Met deze tips voorkom je oplichting op Marktplaats

Marktplaats is een handige plek om je auto te verkopen en om een auto goedkoper aan te schaffen. Helaas zijn er veel oplichters op deze website actief. Oplichters gaan op verschillende wijze te werk. Je kan als verkoper, maar ook als koper opgelicht worden. Wij leggen je uit waar je op moet letten, om zo oplichting te voorkomen.


Tikkie

Stel je hebt je auto op Marktplaats gezet en je krijgt een mooi bod van een potentiële koper. De potentiële koper vertelt dat hij of zij slechte ervaringen heeft en zeker wil weten dat hij/zij de goede bankrekening heeft. Hierdoor vragen ze jou om een Tikkie van 0,01 euro over te maken. Ze sturen een Tikkie met een link die precies op de echte link lijkt, hij is alleen niet echt. Als jij op deze link klikt en je gegevens invoert, kan de zogenaamde koper bij je bankgegevens. Pas hier dus goed voor op en vertrouw niet op een zielig verhaal, want op deze manier kunnen ze jouw hele bank leegroven of spullen van jouw geld bestellen.


Screenshot

Een koper heeft gereageerd op je auto en komt bij je langs. Jullie zijn het eens me de deal en deze persoon laat een bankafschrift zien dat hij of zij betaald heeft. Trap hier niet in en laat je niet opdringen. Geef de auto pas mee, wanneer jij daadwerkelijk het geld op je bank hebt staan. Dit kan namelijk een screenshot zijn die is bewerkt door middel van photoshop.


Nep sms’jes

Probeer zoveel persoonlijke gegevens geheim te houden. Zo vragen sommige zogenaamde kopers om je bankrekening en telefoonnummer. Ze vragen om deze gegevens zodat ze kunnen doen alsof ze jouw bank zijn. Je krijgt dan een sms van je bank dat je nog een betaling moet controleren. Je moet nooit op een link in zo’n sms klikken, hierdoor komen de oplichters bij je bankgegevens. De bank zou je nooit een sms sturen, hierdoor weet je gelijk dat er oplichters aanwezig zijn.


Whatsapp

Het kan ook zijn dat de persoon je nummer vraagt om zo vervolgens je Whatsapp binnen te komen. Ze vertellen een mooi verhaal waarbij ze je een sms hebben gestuurd en die code nodig hebben. Geef deze code nooit, want zo kunnen ze toegang krijgen tot jouw Whatsapp. Vervolgens gaan ze familieleden of andere contactpersonen om geld vragen op jouw naam, maar het geld gaat dan naar de oplichter. Geef dus nooit zomaar je nummer of een code aan een onbekende. Oplichters proberen vaak niet via marktplaats te communiceren, let hier op.


Contant geld

Wilt de koper met contant geld betalen, maar gaat het om een groot bedrag? Zorg er dan voor dat je het geld kan checken of ga samen langs de bank zodat je het geld direct op de bank hebt en kan zien dat het echt is.


Proefrit

Iemand wil je auto bekijken en een proefrit maken. Ga altijd mee met een proefrit. Voordat de onbekende persoon er zo met je auto vandoor gaat. Je kunt de persoon een proefritverklaring laten tekenen, zodat als er schade wordt gereden de ander aansprakelijk is. Vraag ook om legitimatie en rijbewijs en check of de gegevens kloppen.


Een te hoog bedrag storten

Er zijn oplichters die met opzet te veel geld overmaken, ze vragen vervolgens of jij het verschil terug wilt overmaken. Het gaat hier om een ongedekte check. Hierdoor kunnen de oplichters het geld van je bankrekening terug halen.


Conclusie

Het is belangrijk om niet op linkjes van de zogenaamde koper te klikken of codes door te geven. Stuur nooit een foto van je ID of bankpas, zodat er geen identiteitsfraude kan worden gepleegd. Geloof niet de Tikkie’s waar ze om 0,01 euro vragen en betaal dus ook niet via een tikkie. Maak het gewoon over met een bankrekeningnummer. Verberg je nummerbord op de foto’s.


Kijk altijd naar de gebruikersbeoordelingen en hoelang iemand al actief is op marktplaats, hier kan je veel informatie uithalen. Probeer de koper of verkoper op te zoeken op sociale media of Google en kijk of deze persoon echt bestaat en of de gegevens kloppen.Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands