een particulier dan is de dagwaarde vaak gelijk aan de vraagprijs. Koop je bij een autobedrijf dan is de vraagprijs vaak iets hoger vanwege de garantie en extra service die je er krijgt. Maar het verschil moet wel goed te verklaren zijn.


Hoe kan ik de dagwaarde van mijn auto berekenen?

De autohandel gebruikt data om de waarde van een auto te bepalen. Die waarden zijn gebaseerd op koele berekeningen. Puur op basis van autodata en de vraag in de markt komt er een prijs uit rollen. Helaas heb je als particulier geen toegang tot deze tools, maar er zijn wel andere manieren om te achterhalen wat de dagwaarde is van de auto die je wilt verkopen. Op de website van ikwilvanmijnautoaf.nl kan je bijvoorbeeld de dagwaarde online berekenen. Dat werk heel simpel. Je voert het kenteken van de auto in plus aanvullende informatie over de staat van de auto. Wees hierin zo eerlijk mogelijk. Stuur bijvoorbeeld ook foto’s in van beschadigingen zodat je een accurate dagwaarde krijgt. Na het invullen van alle gegevens krijg je een dagwaarde te zien die op dat moment geldt. Je kan deze dagwaarde gebruiken als vraagprijs en bij eventuele onderhandelingen met een koper.


Dagwaarde is indicatie

De dagwaarde ligt vaak in de buurt van de inruilwaarde, maar zit iets anders in elkaar. De dagwaarde is namelijk slechts een indicatie van de waarde van je auto. Je kan de dagwaarde online berekenen bij ikwilvanmijnautoaf. Dit gebeurt op basis van onder meer de voertuiggegevens (merk, model, type, enz.), kilometerstand, accessoires en de staat van onderhoud. Na het invullen van alle gegevens krijg je een dagwaarde te zien die op dat moment geldt. Je kan deze dagwaarde gebruiken als vraagprijs en bij eventuele onderhandelingen met een koper. Maar het is dus niet de gegarandeerde prijs die je ontvangt bij verkoop of bij inruil, zoals bij de inruilwaarde wel het geval is.


Meer redenen om de dagwaarde te berekenen

Er zijn daarnaast nog meer redenen om de dagwaarde te berekenen, bijvoorbeeld als je een auto gaat kópen. Auto-advertenties staan bomvol bruikbare informatie, en deze informatie kan je gebruiken om de dagwaarde te laten berekenen van een aangeboden auto. Is de verkoper een particulier en is de vraagprijs hoger dan de dagwaarde? Dan kan je dat gebruiken om een lagere prijs te bedingen. Staat de auto te koop bij een autobedrijf? In dat geval is een hogere prijs gerechtvaardigd omdat het autobedrijf ook aan de verkoop wil verdienen.


Waarde auto bepalen via ikwilvanmijnautoaf

Het kan gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en niet goed weet waar je op een betrouwbare manier de actuele waarde van je auto kan achterhalen. De vraag is dus: hoe krijg je toch snel betrouwbare, actuele informatie voor een waardebepaling van je auto? Gelukkig is het antwoord heel eenvoudig. Meld je auto aan bij ikwilvanmijnautoaf! Vul het kenteken in op onze site plus aanvullende informatie over de staat van de auto en ontvang geheel kosteloos en vrijblijvend een taxatie van een van onze aangesloten autokopers. Omdat wij een exclusieve samenwerking hebben met RDW-erkende auto inkopers weet je snel wat jouw auto waard is.


Auto waarde checken op kenteken

Bij ikwilvanmijnautoaf kan je op een veilige manier de autowaarde checken op kenteken. De waardebepaling van je auto gebeurt namelijk via een gesloten, online marktplaats die alleen toegankelijk is voor onze aangesloten auto inkopers. Daarom ben je niet afhankelijk van één auto inkoper maar maak je gebruik van ons exclusieve netwerk. Hoeveel je auto waard is hangt af van een aantal factoren. Factoren als het merk, de kilometerstand, leeftijd en de staat tellen mee in de waardebepaling van je auto. Hoe ouder de auto, hoe minder deze oplevert. Maar zelfs al ben je in het bezit van een auto die klaar is voor de sloop, dan nog kan deze wat opleveren.Altijd een taxatie voor je auto

Je ontvangt altijd een actuele taxatie. Bij ikwilvanmijnautoaf komt de auto in een veiling terecht waarna de aangesloten autodealers kunnen bieden. Ook gaan onze makelaars zelf op zoek naar een geschikte koper. Aan het eind van de veiling brengen we je in contact met de bieder van het beste bod. Ben je tevreden met deze taxatie? Dan kun je je auto direct verkopen aan de bieder! Supersnel en zonder gedoe. Soms kan het echter gebeuren dat we geen koper vinden voor jouw auto. Ook in dat geval ontvang je van ons toch een taxatie, zodat je altijd weet wat je auto bij verkoop kan opbrengen. Dit kun je doen voor ieder type auto en voertuig. Dus ook voor campers, caravans, vrachtwagens, bedrijfswagens en motoren.

Kortom, wil je weten wat je auto waard is? Meld je auto dan vandaag nog aan bij ikwilvanmijnautoaf.nl voor een actuele dagwaarde! Heb jij vragen of opmerkingen over de verkoop van je auto? Dan staan onze medewerkers 7 dagen per week klaar om je te helpen. Klinkt niet gek toch?


ANWB koerslijst

Er zijn meerdere manieren om de waarde van je auto te bepalen, en eentje daarvan hebben we nog niet besproken: de ANWB Koerslijst. Dit is een populaire manier omdat de ANWB als organisatie een betrouwbare naam heeft. Over het algemeen krijg je een goede indicatie van de dagwaarde van jouw gebruikte auto. Die waarde kan je gebruiken voor het vaststellen van de vraagprijs als je de auto aan een particulier of autobedrijf verkoopt. Overigens werkt de ANWB voor het samenstellen van de koerslijst samen met BOVAG, de organisatie voor onafhankelijke autobedrijven. Dit zijn ook de bedrijven die veel occasions kopen en verkopen.


ANWB Koerslijst niet voor auto’s ouder dan 15 jaar

Voor het bepalen van de waarde van jouw auto maakt de ANWB Koerslijst gebruik van een aantal objectieve criteria, zoals het merk en type auto, het bouwjaar, brandstofsoort, transmissie, de kilometerstand en ook de motor die onder de motorkap ligt. Je kan deze gegevens online invullen. Of vul het kenteken in van de auto, dat werkt een stuk sneller! Is jouw auto ouder dan 15 jaar? Dan heb je pech want voor auto’s ouder dan 15 jaar kan geen berekening worden gemaakt.


Prijs in ANWB Koerslijst is een richtprijs

Bedenk wel dat de prijs die je via de ANWB Koerslijst kan opvragen echt een richtlijn is. De waarde van je gebruikte auto is namelijk ook afhankelijk van andere factoren als de algehele staat van de auto, ingevulde onderhoudsboekjes. Tot slot is het ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod die de waarde van jouw auto bepaalt Een Volkswagen Golf is nu eenmaal meer gewild dan bijvoorbeeld een Fiat Punto.


Zelf je vraagprijs bepalen

Als je de waarde van jouw auto nog beter wilt bepalen dan is vergelijkend onderzoek op het web een goed idee. Kijk naar vergelijkbare auto’s met vergelijkbare kilometerstanden en bouwjaren, en kijk vervolgens gewoon naar de vraagprijs. Je kan op basis van al die gegevens, dus de ANWB Koerslijst én onderzoek op internet je eigen vraagprijs bepalen.


select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands