Online auto overschrijven; kan dat?

Het kopen van een nieuwe auto is een spannend moment. Maar wat gebeurt er na die handdruk en het uitwisselen van de sleutels? Je moet het kenteken van de auto op jouw naam zetten. Dit proces wordt ook wel 'auto overschrijven' genoemd. Voorheen moest je hiervoor naar een RDW-erkend postkantoor gaan, maar wist je dat je tegenwoordig een auto online kunt overschrijven? In dit artikel bespreken we hoe je dit kunt doen, wat het kost en of je de auto op naam kunt zetten via DigiD.

Kan je een auto overschrijven via het internet?

Ja, je kunt een auto online overschrijven. Dit bespaart je de moeite van een bezoek aan de balie of het loket. Er zijn echter wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  1. Je hebt de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat je wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk.
  2. Je hebt een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
  3. Je mobiele telefoon moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons beschikken over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren.

Hoe werkt online een auto overschrijven?

De eerste stap in het online overschrijven van een auto is het uitvoeren van een eenmalige identiteitscheck via de DigiD-app. Deze check doe je met je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Zorg ervoor dat je de DigiD-app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Gebruik je de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat je de app gebruikt met jouw DigiD-gegevens.

Nadat je de identiteitscheck hebt gedaan, kun je de auto overschrijven. Dit doe je via 'Voertuig overschrijven'. De betaling vindt plaats via iDEAL. Na afronding van de online overschrijving ontvang je een aantal e-mails:

  • De tweede e-mail bevestigt dat het voertuig is overgeschreven. Vanaf dat moment ben je verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen.
  • De derde e-mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor jou. Het vrijwaringsbewijs download of print je uit en geef je aan de verkoper. De link in de e-mail is 30 dagen beschikbaar.
  • Via de post ontvang je het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.

Let op: als jemeer dan 5 keer een verkeerde combinatie van documentnummer en tenaamstellingscode invoert, is overschrijven de komende 24 uur niet mogelijk. Controleer daarom vooraf of je het juiste documentnummer en tenaamstellingscode hebt.

Wat kost het om een een auto online over te schrijven?

Voor het overschrijven van een kenteken online zijn er kosten verbonden. Deze kosten bedragen € 11,40. Dit is een eenmalige betaling die je doet tijdens het online overschrijvingsproces via iDEAL. Deze kosten zijn hetzelfde als je de auto zou overschrijven bij een fysiek loket.

Kan je een auto op naam zetten via DigiD?

Ja, dat kan! Een belangrijk onderdeel van het online overschrijven van een auto is in feite de DigiD-app. Je gebruikt deze app voor de eenmalige identiteitscheck met je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Deze check doe je met de DigiD-app op je eigen mobiele telefoon of die van iemand anders, maar zorg ervoor dat je de app gebruikt met jouw DigiD-gegevens.


Conclusie

Het online overschrijven van een auto is een handige optie die je tijd en moeite bespaart. Hoewel er enkele voorwaarden en stappen zijn om te volgen, is het proces relatief eenvoudig en snel. Het enige wat je nodig hebt is de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig, een geldig Nederlands identiteitsbewijs en een mobiele telefoon met de DigiD-app. Het is belangrijk om op te merken dat er kosten zijn verbonden aan het overschrijven van een kenteken, maar deze zijn gelijk aan de kosten bij een fysiek loket. Dus de volgende keer dat je een auto koopt, overweeg dan om de auto online over te schrijven. Het is eenvoudig, snel en je kunt het doen vanuit het comfort van je eigen huis.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands