Dit moet je weten als je een auto gaat financieren

Als je een auto gaat financieren dan betekent het meestal dat je geld leent om een auto te kopen. ‘Financieren’ is dus vaak niets anders dan geld lenen. Het klinkt alleen beter en dat is precies de reden waarom veel geldverstrekkers het liever hebben over het financieren van een auto in plaats van geld lenen om een auto te kopen. Hoe dan ook, er zijn tientallen mogelijkheden om de aanschaf van een auto te financieren. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden op een rij en gaan we dieper in op de voor- en nadelen. 

 

Zelf je auto financieren 

In dit geval sluit je geen lening af maar gebruik je je eigen spaargeld om een auto te kopen. Financieel gezien is dit de beste manier om een auto te kopen. Je hebt geen schuld bij een bank of andere instelling, je betaalt geen aflossing en rente en de auto is meteen van jou. Ook krijg je geen registratie bij het BKR, wat van invloed kan zijn bij de aanvraag van een hypotheek of andere lening. Door zelf je auto te financieren met spaargeld ben je dat geld natuurlijk wel kwijt en kan je het niet meer gebruiken voor andere dingen. 

 

Je auto financieren met een lening 

Er zijn maar weinig mensen die genoeg geld op hun spaarrekening hebben om een nieuwe auto te kopen. De goedkoopste nieuwe auto’s zijn te koop vanaf ongeveer 13.000 euro. Dit zijn kleine auto’s zoals een Hyundai i10 of een Toyota Aygo. Superhandig in de stad maar voor gezinnen zijn ze al snel veel te klein. Wil je iets groter dan gaat de prijs snel omhoog. Een nieuwe Ford Focus kost bijvoorbeeld al ruim 27.000 euro.  

 

Wil je meer auto voor je geld? Dan kan je beter kiezen voor een occasion. Gebruikte auto’s zijn in Nederland heel populair, vooral omdat nieuwe auto’s zo duur zijn. Maar: ook tweedehands auto’s zijn niet goedkoop. Door de enorme vraag naar occasions zijn de prijzen omhoog gegaan. Zo kan een Volkswagen Golf Variant van 5 jaar oud nog steeds 15.000 euro kosten. Je hebt dan wel een veel grotere auto voor hetzelfde geld als een nieuwe kleine auto, maar het is nog steeds een flink bedrag. Kortom, nieuwe én tweedehands auto’s zijn duur en het is dus niet vreemd dat veel mensen ervoor kiezen om hun auto te financieren. Inmiddels is zelfs ruim 70 procent van alle verkochte auto’s helemaal of gedeeltelijk gefinancierd met een autolening.  

 

Hoe kan ik mijn auto financieren? 

 

Financieren bij de merkdealer 

Als je een nieuwe auto koopt bij de merkdealer, of een jonge occasion, dan kan je bij diezelfde dealer vaak een lening afsluiten voor de aanschaf. De financiering gebeurt dan meestal niet door de dealer zelf maar door een financiële partij die achter de schermen de geldlening verschaft. Dit lijkt op het eerste gezicht heel handig want je hebt alles onder één dak maar de rente die je betaalt voor de financiering kan hoger zijn dan bij een bank of andere geldverstrekker. Verder moet je goed kijken naar de leenvorm. Als er bijvoorbeeld sprake is van huurkoop dan blijft de auto in het bezit van de dealer totdat de auto is afbetaald. Bij koop op afbetaling is de auto wel meteen van jou, maar de looptijd kan erg lang zijn en de rente is vaak hoog.  

 

Financiering afsluiten bij de bank 

Een persoonlijke lening afsluiten bij je eigen bank is een veilige manier om snel aan geld te komen. Alle grote banken van Nederland zijn betrouwbare geldverstrekkers waar autokopers terecht kunnen voor een lening. Ook hier geldt: verdiep je goed in de voorwaarden voor een autolening. Je gaat namelijk wel een schuld aan die ooit terugbetaald moet worden. Kies in ieder geval voor een looptijd die korter is dan de periode dat je in de auto wil rijden want ander betaal je straks voor een auto die je niet meer hebt. Kijk ook naar de hoogte van de rente, de looptijd en het bedrag dat je per maand betaalt aan rente en aflossing. 

 

Private lease is ook een vorm van financiering 

Als je geen geld wil lenen voor de aanschaf van een auto kan je ook kiezen voor private lease. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor je auto zonder tussenkomst van een bank of andere kredietverstrekker. Toch zit er een addertje onder het gras, want alhoewel private lease wettelijk gezien geen lening is, is het wel een vorm van financiering. En dat heeft gevolgen als je andere financiële verplichting aangaat, bijvoorbeeld bij de aanvraag voor een hypotheek. De regels zijn bij private lease dus ook vaak hetzelfde als bij het aangaan van een lening.  

 

Financieren bij de ‘familiebank’ 

Een andere mogelijkheid om je auto te financieren is de zogenaamde familiebank. Het betekent dat je geld leent bij familie en niet bij een bank of bij het autobedrijf. Het voordeel is natuurlijk dat je samen afspraken maakt over de rente en aflossing. Dit zal altijd goedkoper zijn dan bij een andere kredietverstrekker. Een ander voordeel is dat je niet meteen een incassobureau achter je aan krijgt als je een keer een betaling mist. Met andere woorden: de voorwaarden zullen veel gunstiger zijn. Daar staat tegenover dat geld lenen van familie maar al te vaak kan leiden tot onenigheid en ruzies. Het is dus wel verstandig hier eerst goed over na te denken! 

 

Ga je een andere auto kopen en wil je je oude auto verkopen? Meld deze dan vandaag nog aan bij ikwilvanmijnautoaf! Je ontvangt zo snel mogelijk een passend bod op jouw auto. Geld dat je kan gebruiken voor de financiering van je nieuwe auto! 

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands