Waarom het checken van een tellerraport geen overbodige luxe is

Hoe weet je als nieuwe eigenaar van een gebruikte auto nou of de kilometerstand wel klopt? Daar is het tellerraport voor! Want door het checken van het tellerrapport kun je erachter komen of er met de kilometerstand is gesjoemeld. Door de inzage in een tellerrapport bescherm je jezelf tegen een miskoop. We adviseren je nooit een auto te kopen zonder kilometerteller controle.


De Rijksdienst voor het Wegverkeer

De Rijksdienst voor het Wegverkeer, ook wel RDW genoemd, heeft sinds 2014 een database opgebouwd en het RDW tellerrapport ingevoerd. Inzicht in de gereden kilometers en bijbehorende kilometerstanden kunnen ingezien worden bij de RDW.

Om het allemaal niet al te ingewikkeld te maken, laat de RDW-kilometerstand check alleen zien of er sprake is van een logische of onlogische kilometerstand. Het volledige rapport inclusief kilometerstanden kan altijd opgevraagd worden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit wordt voornamelijk gedaan in gevallen dat je als (nieuwe) eigenaar twijfelt over de kilometerstand van de auto.


De actuele tellerstand opgeven

Heb je nog helemaal niet inzichtelijk wat de huidige tellerstand van de auto is? Dan is er altijd nog een optie om na te gaan wat de kilometerstand en op het laatste moment van registratie was. Hierbij wordt aangegeven of er op dat moment een ‘logische’ registratie was. Let wel op, want een logische uitkomst tijdens het laatste moment van een registratie hoeft niet altijd ook een logische tellerstand te zijn. Controleer dus altijd zo uitgebreid mogelijk of de tellerstand klopt.


Hoe vraag je een tellerraport op?

Een tellerrapport is niet zomaar op te vragen. De eigenaar van een auto is de enige die hier bevoegd toe is. Het doel hiermee is dat de verkoper van een auto altijd het tellerrapport aan moet leveren wanneer de auto verkocht wordt. Het lijkt erg vanzelfsprekend, maar niet iedere verkoper doet dit vanuit zichzelf; helaas!

Om te voorkomen dat er niet gefraudeerd kan worden met tellerrapporten, is het belangrijk dat deze regel er is. De kilometerstand checken voorkomt een hoop gedoe achteraf. Vervalste certificaten of smoesjes worden regelmatig nog verzonnen door verkopers van een auto. Dit in de hoop dat je als verkoper gelooft dat de auto in goede staat is, maar je zult er nooit achter komen wat er mis is met de auto. En de controle van de kilometerteller is dus niet gedaan! Wees hier alert op.


Wat staat er allemaal in het tellerraport?

Het tellerraport is een erg uitgebreid rapport waardoor je een volledig overzicht krijgt van alle geregistreerde kilometerstanden. In dit overzicht zijn de kilometerstanden te zien waarop de teller is gebaseerd. Ook zijn hierbij de bijbehorende data geregistreerd. Door dit tellerraport krijg je inzicht in de algemene voertuiggegevens van de auto die je op het oog hebt. Of misschien wil je de kilometerstand van je eigen auto eens controleren, dat kan natuurlijk ook!


In hoeverre kunnen we een tellerraport vertrouwen?

De bedoeling van het tellerrapport is natuurlijk om nare situaties, zoals fraudeurs, tegen te gaan. De koper van een gebruikte auto moet beschermd worden bij de aankoop. Fraudeurs mogen het liefste geen kans maken, maar toch gebeurt het af en toe nog wel eens.

De verantwoordelijkheid voor het aantonen van de betrouwbaarheid van een tellerraport ligt vrijwel altijd bij de verkoper. Een koper die nog nooit van een tellerrapport heeft gehoord, is niet op de hoogte hoe cruciaal dit tellerrapport is. We raden je altijd aan om zelf de verantwoordelijkheid te nemen bij het kopen van een auto. Vraag dus zeker altijd het tellerrapport op om de kilometerstand te controleren.


Verkopen van auto via ikwilvanmijnautoaf.nl

Een tellerrapport bijhouden is dus erg belangrijk. Overweeg je om een nieuwe auto aan te schaffen, maar moet je eerst je oude auto verkopen? Ook hierbij is het natuurlijk een goed idee om een tellerrapport op te vragen. Omdat we bij ikwilvanmijnautoaf afweten dat er veel komt kijken bij de verkoop van je auto, maar ook bij de koop van een nieuwe auto, willen we je een handje helpen.

Heb je geen zin in het gedoe van de verkoop? Meld je nu aan, dan regelen wij de verkoop van je auto. Helemaal veilig en zonder gedoe. Vul het kenteken van je auto in, geef een omschrijving en upload enkele foto’s, dan gaan wij meteen aan de slag.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands