Meldcode auto. Waar moet je op letten?

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

Je hebt er vast wel eens van gehoord in gesprekken over het kopen, verkopen of verzekeren van een auto: de RDW meldcode. Toch weten niet veel mensen wat die meldcode nou eigenlijk is, waarom je hem nodig hebt en waar je deze kan vinden. Toch is het een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. In dit artikel gaan we er dieper op in.


De meldcode is gekoppeld aan het kenteken van je auto

De meldcode is eigenlijk niet meer of minder dan een administratief nummer. Dit nummer gebruikt de RDW voor het bepalen of de auto verzekerd is of niet. Simpel gezegd: wanneer de meldcode van jouw auto niet is aangemeld bij de RDW dan is de auto niet verzekerd en kan je een boete krijgen als je toch met de auto gaat rijden.

Gelukkig heb je de meldcode niet elke dag nodig. Sterker nog, alleen wanneer je een auto koopt moet je weten wat de meldcode is, want jouw verzekeraar heeft die code ook nodig om deze door te geven aan de RDW. Dit is om verzekeringsfraude tegen te gaan, de meldcode is namelijk gekoppeld aan het kenteken van de auto.


Waar staat de meldcode van mijn auto?

De meldcode vind je bij aanschaf van de auto op verschillende plekken. Ten eerste bestaat de meldcode uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. Dit chassisnummer vindt je bijvoorbeeld onder de motorkap. Toch is dat niet ideaal want de motorruimte is vaak vuil en het nummer onleesbaar.

Er zijn daarnaast wel anderen plaatsen waar het chassisnummer in de auto is gegraveerd, zoals de binnenkant van het rechterportier of achter de voorruit aan de bestuurderskant, maar vaak verschilt dat per merk en type. Je moet soms dus even zoeken.


Check het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode of opvragen met je DigiD

Gelukkig zijn er andere, eenvoudige manieren om de RDW meldcode te checken. De code staat namelijk ook op het kentekenbewijs van de auto en op de tenaamstellingsverklaring die je ontvangt wanneer je de auto overschrijft op jouw naam. Ook kan je, wanneer de auto eenmaal op jouw naam staat, de meldcode gratis opvragen op de website van de RDW met je DigiD.

Dit is handig wanneer de RDW meldcode is zoekgeraakt. Je hebt de meldcode dus niet vaak nodig, hij is wél belangrijk. De code is namelijk verplicht als je een autoverzekering wilt afsluiten of opzeggen. Dus ook wanneer je helemaal geen andere auto hebt gekocht maar alleen van verzekeraar verandert is het handig de code bij de hand te hebben.


Meldcode ook voor scooters, motoren en quads

Je kan de auto trouwens al verzekeren voordat de overdracht heeft plaatsgevonden. Als je een afspraak hebt gemaakt voor het betalen en afhalen van de auto kan je op dat tijdstip de verzekering in laten gaan. Vraag in dat geval vooraf de verkoper om het kenteken en de RDW meldcode. Je kan alles dus al vooraf regelen en dat is een zorg minder! Overigens hebben niet alleen auto’s een meldcode maar ook andere voertuigen als motoren en scooters. Zelfs voor het verzekeren van een quad heb je een meldcode nodig.


select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands