Bijtelling elektrische auto berekenen in 2024

Weten hoe je de bijtelling voor je elektrische auto kunt berekenen? Dit artikel leidt je door het proces en helpt je te begrijpen wat je kunt verwachten qua kosten.Wat is bijtelling?

Bijtelling is een term die je vaak hoort als je zakelijk een auto leaset. Het is een belasting over de privé-kilometers die je rijdt met een zakelijke leaseauto. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaal je bijtelling: een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Dit is een manier voor de overheid om inkomsten te genereren uit het privégebruik van zakelijke voertuigen.Bijtellingspercentage in 2024

In 2024 blijft het bijtellingspercentage gelijk aan dat van 2023: 16% over het eerste gedeelte van de nieuwwaarde en 22% over het restant. De bijtellingscap, de grens tussen het eerste en tweede bedrag, wordt echter verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Dit betekent dat je iets meer bijtelling betaalt in 2024. Deze verandering is onderdeel van een grotere trend waarbij de overheid de fiscale voordelen voor elektrische voertuigen geleidelijk afbouwt.Bijtelling berekenen voor je elektrische auto

Om de bijtelling voor je elektrische auto in 2024 te berekenen, heb je verschillende gegevens nodig: het bijtellingspercentage, de grenswaarde (bijtellingscap), de fiscale waarde van je auto, je bruto jaarinkomen, en eventueel je eigen bijdrage per maand.

Voorbeeld, je hebt een elektrische leaseauto met een fiscale waarde van 50.000 euro. Je betaalt dan 16% over de eerste 30.000 euro (4.800 euro) en 22% over de resterende 20.000 euro (4.400 euro). In totaal bedraagt de bruto bijtelling dan 9.200 euro per jaar, wat neerkomt op ongeveer 767 euro per maand. De netto bijtelling hangt af van de belastingschijf waarin je valt.Overige kosten voor elektrisch rijden in 2024

Naast bijtelling zijn er andere kosten waar je als elektrisch rijder rekening mee moet houden. Denk aan elektrisch laden, autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, APK, en onderhoud en reparaties.

Elektrisch laden: De kosten voor elektrisch laden kunnen variëren afhankelijk van waar en hoe je laadt. Thuis laden met zonnepanelen is vaak het goedkoopst, terwijl snelladen onderweg duurder kan zijn.

Autoverzekering: Elektrische auto's kunnen duurder zijn om te verzekeren vanwege hun hogere waarde en reparatiekosten. Het is belangrijk om verschillende verzekeringsopties te vergelijken om de beste dekking voor jouw situatie te vinden.

Motorrijtuigenbelasting: In 2024 betaal je als eigenaar van een volledig elektrische auto nog geen motorrijtuigenbelasting. Dit verandert echter in de komende jaren, dus het is goed om hier rekening mee te houden.

APK: Elektrische auto's zijn vrijgesteld van APK in de eerste vier jaar. Daarna zijn de kosten en frequentie van de keuring vergelijkbaar met die van conventionele auto's.

Onderhoud en reparaties: Elektrische auto's hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan auto's met een verbrandingsmotor. Echter, als er iets misgaat, kunnen de reparatiekosten hoger zijn vanwege de complexiteit van de elektrische systemen.

Toekomstige veranderingen in bijtelling

Het is ook belangrijk om vooruit te kijken naar toekomstige veranderingen in de bijtelling. Na 2024 zullen de percentages en cap waarschijnlijk verder worden aangepast. In 2025 stijgt het bijtellingspercentage naar 17% over de eerste 30.000 euro en in 2026 wordt de bijtellingscap volledig afgeschaft, wat betekent dat je 22% bijtelling betaalt over de volledige nieuwwaarde van de auto. Deze veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kosten van het rijden van een elektrische auto, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je toekomstige voertuigaankopen.

Je auto verkopen via ikwilvanmijnautoaf.nl

Als je overweegt om over te stappen op zakelijk elektrisch leasen en je huidige auto wilt verkopen, dan kan ikwilvanmijnautoaf.nl je helpen. Onze dienst maakt het mogelijk om je auto snel en zonder gedoe te verkopen. Of het nu een schadeauto is of in perfecte staat, wij helpen je een geschikt inkoopvoorstel te vinden, zonder kosten.

Conclusie

Het berekenen van de bijtelling voor je elektrische auto in 2024 is cruciaal om een goed beeld te krijgen van je financiën. Met de veranderingen in het bijtellingspercentage en de cap is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. En als je besluit om je huidige auto te verkopen, weet dan dat ikwilvanmijnautoaf.nl er is om je te helpen met een soepele en kosteneffectieve verkoop. Door nu al na te denken over de toekomstige veranderingen in bijtelling, kun je beter plannen en beslissingen nemen die financieel voordelig zijn voor jou en je bedrijf.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands