Pas op voor boete als je je auto oranje maakt

Mag iedereen weten dat jij als enthousiaste Oranjesupporter achter het Nederlands elftal staat? Houd het dan bij een oranje t-shirt, petje of toeter. Bij het oranje kleuren van je auto riskeer je een boete.

Je 2de hands auto een andere kleur geven? Dat was ooit ondenkbaar, maar tegenwoordig zijn we massaal aan het 'auto wrappen'. Ideaal, want het geeft je eindeloos veel mogelijkheden. Bevalt de kleur toch niet, dan wrap je je auto toch gewoon opnieuw?


Boete voor likje verf

Nu het WK voetbal weer in volle gang is, kan het zijn dat jij als Oranjesupporter je 2de hands auto al helemaal hebt omgetoverd tot WK-mobiel. Je hoeft natuurlijk niet mee te doen met de trend van auto wrappen.

Je kunt je karretje ook op de traditionele manier oranje spuiten of wellicht heb jij de kwast al ter hand genomen. Wie zijn auto heeft voorzien van een ander likje verf, moet direct de kleur op de kentekencard laten wijzigen door de RDW. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.


Verplichtingen voertuig

Als je een auto hebt, dan zijn er enkele voertuigverplichtingen waar je je aan moet houden. Zo moet het voertuig worden overgeschreven op jouw naam, minimaal WA verzekerd zijn, APK goedgekeurd zijn, je moet motorrijtuigenbelasting betalen en je moet de juiste kentekenplaten op het voertuig hebben. Het RDW controleert het verzekeringsregister en het keuringsregister. Zo kan de RDW direct zien of je auto aan alle voertuigverplichtingen voldoet. De RDW is er ook voor het verstrekken van informatie over een kenteken of voertuig. Zo kun je opvragen wat het gewicht van de auto is, welke kleur de auto heeft of wat de inhoud van de motor is. Deze gegevens staan ook op het kentekenbewijs. Volgens de wet moeten de opgegeven autogegevens overeenkomen met de auto. Zelfs als je je auto tijdelijk een andere kleur geeft dien je deze wijziging door te geven. Eén geluk: het aanpassen van de autokleur is gratis.


Kentekencard laten aanpassen

De gegevens op de kentekencard en de gegevens van de auto moeten altijd volgens de wet overeenkomen. Wil jij als Oranjesupporter achter het Nederlands elftal staan, maar bij een controle niet keihard aangepakt worden voor het uiten van je WK-enthousiasme? Volg dan de volgende stappen van de RDW:

  1. Stuur een brief naar de RDW met het verzoek om de kleur op het kenteken aan te passen
  2. Stuur, samen met de brief, een duidelijke foto van het voertuig mee waar de nieuwe kleur goed zichtbaar is
  3. Als alles akkoord is, stuurt de RDW binnen 5 werkdagen een nieuwe kentekencard

Het kan ook zijn dat je auto nu meerdere kleuren heeft. Heb je je auto oranje geverfd, maar ook rood-wit-blauw? Dan geef je de hoofdkleur door. Kun je niet duidelijk aangeven wat de nieuwe hoofdkleur is, dan bepaalt de RDW met behulp van de foto welke kleur op de kentekencard komt.


Tijdelijk auto oranje

Heb je de wijziging doorgegeven bij de RDW, dan kun je met een gerust hart de openbare weg op met je WK-mobiel. Wil je na het WK niet langer je auto oranje hebben, maar je hebt ook geen zin om weer met de spuitbus om de auto te gaan en opnieuw een wijziging bij de RDW door te geven? Dan is het verkopen van je auto een goede oplossing om kosten te besparen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands