Kun je een auto zonder kenteken verkopen?

Het kenteken op een personenauto is een identificatiemiddel voor Nederlandse voertuigen. Het kenteken van een voertuig is opgebouwd uit twee onderdelen, namelijk een kentekenbewijs en een kentekenplaat. Kun jij je auto verkopen als je een van deze twee onderdelen kwijt bent?


Tot de eeuwwisseling waren kentekenplaten voor voertuigen doorgaans bij elke autohandelaar te koop. Het was voor criminelen kinderspel om aan valse platen te komen. Om dit soort fraude tegen te gaan is in 2000 het Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten opgezet. Ook wel het GAIK genoemd. Dit geldt voor alle kentekenplaten die vanaf 1978 zijn uitgegeven. De zogenaamde GAIK-kentekenplaten zijn voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken. Hierdoor is het voor de RDW eenvoudig te controleren of de kentekenplaat wel echt is. Bovendien wordt er nu bijgehouden wanneer de kentekenplaat is uitgereikt en waar die is gemaakt. Elke kentekenplaat krijgt een unieke code.


Kenteken van de auto

Voor auto’s is de kentekenplaat geel met zwarte opdruk. Aan de linkerkant is er een blauw vak geplaatst met het EU-logo en het witte NL-onderschrift. Er worden jaarlijks zo’n 20.000 kentekenplaten van voertuigen gestolen en zo’n 100.000 platen worden verloren. In steeds meer gevallen worden de platen gestolen om vervolgens te tanken zonder te betalen. Daarom is eind vorig jaar een campagne gestart waar autobezitters hun kentekenplaten gratis kunnen laten vastzetten met popnagels. Deze beveiliging zorgt ervoor dat het kentekenplaat niet meer binnen tien seconden met een stokje van de auto kan worden gehaald.


Wat moet je doen als je een kentekenplaat kwijt bent?

Een van de platen verliezen is iets wat iedereen kan overkomen. Het kan zijn dat ze er tijdens het rijden af zijn gevallen of dat iemand ze heeft gestolen. Het maakt niet uit wat de reden is dat jij een of beide kentekenplaten kwijt bent, je moet zorgen dat je weer nieuwe kentekenplaten op je auto krijgt als jij je auto wilt verkopen. Ben jij een kentekenplaat verloren, dan moet je deze laten vervangen door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Het maakt niet uit of je er een of twee kwijt bent, de fabrikant perst altijd twee nieuwe platen. Ook als er een is beschadigd, dan kun je deze laten vervangen. Hierbij moet je wel de oude kentekenplaat inleveren. Is je kentekenplaat gestolen, dan adviseert het RDW aangifte te doen bij de politie. Na aangifte kun je nieuwe platen laten maken. Bij het vervangen van kentekenplaten moet je altijd een legitimatiebewijs tonen. Het kenteken van de auto blijft altijd hetzelfde. Wel krijgt het nieuwe kentekenbewijs een opvolgend nummer. Dit wordt de duplicaatcode genoemd. Het eerste kentekenbewijs krijgt nummer 00, de volgende 01. Dit volgnummer wordt op de kentekenplaat geplaatst boven het eerste liggende streepje.



Alleen het ontbrekende kenteken vervangen

Als de GAIK-kentekenplaat kwijt is, dan hoef je sinds 2008 alleen maar de kentekenplaten te vervangen. Voor 2008 kregen kentekenplaten en kentekenbewijzen dezelfde duplicaatcode. Dit kostte autobezitters extra geld en het RDW onnodig veel handelingen om standaard beide onderdelen van het kenteken te vervangen.


Het RDW kentekenbewijs

Als jij je auto wilt verkopen, dan zijn er veel zaken die je voor elkaar moet hebben om je auto succesvol te verkopen. Een van de belangrijkste onderdelen zijn de autopapieren.


Het kentekenbewijs bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Kentekenbewijs deel 1A: Voertuigbewijs
  • Kentekenbewijs deel 1B: Tenaamstellingsbewijs
  • Kentekenbewijs deel 2: Overschrijvingsbewijs

Deze drie onderdelen geven je de gegevens over de auto, de eigenaar en de nieuwe eigenaar. Op 1 juni 2004 is er een aanpassing in de Europese regelgeving doorgevoerd, waardoor tweedelige kentekenbewijzen worden uitgegeven. Waar er voorheen een deel 1, 2 en 3 waren, is deel 3 nu vervangen en deel 1 opgesplitst in twee delen.


Wat moet je doen als je het kentekenbewijs kwijt bent?

Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Net zoals bij het verkopen van een auto gaat het aanvragen van een vervangend kentekenbewijs het snelst online. Houd het kenteken, het voertuigidentificatienummer en je Burgerservicenummer bij de hand om de aanvraag in te dienen. Net zoals je bij het vervangen van kentekenplaten altijd twee stuks krijgt, krijg je ook bij het vervangen van het kentekenbewijs alle drie de delen geleverd.


Card is de toekomst


Vanaf 1 januari 2014 verandert er weer het een en ander wat betreft het kentekenbewijs. Volgend jaar ontvang je als koper van nieuwe en gebruikte voertuigen niet meer het papieren kentekenbewijs, maar een kentekencard. De kentekencard is een pasje op creditcardformaat dat het gebruiksgemak moet vergroten en de kans op vervalsing moet verkleinen. De functie van het overschrijvingsbewijs wordt overgenomen door een negencijferige tenaamstellingscode bij de kentekencard. Je hoeft hiervoor niet meer naar het postkantoor of naar een RDW-kentekenloket, maar kunt deze ook online aanvragen. Na de tenaamstelling wordt de kentekencard thuis gestuurd.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands