Hier moet je op letten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering

Ga je een nieuwe auto kopen? Een mooie occasion of wellicht een splinternieuwe auto? Dan moet je ook goed nadenken over je autoverzekering. Want elke auto in Nederland is verplicht verzekerd. De keuze voor de juiste verzekering hangt heel erg af van de auto die je gaat kopen en jouw persoonlijke voorkeuren. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken op een rij voor het kiezen van een autoverzekering.

 

WA verzekering is verplicht

In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor jouw auto. WA betekent ‘wettelijk aansprakelijkheid.’ Bij een ongeval of schade dekt deze verzekering de schade die jij aan iemand anders toebrengt. De kosten voor deze schade kunnen enorm hoog zijn, bijvoorbeeld als je met je auto tegen een kostbare klassieker of een exclusieve sportwagen aanrijdt. Ook gebeurt het wel eens dat mensen per ongeluk met hun auto een winkel of woonhuis binnenrijden. Bijna niemand kan hiervoor zelf de reparatiekosten betalen. Om ervoor te zorgen dat de eigenaar moet opdraaien voor de kosten is de WA-verzekering in het leven geroepen. Een WA-verzekering dekt dus niet de schade aan je eigen auto, wel de schade die is toegebracht aan de ander. Verder beschermt de WA-verzekering ook slachtoffers van een ongeval tegen hoge medische kosten.

 

Occasion verzekeren

Een WA-verzekering is dus verplicht, en voor veel kopers van een tweedehands auto is deze verzekering ook genoeg. Zij kiezen ervoor om eventuele schade aan hun eigen auto die door hun eigen schuld is opgetreden zelf te betalen. Veel kleine beschadigingen kan je tegenwoordig redelijk betaalbaar laten repareren bij gespecialiseerde schadebedrijven. Of je kan ervoor kiezen om niet te repareren, maar om een deukje of krasje gewoon te laten zitten. Het voordeel is dat een WA-verzekering de goedkoopste autoverzekering is. Kies je voor een uitgebreidere dekking dan betaal je per maand een hogere premie. Geld dat je ook kan besparen en ergens anders voor kan gebruiken!

 

Nieuwe auto beperkt casco of wa casco verzekeren

Koop je een nieuwe auto? Dan kiezen veel mensen voor een uitgebreidere verzekering. Je hebt dan de keuze uit ‘beperkt casco’ en ‘WA casco’ . Deze laatste vorm wordt meestal ‘all risk’ genoemd omdat je hiermee in feite alle risico's afdekt. De beperkt casco autoverzekering is een uitbreiding van de WA-verzekering. Daarom noemen sommige verzekeringsmaatschappijen dit ook wel de WA-plusverzekering. Het voordeel van de beperkt casco autoverzekering is dat niet alleen de schade die je toebrengt aan een ander is gedekt, maar ook verschillende soorten schade die buiten jouw schuld is ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade, diefstalschade, hagelschade, bliksemschade en schade door een aanrijding met loslopende dieren. Het is wel slim om bij een beperkt casco verzekering verzekeraars met elkaar te vergelijken, want ze bieden allemaal verschillende verzekeringen tegen verschillende premies. Alleen het WA-gedeelte is bij iedereen gelijk.

 

Wanneer kiezen voor een all risk verzekering

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, of een jonge occasion, en je wilt compleet zorgeloos autorijden dan is een WA casco verzekering (all risk) de beste optie. Volgens verzekeraar FBTO is de WA casco verzekering de meest gekozen verzekering voor auto’s jonger dan 7 jaar. En dat is op zich ook wel logisch. Deze relatief jonge auto’s zitten bomvol dure techniek die het autorijden een stuk comfortabeler en veiliger maken, maar het maakt de reparatiekosten van deze auto’s ook duurder. Moderne auto’s zijn bijvoorbeeld voorzien van sensoren in de bumpers en in de voorruit om aanrijdingen te voorkomen. Deze systemen werken samen met de centrale computer in de auto. Bij schade moeten de onderdelen niet alleen gerepareerd of vervangen worden, ze moeten ook communiceren met de auto. Hierdoor is het vervangen van bijvoorbeeld een autoruit tegenwoordig een specialistische klus waarvoor gekwalificeerd personeel nodig is. En dat maakt reparaties kostbaar. Met een all risk verzekering dek je dit soort risico’s af. Deze verzekering dekt namelijk schade aan je eigen auto, én die van een ander. Beperkingen zijn er natuurlijk wel, een all risk verzekering dekt geen schade als je alcohol of drugs hebt gebruikt of als je geen rijbewijs hebt.

 

Conclusie

De keuze voor een autoverzekering is een persoonlijke keuze op basis van jouw eigen situatie. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten zodra de auto op jouw naam staat. Daarnaast kan je een uitgebreidere verzekering kiezen met beperkt casco en WA casco, waarbij de laatste alle risico‘s afdekt. Wel is het verstandig om verzekeringen te vergelijken, bijvoorbeeld op independer.nl of overstappen.nl. Omdat verzekeraars verschillende autoverzekeringen aanbieden tegen verschillende voorwaarden en premies.

 

Snel je auto verkopen

Ga je een auto kopen en wil je je huidige auto verkopen? Check dan onze website! Bij ikwilvanmijnautoaf kan je snel en eenvoudig je auto te koop aanbieden. Vul het kenteken in en stuur ons aanvullende informatie plus een aantal mooie foto’s en ontvang een passend bod. Accepteer je dit bod? Dan is heb je je auto verkocht. Je hoeft alleen nog maar contact op te nemen met de koper om de betaling en aflevering te regelen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands