Auto kopen? Wij geven advies

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

Ga je voor het eerst een auto kopen? Ben je op zoek naar een goedkope tweedehands auto of wil je een nieuwe auto kopen? Een auto kopen is voor de meeste mensen een klein feestje! Alleen al de voorpret is geweldig want je kan urenlang op internet auto's bekijken en fantaseren over je nieuwe aankoop. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een auto gaat kopen? In dit artikel geven we je een paar handige tips.


Koop de auto die bij je past.

Dat klinkt als een inkoppertje, maar toch zijn er nog veel autokopers die niet de auto kopen die bij hun situatie past. Ze kopen bijvoorbeeld een auto die te groot is of juist te klein, te duur in gebruik of niet voldoende pk's onder de motorkap heeft. Kijk daarom naar jouw situatie. Woon je met z'n tweeën in de stad? Dan is een kleine stadsauto waarschijnlijk de beste keuze? Heb je een gezin? Kies dan voor een ruime gezinsauto. En zo zijn er heel veel criteria die jouw keuze voor een auto bepalen: financiën, woonsituatie, gezinssamenstelling, toepassing van de auto, enzovoort. Denk daar goed over na voordat je een auto gaat kopen.


Welk type auto kan ik het beste kopen?

Als je nog niet weet welk type auto je wilt kopen dan is dit overzicht waarschijnlijk wel handig. We zetten de belangrijkste typen auto's voor je op een rij.

 

Submini's

Dit zijn de auto's in het kleinste segment. Ze zijn tegenwoordig erg populair vanwege de relatief lage kosten en het feit dat je ze bijna overal kan parkeren. Voorbeelden van auto's in dit segment zijn de Volkswagen up!, Citroën C1, Toyota Aygo en Hyundai i10. Ideaal dus voor kleine gezinnen in de stad. Nadeel: De aanschafprijs van auto's in dit segment is relatief hoog omdat ze zo gewild zijn.

 

Kleine segment

Wil je een stapje groter rijden. Koop dan een auto in het minisegment. Denk hierbij aan de Ford Fiesta, Volkswagen Polo en Opel Corsa. Het zijn goed rijdende auto's die je niet alleen in de stad kan parkeren maar waarmee je ook prima een lange rit op de snelweg kan maken. Een allround auto dus, maar ook hier geldt: populair en dus relatief duur in aanschaf

 

Middensegment

Hier vinden we bekende modellen als de Volkswagen Golf, Ford Focus, Peugeot 508 en Opel Astra. We komen nu op het terrein van de familieauto's. Ze zijn ruim, betaalbaar in onderhoud en een echte allemansvriend dus geschikt voor een ritje naar de voetbalclub of vakantie naar Frankrijk.

 

Grote middensegment

Ben je op zoek naar maximale ruimte? Dan moet je denken aan auto's als de Ford Mondeo, Volvo v70, Opel Insignia, Volkswagen Passat maar bijvoorbeeld ook een Honda Accord. Zeker als stationwagon bieden deze auto's heel veel waar voor hun geld en vooral heel veel ruimte. Genoeg om met het hele gezin te gaan kamperen. Daar komt bij dat ze in aanschaf relatief goedkoop zijn. Nadeel is natuurlijk de hogere gebruikskosten vergeleken met auto's in het kleine segment.

 

SUV

Dit is tegenwoordig het populairste segment en elk automerk heeft inmiddels wel een SUV in het programma. Mensen die een SUV kopen vallen vooral voor de hoge instap, het goede zicht rondom, het gevoel van veiligheid en de typisch stoere uitstraling van een SUV. Qua binnenruimte worden ze echter nog altijd verslagen door de aloude stationwagen en puur praktisch gezien is dat de betere keuze. Maar als je een stoere wagen wilt kopen dan is een SUV zeker het overwegen waar. Voorbeelden van SUV's zijn de Renault Captur, Ford Kuga, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Renault Kadjar en Hyundai Tucson.




Auto kopen bij particulier of garage?

Als je weet welke auto je wilt kopen dan is het tijd te bedenken waar je dat gaat doen. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

 

Auto kopen bij de merkdealer

De merkdealer staat bekend als het meest betrouwbare adres om een auto te kopen. Maar ook als het duurste. De merkdealer is bovendien de enige plek waar je een nieuwe auto kan kopen. Daarnaast vind je er jonge occasions. Deze zijn vaak ingeruild door de vorige bestuurder en deze tweedehands auto's zijn vaak niet ouder dan een jaar of vijf. De merkdealer is dus de beste plek om een nieuwe auto of juist een jonge occasion te kopen.

 

Auto kopen bij een universele garage

Het universele garagebedrijf heeft meestal auto's te koop in het lagere prijssegment, dus onder de dealer. Deze auto's zijn vaak ouder en hebben meer kilometers gereden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, alleen is het nu belangrijk om ook naar de onderhoudshistorie te kijken. Is al het onderhoud op tijd uitgevoerd? Dan kan je ook bij de garage een prima gebruikte auto kopen!

 

Auto kopen bij een particulier

De beste deal sluit je waarschijnlijk bij een particuliere aanbieder. Deze wil vaak het liefst zo snel mogelijk van zijn auto af en dat merk je aan de vraagprijs: die ligt aanmerkelijk lager dan bij professionele aanbieders. Als je op zoek bent naar de laagste prijs dan zit je bij de particulier dus goed. Het nadeel is natuurlijk dat je geen enkele garantie hebt op de auto; gaat er iets kapot dan draai je zelf op voor de reparatiekosten.


Tweedehands auto kopen

Dus je wilt een tweedehands auto kopen? Dan ben je niet de enige! Tweedehands auto’s zijn de laatste tijd enorm populair. Dit heeft een aantal oorzaken.


Tweedehands auto’s met automaat zijn gewild

Ten eerste zijn de prijzen van nieuwe auto’s zo hoog dat haast niemand dat nog van zijn eigen spaargeld kan betalen. De goedkoopste nieuwe auto’s van Nederland zijn bijvoorbeeld de Toyota Aygo, Peugeot 108 en Hyundai i10. Ze kosten nieuw rond de 10.000, maar als je iets groters wilt rijden dan ben je al snel veel meer geld kwijt. Een jonge, tweedehands auto kopen is dan een prima alternatief. In de showroom van merkdealers staan veel occasions van een paar jaar oud met niet al te veel kilometers op de teller. Deze auto’s zijn meestal dealer onderhouden en staan garant voor nog vele jaren rijplezier. Je betaalt er alleen veel minder voor, de hoogste afschrijving vindt plaats in die eerste jaren en komen dus voor rekening van de vorige eigenaar. Jij profiteert daarentegen van een lagere aankoopprijs. Opvallend is dat kopers kiezen voor comfort: de tweedehands auto met een automaat zijn gewild.


Goedkope zuinige tweedehands auto

Een andere reden waarom tweedehands auto’s nu zo gewild zijn heeft te maken met corona. Veel forenzen die anders met trein of bus naar het werk reizen kiezen nu voor de auto uit angst voor besmetting in het openbaar vervoer. Deze groep autokopers is op zoek naar een goedkope, zuinige, tweedehands auto onder de 10.000 euro. Ze zoeken een tweede auto voor erbij of een betaalbare eerste auto zodat ze niet meer met het openbaar vervoer hoeven te reizen. Deze occasions kopen ze meestal bij een universeel autobedrijf of bij een particuliere aanbieder. Populaire tweedehands auto’s zijn de Volkswagen Golf en Polo, Opel Astra en Corsa, Peugeot 206, Renault Clio en Ford Focus.


Tweedehands elektrische auto

Opvallend is dat veel mensen nu ook op zoek zijn naar een tweedehands elektrische auto. De overheid stimuleert elektrisch rijden en dat maakt een gebruikte elektrische auto een stuk betaalbaarder. Nieuw zijn ook deze auto’s gewoonweg te duur, private lease kan dan dan wel een betaalbare optie zijn. De populairste gebruikte elektrische auto is de Renault Zoe die vanaf zo’n 7000 euro te koop staat bij verschillende aanbieders in het land. Ook een auto als de Nissan Leaf is inmiddels te koop voor vergelijkbare prijzen.


Waar kan je het beste een occasion kopen?

Een tweedehands auto kan je bij verschillende aanbieders kopen. Meest bekend is misschien wel de merkdealer. De officiële merkdealer heeft niet alleen nieuwe auto’s te koop staan, je kan er ook een occasion kopen. Nadeel is dat een merkdealer meestal maar één merk aanbiedt en dat je dus minder keuze hebt. Voordeel van de merkdealer is de kwaliteit van het aanbod. De auto’s zijn maar een paar jaar oud, zijn goed onderhouden en kan je soms haast als nieuw beschouwen. De prijs van deze tweedehands auto’s is aanzienlijk lager dan een nieuwe auto, maar nog steeds hoog vergeleken met oudere occasions die worden aangeboden door de universele autobedrijven.

Het universele autobedrijf is geen officiële dealer. Deze bedrijven verkopen verschillende merken occasions en ook voor het onderhoud kan je er met elk merk terecht. Voordeel van de universeel is het betaalbare aanbod van gebruikte auto’s en dat je er terecht kan bij problemen of vragen over de garantie. De prijzen liggen er een stuk lager dan bij de merkdealer.

Tot slot kan je terecht bij de particuliere aanbieder die zijn auto op internet te koop aanbiedt. De prijzen die particulieren voor hun tweedehands auto vragen zijn vaak het laagst, je krijgt dus veel waar voor je geld. Het nadeel is natuurlijk dat je niet precies weet wat je koopt. Je hebt ook geen garantie en je moet er maar op vertrouwen dat het goed zit. Ga je een tweedehands auto kopen bij een particulier? Vraag dan altijd naar de onderhoudsboekjes en garagerekeningen. Dat geeft extra zekerheid over de staat van onderhoud! Ook adviseren wij een kentekencheck uit te voeren, diverse websites bieden dit, al dan niet, kosteloos aan.



select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands