Zo maak jij je camper of caravan winterklaar

We gaan weer richting de winter en dit betekent dat de kans groot is dat je niet meer de camper of caravan gaat gebruiken. Veel campers en caravans worden weer teruggebracht naar de stalling. Dit kan je niet zonder voorbereiding doen. Lees verder om erachter te komen wat nou belangrijk is, zodat je niet later met onverwachtse kosten komt te zitten en zonder zorgen vanaf de lente op reis kunt.


Waar zet je je camper of caravan neer in de winter?

Je kunt er voor kiezen om je camper of caravan bij je huis te laten staan als je hier genoeg ruimte voor hebt. Het voertuig mag meestal niet een lange tijd op een openbare parkeerplaats blijven staan. Ook is het veel beter voor het voertuig als het overdekt is. Voor de meeste eigenaren is het de beste oplossing om hun camper of caravan in een stalling te plaatsen. Hier is de kans op schade of diefstal het kleinst. Ook heb je hier geen last van weersomstandigheden en vogelpoep die het voertuig kunnen beschadigen.


Hoe maak je je camper of caravan winterklaar?

Of je nou je nou zelf grond hebt waar je je voertuig neerzet of je zet hem in een stalling, elke camper en caravan moet winterklaar worden gemaakt op de juiste manier.


1.    Schoonmaken

Begin met een grondige schoonmaak. Zowel de binnenkant als de buitenkant moet goed schoongemaakt worden. De binnenkant is belangrijk zodat er geen ongedierte op af komt of dat er iets gaat schimmelen. Maak alle kastjes schoon en leeg. Het is belangrijk om de koelkast goed schoon te maken en deze op een kiertje open te zetten zo voorkom je schimmel. De buitenkant is van belang aangezien bijvoorbeeld vogelpoep in de lak kan trekken hierdoor kunnen er vlekken en beschadigingen ontstaan die niet snel te verwijderen zijn. 


2.    Alles leeg laten lopen

De watertank moet gespoeld en geleegd worden. Als deze tank vast zit moet de overlooppijp losgedraaid worden zodat het water op de grond onder de caravan weg kan lopen. Alle jerrycans moeten schoon en droog zijn en de dop moet er niet op. De waterleidingen en dompelgoed goed watervrij maken, vergeet niet het spoelsysteem van het toilet. Tap de boiler en geiser volledig af.


3.    Vocht

Wanneer de caravan of camper in een overdekte stalling staat, houd je al veel vocht tegen. Dit is fijn aangezien vocht een boosdoener is, er kan door vocht schimmel en rot ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet. Verder helpt het om je voertuig te ventileren, zet daarom één of twee ramen op een kiertje open voor vochtafvoer. Zorg er voor dat het echt een klein kiertje is zodat er geen muizen naar binnen komen. Plaats geen vochtvreter in je camper of caravan dit kan er juist voor zorgen dat er vocht van buiten naar binnen wordt gehaald. Het is afhankelijk van het vochtniveau, maar het is vaak toch verstandig om kussens ergens thuis te bewaren en niet in je camper of caravan.


4.    Belangrijke spullen

Zet alle apparatuur uit en haal de accu’s uit de camper. Bij sommige accu’s is het beter dat ze aan een dubbellader liggen, dit zorgt ervoor dat na lange tijd stilstaan de accu toch nog goed oplaadt. Het is belangrijk dat de gasleiding dicht is en als je een gasfles hebt deze ontkoppelt. De gasfles mag vaak niet in de stalling bij je camper of caravan blijven staan. Soms hebben stallingen wel een gasflesopslag, sla hem dan hier op en anders kun je de gasfles meenemen naar huis om hem daar vervolgens in een geventileerde ruimte te zetten. Dus niet in een kelder. Batterijen moeten overal uit gehaald worden. Als batterijen lang in een apparaat zitten kan dit gaan lekken, vergeet hierbij niet je rookmelder. Oplaadbare batterijen kunnen niet gaan lekken. Toch is het verstandig om deze er ook uit te halen aangezien dan de accu langer mee gaat. Als een batterij lang ontlaadt blijft, kan het zo zijn dat de accu nooit meer oplaadt. Een tv kan ook het beste thuis worden bewaard en uit de caravan/camper worden gehaald, aangezien het kwetsbaar is.


5.    Banden

Verhoog de bandenspanning tot maximaal 2 bar boven de voorgeschreven waarde. Bok de camper of caravan op bij voorkeur. Check ook de bandenspanning van het reservewiel. Is het weer tijd om met het voertuig te gaan rijden? Check dan nogmaals de bandenspanning.


Met al deze tips kan je veilig je camper of caravan stallen. Wanneer je dan na een aantal maanden eindelijk weer gaat reizen met je camper of caravan, is de kans heel klein dat je met onverwachtse kosten komt te staan. Zonder zorgen op vakantie. Heb je geen zin in al dit gedoe? Weet je ook niet zeker of je nog wel je camper of caravan gaat gebruiken? Dan kun je je camper of caravan hier te koop zetten

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands