Sloopauto: welke auto ging het meest naar de sloop in 2013?

Ieder jaar eindigen vele auto’s op de sloperij. Een autodemontage bedrijf kan in veel gevallen uitkomst bieden. Wellicht heeft je auto schade en gebreken of is de auto helemaal niet meer rijdbaar door ouderdom. Je auto is altijd geld waard, zelfs bij de sloper. Welke auto’s eindigen het meest op de sloop?


De Algemene Periodieke Keuring (APK) is vaak het moment dat automobilisten beslissen de auto naar de sloop te brengen. Het komt vaak voor dat tijdens de keuring dure gebreken aan het licht komen. Deze moeten gerepareerd worden, anders wordt de auto afgekeurd. Als de reparatiekosten hoger uitvallen dan de waarde van je auto, dan is je auto financieel total loss. Je kunt de garage vragen de auto alsnog te laten maken en het risico nemen dat de auto niet snel kapot gaat.


Autobedrijven kopen online in

Veel automobilisten nemen dit risico niet. Als je auto wordt afgekeurd, dan is je auto in zo’n slechte staat dat het gevaarlijk is voor jou en andere verkeersdeelnemers. Van alle auto’s die gebruikmaken van ons wegennet, wordt jaarlijks ongeveer een kwart miljoen auto’s van de weg gehaald. Veel van deze auto’s worden online ingekocht door autodemontage bedrijven. Zij zorgen ervoor dat de auto wordt gedemonteerd. Alle bruikbare onderdelen worden gerecycled.


Waar kun je met je sloopauto heen?

Je mag dan wel zelf beslissen dat je je oude auto niet meer laat repareren, maar je mag niet zelf de hamer in de auto slaan. Als jij je auto wil slopen of demonteren, dan kan dat alleen bij een RDW-erkend demontagebedrijf. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de registratie wordt beëindigd, zodat jij niet meer aansprakelijk bent voor het voertuig. Hiervoor moet je schriftelijk een verzoek indienen bij de RDW waarin je aangeeft waarom je personenauto uit de kentekenregistratie gehaald moet worden. Er zijn enkele uitzonderingen op de regel. Onderstaande voertuigen mag je namelijk wel zelf slopen:

  • Personenauto's van 15 jaar en ouder
  • Bedrijfswagens van 15 jaar en ouder
  • Motorfietsen
  • Bromfietsen
  • Aanhangwagens

Als je een van bovenstaande voertuigen zelf sloopt of laat slopen bij een niet-erkend demontagebedrijf, dan moet je er zelf voor zorgen dat het voertuig niet meer op je naam staat.


Welke auto’s zijn het meest gesloopt in 2013?

De topdrie meest gesloopte auto's van Nederland van 2013 komt overeen met de topdrie van het jaar ervoor. De Volkswagen Golf is wederom de meest gesloopte auto in 2013. Niet erg gek, want van alle auto’s die gebruikmaken van de openbare weg, is de Volkswagen Golf het model dat je het vaakst tegenkomt. Volgens deskundigen ligt het aandeel op bijna 300.000 stuks. Nummer twee en drie zijn de Opel Corsa en Volkswagen Polo.


Wat is je sloopauto nog waard?

Elke auto die bij een autodemontage bedrijf eindigt, is geld waard. Sloperijen kunnen diverse onderdelen recyclen. Je bent dus altijd verzekerd van de dagprijs van schroot, ijzer en andere metalen aan de auto. Over het algemeen ligt de restwaarde van een sloopauto tussen de €50,- en de €100,-. Veel slopers komen de auto dan ook nog bij je thuis ophalen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands