Dit moet je weten over de wegenbelasting

De wegenbelasting. Als je de trotse eigenaar bent van een auto dan heb je er mee te maken. Want iedereen die in het bezit is van een auto, bus, vrachtwagen of bestelauto moet wegenbelasting betalen. Officieel wordt deze belasting de motorrijtuigenbelasting (mrb) genoemd. Maar hoeveel betaal je eigenlijk? En hoe kan je berekenen wat je aan wegenbelasting moet betalen? In dit artikel geven we antwoord op een aantal vragen.


Officiële naam is motorrijtuigenbelasting

De wegenbelasting is in feite een belasting om gebruik te mogen maken van de wegen in Nederland. De Nederlandse overheid voerde de belasting in 1926 in en noemt het sinds die tijd de motorrijtuigenbelasting. In de volksmond werd dat al snel wegenbelasting. De berekening van deze belasting vindt plaats op basis van het gewicht en de brandstof van een auto. Daarnaast berekenen de verschillende provincies ook nog eens zogenaamde ‘opcenten’. Dit is een provinciale toeslag op de nationale belasting en hierdoor verschillen de tarieven dus per provincie.


Wegenbelasting kenteken

Op zich is het redelijk eenvoudig om te achterhalen wat je aan wegenbelasting moet betalen voordat je een auto koopt. Er zijn talloze websites waar je alleen maar het kenteken hoeft op te geven, en de berekening wordt voor je gemaakt. Het wordt iets ingewikkelder als je het kenteken niet weet. Dan moet je ook achterhalen wat het gewicht is van de auto en de CO2-uitstoot voor hybride voertuigen. Daarna kan je alsnog de wegenbelasting berekenen.


Berekenen wegenbelasting

Daarbij weten de meeste mensen wel dat de wegenbelasting voor auto’s met een benzinemotor het laagst is. Daarna betalen LPG-rijders een opslag en dieselrijders betalen de meeste wegenbelasting. Als je wilt berekenen wat voor jou het voordeligst is, moet je dus grofweg een berekening maken van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, het gemiddelde verbruik van een auto en de brandstofprijs. Een dieselmotor is zuiniger dan benzine of LPG, maar de wegenbelasting is ook veel hoger. Alleen wanneer je veel kilometers maakt is het zinvol een diesel te kopen, de extra wegenbelasting die je betaalt wordt gecompenseerd door het lage verbruik.


LPG wegenbelasting

Voor de meeste autokopers is een benzineauto de meest logische keuze, maar ook LPG is nog steeds een optie. Dit geldt vooral wanneer je te weinig kilometers rijdt om diesel te rechtvaardigen, en te veel om benzine te rijden. De wegenbelasting voor een auto op LPG is weliswaar hoger, maar wanneer je een occasion koopt waar de LPG-installatie al in zit dan is LPG-rijden al vanaf zo’n 10.000 kilometer per jaar interessant. Dit is vooral vanwege de lage LPG-prijs. Zelfs met het iets hogere verbruik is dit het geval, zeker bij oudere auto’s. LPG bevat namelijk minder energie dan benzine waardoor je iets meer brandstof per kilometer verbruikt.


Wegenbelasting elektrische auto

En dan hebben we nog de hybride auto’s en elektrische voertuigen. Hier kunnen we kort over zijn: voor een volledig elektrische auto betaal je tot en met 2024 helemaal geen wegenbelasting. Daarna volgt een overgangsregeling. In 2025 betaal je slechts een kwart van de wegenbelasting en vanaf 2026 betaal je het volledige bedrag. Vanaf dat jaar vervalt dus het belastingvoordeel voor elektrische auto’s.


Voor plug-in hybrides geldt een andere regel. Eigenaren van zo’n ‘stekkerauto’ betalen de helft van de wegenbelasting, ze krijgen nog tot en met 2024 een korting van 50 procent. In 2025 is die korting nog maar 25 procent en vanaf 2026 betaal je ook voor een plug-in hybride de volledige wegenbelasting


Wegenbelasting oldtimer

Zijn er nog andere uitzonderingen? Voertuigen waarvoor je geen wegenbelasting hoeft te betalen? Ja, die zijn er zeker.

– Oldtimers van 40 jaar of ouder. Deze regeling geldt dus voor auto’s van minimaal 40 jaar oud, de oldtimers. Hiervoor hoef je geen wegenbelasting te betalen

– Voertuigen voor gehandicaptenvervoer. Deze auto’s moeten aan bepaalde eisen voldoen. Als dat het geval is betaal je geen wegenbelasting.

– Geschorste voertuigen. Schorsen betekent dat je de auto niet gebruikt, bijvoorbeeld als deze tijdens een restauratie in je garage staat en je er niet de weg mee op kan. Het schorsen van een auto doe je bij de RDW.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands