Schakelauto of automaat: wat moet ik kiezen?

In Nederland leert iedereen in principe autorijden in een schakelauto. Dat is nou eenmaal de norm in Europa. Als je kijkt naar landen als Amerika of Japan, dan is de kans groot dat je daar een automaat auto ziet rijden. In die landen hebben ze een automaat auto namelijk al jaren geleden omarmd. Ook in Nederland zie je steeds meer automaat auto’s op de weg rijden. Ook als je kijkt naar rijscholen, de vraag stijgt, waardoor er steeds meer automaat rijlessen worden geven. De verwachting is dan ook dat mensen steeds vaker voor een automaat auto zullen gaan kiezen i.p.v. de traditionele schakelbak. 


Wat is een automaat auto?

Om te beginnen, wat is nou een automaat auto precies? Een automaat auto is uiteraard een auto met een automatische schakelsysteem. In plaats van zelf te moeten schakelen tijdens het rijden, gaat dit automatisch, i.p.v. een versnellingspook heb je dan een bedieningshendel in de auto. De volgende functies kunnen daarop zitten:

  • P, park. De parkeerstand.
  • R, reverse. Achteruitrijden.
  • N, neutral. In zijn vrij zetten.
  • D, drive. Rijden.


De voor- en nadelen van een automaat

Een automaat auto heeft hoe dan ook een aantal voordelen ten opzichte van een schakelauto. Allereerst natuurlijk dat het voor sommige prettiger is en meer ontspannen rijd tijdens de files. Daarnaast heb je ook geen last van de hellingproef, omdat de auto automatisch rijdt bij het loslaten van de rem. Dat je auto uit kan vallen, is daarom ook verledentijd. Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen voor een automaat auto. Wel is dit minder en in de toekomst zal dit waarschijnlijk nog minder worden, als we kijken naar de technologie tegenwoordig. Het grote nadeel is dat het lastig kan zijn om in een schakelauto te rijden als je een lange tijd automaat rijden gewend bent. Als je bijvoorbeeld kijkt naar rijscholen die automaat rijles geven, dan is het zo als diegene zijn rijbewijs haalt alleen in een automaat auto kan rijden en dus niet in een schakelauto. Andersom is dit niet het geval. Haal je een schakelrijbewijs, dan mag je in zowel schakel als automaat auto rijden. 


Is een automaat auto duurder?

Ja, in de meeste gevallen is een automaat auto duurder dan een schakelauto. Dit komt vooral doordat de vraag naar automaten in Europa nog steeds lager is dan de vraag naar schakelautos. De verwachting is dat zodra de vraag naar automaten stijgt, de prijzen zullen gaan dalen.


Automaat of schakel auto?

Het kan zijn dat je nog zit te twijfelen tussen een schakel of automaat auto. Dit verschilt per persoon wat diegene fijner vindt en hoeveel kilometers je aflegt. Zeker als je regelmatig in een file zit, kan een automaat handig zijn. Wel is een automaat auto wat duurder, dus daar je moet je zeker rekening mee houden. En de overstap van een automaat naar schakel is voor vele lastiger dan andersom. Houdt daar ook rekening mee. Zet even op een rij welke voor-en nadelen voor jou het zwaarst wegen en maak dan je keuze daaruit. Om hier advies op te geven is dan ook moeilijk. 

De grootste verschillen

  • Een automaat heeft meer twee pedalen, een rem- en gaspedaal, de koppeling is niet nodig, omdat het schakelen automatisch gaat. Je hoeft daarom alleen je rechtervoet te gebruiken.
  • De versnellingspook is vervangen door een bedieningspaneel, waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten, zoals rijden, parkeerstand in zijn vrij of achteruit.
  • Een automaat gaat vanzelf (rustig) optrekken als de rem wordt losgelaten, ook zonder gas te geven. Bij een schakel is dat niet zo. Dan valt die in de meeste gevallen uit zonder gas te geven.


Mooie toekomst

De toekomst voor automaat auto’s ziet er rooskleurig uit. Auto’s worden tegenwoordig alleen maar slimmer en er zijn steeds meer mogelijkheden. De verkoopcijfers zijn de laatste jaren gestegen en de kosten zijn lager, vanwege de groei in vraag naar automaat auto’s. Dit in combinatie met het comfort en gemak tijdens het rijden, is voor vele mensen een interessante optie in de keus voor welke auto je gaat kopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands