Kentekencheck - weet alles van je auto

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

Met een kentekencheck kom je van alles te weten over je auto. Ook dingen die je zelf niet eens wist! Bijvoorbeeld of je auto eerder gestolen is geweest, of dat het een importauto is. Ook kan je nagaan hoeveel vorige eigenaren je auto heeft gehad en of er een geldige APK op zit. Een kenteken controleren en de autogegevens opvragen is dus heel waardevol.


Veel mensen doen echter alleen een kentekencheck als ze een auto gaan kopen. Maar wist je dat een kentekencheck ook slim is bij verkoop van je auto? De autogegevens die je kan opvragen maken je advertentie namelijk veel completer. Dat is prettig voor autokopers (want ze hoeven het dan niet zelf te controleren), en het geeft ze extra vertrouwen dat aanschaf van jouw auto een goede beslissing is. Heb je al een kentekencheck gedaan?


Een auto check op basis van je kenteken is daarom superhandig. Zo kan je direct alle officiële informatie opvragen die door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is vastgelegd over het voertuig, zoals:


Motor en milieulabel
Autokopers willen zeker weten dat jouw auto de motor heeft die zij zoeken. Hier kan je daarom de cilinderinhoud controleren en het aantal cilinders. Ook handig: een check op het officiële brandstofverbruik! Deze cijfers kan je in je advertentie vermelden.


Merk en type
Dit lijkt misschien overdreven om deze autogegevens op te vragen met je kenteken, maar vaak is het toch goed om de officiële merknaam en het model van je auto te checken. Ook vind je hier het geregistreerde aantal vorige eigenaren (als deze gegevens beschikbaar zijn bij de RDW).


Vervaldata
Hier kan je checken wanneer je auto voor het eerst op kenteken is gezet, wanneer de laatste tenaamstelling was en wanneer de APK vervalt. Zit er bijvoorbeeld nog een jaar APK op je auto? Dan trekt dat zeker kopers aan. 


(Trek)gewicht
Hoe zwaar is mijn auto? En hoeveel gewicht kan mijn auto trekken? Veel autokopers willen dit weten voordat zij een auto aanschaffen. Met het gewicht kan je bijvoorbeeld de wegenbelasting bepalen en het trekgewicht zegt iets over de caravan of aanhanger die je kan vervoeren. Check deze gegevens dus altijd even met het kenteken van je auto. 


Kilometerstand
De kilometerstand bepaalt in hoge mate de prijs van een auto. Het is dan ook belangrijk dat je een auto kan checken op kenteken en dat de kilometerstand 'logisch' aangeeft. Het exacte aantal kilometers kan je zelf uiteraard in je auto aflezen en in de advertentie vermelden.


Voertuigstatus
Onder voertuigstatus kan je met behulp van het kenteken checken of de auto ooit geregistreerd is als gestolen, of er sprake is geweest van export en of hij verzekerd is. Ook is er een check mogelijk op de APK.


RDW kentekencheck vs Autoweek kentekencheck

Als je een auto koopt of verkoopt doe je vast ook een online kenteken check. Het is ook heel eenvoudig, er zijn talloze websites waar je met het kenteken van een auto allerlei handige informatie kan opvragen over de geschiedenis van de auto. 


Voordat je een auto koopt kan je zo bijvoorbeeld vooraf achterhalen hoeveel geld je kwijt bent aan de wegenbelasting, of het een importauto is of dat deze een keer gestolen is geweest. Bij verkoop heb je met een kentekencheck van je eigen auto meteen de informatie die je nodig hebt om de verkoopadvertentie helemaal compleet te maken. In dit artikel gaan we de dieper in op twee van de bekendste sites waar je een kentekencheck kan doen: de RDW en Autoweek.


RDW kentekencheck

De RDW kentekencheck doe je op ovi.rdw.nl waarbij OVI staat voor Online Voertuig Informatie. Dit is de ‘officiële’ website voor een kentekencheck. De RDW is een overheidsinstelling en een van de belangrijkste taken van de RDW is om het basisregister van alle Nederlandse voertuigen bij te houden. Ook Autoweek en andere aanbieders maken gebruik van dat basisregister en vullen het op hun eigen sites aan met hun eigen informatie. Voor een basis kentekencheck kan je dus prima terecht bij de RDW. Op de OVI site krijg je al heel veel informatie over de auto die je wilt kopen of verkopen. De RDW heeft de informatie onderverdeeld in de categorieën Basis, Motor & Milieu, Technisch en Fiscaal. 


Basis

Hier vind je onder andere informatie over het merk en type auto, en het aantal eigenaren. Andere informatie die in de categorie Basis staat is de datum tenaamstelling en de APK-vervaldatum. Ook gegevens over gewichten, tellerstanden en de status van de auto kan je hier opvragen.


Motor & Milieu

Wil je weten wat er onder de motorkap zit? In de Categorie Motor & Milieu geeft de RDW informatie over de cilinderinhoud en het aantal cilinders van de motor. Daarnaast vind je hier gegevens over de brandstofsoort het verbruik en (voor elektrische auto’s) de actieradius. Tot slot vermeldt de RDW het geluidsniveau en de uitstoot van de auto.


Technisch

In de categorie Technisch geeft de RDW onder meer informatie over het aantal zitplaatsen en het aantal wielen van de auto. Je vindt er zelfs informatie over de spoorbreedte en de aslast.


Fiscaal

In deze laatste categorie staan data over de catalogusprijs en de BPM die eventueel van toepassing is bij import van een auto. Wanneer je gewoon een occasion koopt of verkoopt die al lang in Nederland is geregistreerd heb je hier niet mee te maken. Voor het opvragen van de wegenbelasting word je doorverwezen naar de website van de Belastingsdienst.


Autoweek kentekencheck

Autoweek is een van de grootste autowebsites van ons land. Het bedrijf beschikt over een enorme database met autogegevens die ze gedeeltelijk gratis delen met bezoekers van de site. Bij Autoweek kan je dus ook gratis een kentekencheck doen. Deze check is vergelijkbaar met die van de RDW. Je vindt er dus allerlei basiskenmerken van de auto, registratiegegevens, data over de motor en het milieu en maten/gewichten. 


Autoweek kentekenrapport

Anders dan de RDW is Autoweek een commerciële organisaties die ook geld verdient met het verkopen van extra informatie aan klanten. Tegen betaling kan je daarom een extra uitgebreid kentekenrapport kopen. In dit rapport krijg je inzicht in de APK-historie, de eigenarenhistorie en er is een tellerstandcontrole. Ook gaat men dieper in op de waarde en kosten van de auto. Een kentekenrapport kost bij Autoweek 3,95 euro en kan je online aanvragen. Wanneer je meer gegevens nodig hebt bij de aankoop van een auto dan is dit zeker het overwegen waard. Het geeft je extra zekerheid en de mogelijkheid om gegevens te controleren die je nergens anders gratis kan opvragen. Zeker bij duurdere auto’s kan dit de moeite waard zijn!

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands