Auto verkopen? Hoe zit het met de kentekencard?

Het eerste kentekenbewijs op pasjesformaat is uitgereikt in het Louwman Museum in Den Haag. De kentekencard hoort bij een Toyota 2000GT uit 1974 en is een van de pronkstukken van het museum. Als jij je auto gaat verkopen, kom jij ook in aanraking met de kentekencard. Hoe zit dit nu precies?


De eerste kentekencard krijgt een plekje in de vitrine van het Haagse museum, naast onder andere het eerste papieren kentekenbewijs uit 1898. Vanaf 1 januari 2014 krijg je als automobilist te maken met de kentekencard als jij je auto verkoopt. Het kentekenbewijs op creditcardformaat geldt voor alle voertuigen die kentekenplichtig zijn, met uitzondering van het handelaarskentekenbewijs voor erkende bedrijven, voertuigen met een GV-kenteken en andere voertuigen met een speciaal kentekenbewijs.


Waarom kentekenbewijs op pasformaat?

De kentekencard past eenvoudig in je portemonnee en moet daardoor het gebruiksgemak vergroten. Ook is de kaart lastiger te vervalsen en daarmee is hij minder fraudegevoelig. De directe aanleiding voor het vervangen van het papieren kentekenbewijs is het verdwijnen van veel zelfstandige postkantoren waar je in het verleden nog naartoe moest voor het overschrijven van een voertuig. De overheid heeft besloten de overheidsdiensten verder te digitaliseren.


Auto verkopen, toen en nu

Voor 1 januari 2014 had je voor het verkopen van je auto het complete papieren kentekenbewijs nodig. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit de delen 1A, 1B en 2. De verkoper kreeg een RDW-vrijwaringsbewijs en de koper een nieuwe tenaamstelling. Vanaf 1 januari moet je er nog steeds voor zorgen dat de koper het voertuig op naam zet, zodat jij niet aansprakelijk blijft voor de auto. Dit gaat vanaf nu net iets anders in z’n werk. Verkoop jij je auto aan een RDW-erkend autobedrijf, dan neemt dit bedrijf je papieren kentekenbewijs in en overhandigt je na de overschrijving een vrijwaringsbewijs. Particulieren onderling moeten de overschrijving regelen bij een kentekenloket van PostNLof RDW-balie. Neem daarvoor het papieren kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. De koper moet zich legitimeren. Jij ontvangt als verkoper een vrijwaringsbewijs en de oude kentekendelen. De papieren worden met een groot kruis ongeldig gemaakt. Het grote verschil is dat het overschrijvingsbewijs is komen te vervallen. De functie van het overschrijvingsbewijs wordt overgenomen door een negencijferige tenaamstellingscode.


Tenaamstellingscode

Bij het op naam zetten van uw auto ontvangt je een tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode heb je nodig bij verkoop van je voertuig. Bent je de code kwijt? Dan kunt je direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden.


Auto verkopen met kentekencard

Verkoop jij een auto waar je al een kentekencard bij hebt, dan kun je ervoor kiezen de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper te overhandigen om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te laten zetten. Het is verstandiger om samen een kentekenloket of RDW-balie te bezoeken. Op het kentekenloket of RDW-balie worden de kentekencard en tenaamstellingscode ingenomen. De koper krijgt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en het tweede deel van de krijgt krijgt de koper thuisgestuurd. Natuurlijk ontvang jij als verkoper een vrijwaringsbewijs evenals de doorgeknipte kentekencard. Om misbruik van de kentekencard te voorkomen wordt er altijd ter plekke een hoekje van de kentekencard afgeknipt.


Vervangen kentekenbewijs

Als je over een papieren kentekenbewijs beschikt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt vanzelf een kentekencard bij aankoop van een andere auto of als je een vervangend kentekenbewijs aanvraagt. De kosten voor de kentekencard en de tenaamstellingscode bedragen €31,50. Naar verwachting zullen in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards. Beschik jij dan nog steeds over een papieren versie, dan krijg je vanzelf bericht dat je het kentekenbewijs moet laten vervangen.


Met spoed een kentekencard

De kentekencard wordt niet meer direct bij overschrijving uitgereikt, maar wordt de eerstvolgende bezorgdag bezorgd. In de tussentijd mag je gewoon autorijden. Politieagenten kunnen namelijk de actuele tenaamstelling controleren. Hoewel het maar een dag scheelt, kan het toch voorkomen dat je de kentekencard diezelfde dag nog nodig hebt. Dat kan! Je kunt een verzoek voor spoedlevering uitsluitend indienen bij de RDW. Dit moet voor 11.45 uur gebeuren. Verder moet het voertuig bij een erkend bedrijf in de bedrijfsvoorraad opgenomen zijn of een actuele tenaamstelling hebben. Het kan voorkomen dat de kentekencard al gemaakt is op het moment dat het verzoek voor spoedlevering wordt ingediend. In dat geval wordt een dag na spoedlevering ook de gewoon aangemaakte kentekencard bezorgd. Alleen de met spoed afgegeven kentekencard is echter geldig. Uiteraard ontvang je altijd de tenaamstellingscode bij de kentekencard.


Auto verkopen met of zonder kentekencard

Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken. Alle 5.000 aangesloten RDW-erkende auto-inkopers zijn op de hoogte van de wisseling van het kentekenbewijs. Je bent dus verzekerd van een correcte afhandeling.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands