Hoe moet je een auto overschrijven?
In Nederland wordt van elke auto, motor, camper en alle andere voertuigen met een kenteken, geregistreerd wie de eigenaar is. Deze registratie gebeurt door de RDW. De RDW is een overheidsinstantie die hiervoor in het verleden speciaal is opgericht. Er zijn meerdere redenen waarom de eigenaar van elke auto in Nederland door de RDW wordt geregistreerd. Ten eerste is het voor de overheid zo eenvoudiger om belasting te heffen en om bijvoorbeeld verkeersboetes naar de te sturen. Ten tweede maakt het fraude of criminele activiteiten met auto’s moeilijker.
Kenteken overschrijven kan op verschillende manieren
Wanneer je een auto koopt of verkoopt dan moet je de RDW hiervan dus op de hoogte stellen. Dit doe je door het kenteken van de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Dit heet overschrijven. Het kenteken overschrijven kan op verschillende manieren. Wanneer je een auto koopt bij een bedrijf, bijvoorbeeld een merkdealer of een universeel autobedrijf, dan zorgt dat bedrijf meestal voor de overschrijving. Heb je de auto betaald en ga je hem ophalen dan staat het kenteken dus al op jouw naam.
Kenteken overschrijven bij PostNL
In alle andere gevallen, dus bijvoorbeeld als je een auto koopt van een particulier, moet je naar een zogenaamd kentekenloket van PostNL voor het overschijven van de auto. Vroeger ging je hiervoor naar het postkantoor, tegenwoordig dus naar een kentekenloket van PostNL. Deze loketten vind je meestal in boekwinkels van Bruna en Primera, en daarnaast zijn veel kentekenloketten te vinden in supermarkten.
Wat heb je nodig voor het overschrijven van een auto?
Eenmaal aangekomen bij het kentekenloket heb je verschillende documenten nodig: legitimatie, het Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs óf het kentekenbewijs (op creditcardformaat) en de tenaamstellingscode. De verkoper dient deze documenten aan je mee te geven wanneer je de auto koopt. Een andere mogelijkheid is dat jullie samen naar het kentekenloket gaan.
Tenaamstellingscode
Als de auto op jouw naam staat krijg je bij het kentekenloket meteen ook de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode (kortweg ‘meldcode’). Deze wordt afgedrukt op een soort kassabon, en het is belangrijk de bon te bewaren of de cijfers ergens op te schrijven. De volgende dag stuurt de RDW je namelijk een brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Het eerste en tweede deel van die code moet je goed bewaren, in ieder geval tot het moment dat je de auto weer verkoopt.
Je auto online overschrijven
Als je niet de mogelijkheid hebt op naar een PostNL vestiging te gaan voor het overschrijven van de auto kan je er ook voor kiezen om dit online te doen. Hiervoor het je de DigiD-app nodig die je kan downloaden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android). De app moet beschikken over een ID-check, dat wil zeggen dat je identiteitsbewijs is gecontroleerd. Het is dus handig om dit van tevoren te doen zodat je de app meteen kan gebruiken bij het online overschrijven van de auto op jouw naam. Wanneer de ID-check is gebeurd is het overschrijven eenvoudig. Je opent de app, volgt de instructies (denk eraan dat je ook hier kentekenbewijs en tenaamstellingscode bij de hand hebt) en je betaalt de kosten. Let op: het online overschrijven van een auto lijkt heel snel, maar het kan soms een paar uur duren voordat de RDW je betaling heeft verwerkt! Tot die tijd is de auto niet overgeschreven. Je kan de voortgang wel controleren. Je ontvangt namelijk twee e-mails van de RDW: e-mail één met een ontvangstbevestiging en een link om de status van je aanvraag te zien. Daarna ontvang je e-mail twee waarin de overschrijving is bevestigd. Pas dan staat de auto op jouw naam en ben je de eigenaar. In een laatste e-mail ontvang je het vrijwaringsbewijs dat je aan de verkoper kan geven.