Private lease: dit moet je weten

Je hebt vast wel eens gehoord van private lease. Deze vorm van autolease is speciaal gericht op consumenten die ook willen profiteren van een leaseauto, net zoals medewerkers van bedrijven dat al tientallen jaren doen. Private lease is dan ook enorm populair geworden in de laatste jaren.


Logisch, want je hebt een nieuwe auto voor de deur en de leasemaatschappij betaalt alle rekeningen. Je hoeft alleen maar te tanken! Maar er zitten ook nadelen aan private lease. Het maandbedrag dat je betaalt kan flink oplopen en soms zit je vast aan een langdurig contract. Hieronder vertellen we je meer over waar je op moet letten als je private lease overweegt.


Verschillende vormen van autolease 

Allereerst even kort over autolease. Er zijn vele vormen van autolease zoals financial lease, operational lease en shortlease. Ze hebben allemaal verschillende voorwaarden maar ze hebben één ding gemeen want in feite is het allemaal een vorm van autoverhuur. Het grote verschil is echter dat de huurtermijn veel langer is waardoor je per maand een lager tarief betaalt dan wanneer je een auto een paar dagen huurt. Meestal lever je de auto na de leasetermijn weer in, maar er zijn ook vormen van autolease waarbij je aan het einde van de termijn de auto koopt. 


Waarom autolease

Autolease is ontstaan in de tijd dat medewerkers een ‘auto van de zaak’ kregen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Met een leaseauto kunnen zij hun werk beter uitvoeren. Bovendien mogen zij privé gebruik maken van de leaseauto, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Voor dat privégebruik betaal je dan wel een vergoeding aan de Belastingdienst in de vorm van bijtelling, omdat de auto wordt gezien als een vorm van loon. Maar verder geniet je met een auto van de zaak dus van heel veel voordelen omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij en deze ook alle rekeningen betaalt voor onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting.


Private lease is voor iedereen

Terug naar private lease. Dit is een nieuwe vorm van operational lease die ongeveer 15 jaar geleden is ontstaan. Het grote verschil is dat private lease specifiek is bedacht voor consumenten, dus niet voor werknemers in een bedrijf. Sinds die tijd kan dus iedereen kiezen voor een leaseauto. En dat doen steeds meer mensen want zeker in de laatste jaren is het aantal private leasecontracten enorm gestegen. In 2015 waren er ongeveer 36.000 private leaseauto’s in Nederland. In 2020 waren dat er 214.000 en de verwachting is dat dit aantal in 2021 is toegenomen tot meer dan een half miljoen!


Waarom kiezen voor private lease?

Private lease, ook wel privé lease genoemd, kent meerdere voordelen. Voor een vast maandbedrag heb je namelijk een nieuwe auto voor de deur staan! Dat biedt veel zekerheid, bijvoorbeeld financieel. Veel mensen weten niet hoeveel geld ze maandelijks kwijt zijn aan hun auto, met een private leaseauto weet je dat precies. Je spreekt een vast bedrag per maand af en je hoeft alleen nog maar de brandstofkosten te betalen. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en die regelt alles voor je zoals de verzekering, het onderhoud en de wegenbelasting. Tot slot hoef je je ook geen zorgen te maken over de afschrijving, oftewel de waardevermindering van de auto. Die kosten komen ook voor rekening van de leasemaatschappij. 


Waarom niet kiezen voor private lease?

Het gemak en de zekerheid van private lease zijn de belangrijkste redenen om hiervoor te kiezen. Maar er zijn zeker ook nadelen te noemen. De leasetermijn is daar eentje van. Een contract voor private lease teken je meestal voor een paar jaar. Hier geldt: hoe langer de leasetermijn, hoe lager het maandbedrag. Dat verschil kan voor dezelfde auto misschien wel oplopen tot 100 of 200 euro per maand! Het is daarom heel verleidelijk om een langdurig leasecontract te tekenen, bijvoorbeeld voor vijf jaar, omdat je dan per maand een lager bedrag betaalt. Maar het betekent ook dat je vijf jaar lang aan het contract vastzit. Stel dat je in de tussentijd de kosten van het leasebedrag niet meer kan betalen, of je hebt een andere auto nodig, dan moet je tussentijds het contract opzeggen. En dat brengt vaak kosten met zich mee. De beslissing om een auto te leasen kan daarmee voor de lange termijn minder goed uitpakken. Een andere nadeel van private lease komt om de hoek kijken als je een hypotheek wil afsluiten. Banken zien private lease als een financiële verplichting en dit wordt meegenomen in het berekenen van de maximale hypotheek. Heb je dus plannen om een huis te kopen? Dan is het wellicht verstandiger om nog even te wachten met het afsluiten van een private leasecontract.


Wat is de beste aanbieder van private lease?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. De ANWB is in ieder geval de grootste aanbieder van private lease dus veel mensen zullen hier een geschikt contract kunnen afsluiten. Daarbuiten kan je terecht bij de traditionele leasemaatschappijen en bij verschillende andere aanbieders van private lease. Het is wel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de voorwaarden van alle contracten die worden aangeboden. Wat zit er precies in het contract? Hoeveel kilometer mag ik rijden? Wat dekt de maandelijkse kosten? Kan ik tussentijds opzeggen? Als je alles op een rijtje hebt gezet kan je de beste keuze maken voor het private leasecontract dat bij jou past!


Private lease in het kort:


Voordelen

  • vast maandbedrag
  • financiële zekerheid
  • geen kosten voor onderhoud, reparatie, wegenbelasting en verzekering
  • geen zorgen over afschrijving


Nadelen

  • kort private leasecontract is duurder dan een lang contract
  • financiële verplichting geldt voor een aantal jaar
  • tussentijds opzeggen kost geld
  • private lease telt mee bij het aanvragen van een hypotheek 


Kies je voor private lease en ga je je auto verkopen? Bij ikwilvanmijnautoaf.nl kan je eenvoudig je auto te koop aanbieden. Vul de gegevens in op onze website en ontvang een bod van een van onze erkende partners. Accepteer je het bod? Dan is je auto verkocht! 



Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands