Kies je voor een camper of caravan?

Je bent misschien op zoek naar een camper of caravan. In de zoektocht naar een camper of caravan is het belangrijk om te kijken naar je ideeën over vakantie vieren en natuurlijk je financiële reikwijdte. Een kampeerauto kost doorgaans een stuk meer dan een caravan. Ook in het gebruik, denk hierbij aan onderhoudskosten en natuurlijk wegenbelasting die je moet betalen. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan.


Caravan

Met de caravan ben je op weg naar een vaste bestemming, waar je doorgaans een tijdje verblijft. Bij aankomst van je caravan, moet je nog de caravan ontkoppelen en wellicht de voortent installeren etc. Met de caravan op camping gaan heeft meestal als doel en uitgangspunt om van de activiteiten in de buurt gebruik te maken. Voordeel hiervan is dat je de trekauto kunt gebruiken om de omgeving te verkennen.


Camper

Met de camper op vakantie is de reis meteen ook de vakantie. In een camper is alles aan bord. Bij aankomst op de camping is eigenlijk alles al geregeld. Plek zoeken, luifeltje uitdraaien en klaar. Je kunt onderweg mooie plekken bezoeken. Doordat dit zo flexibel is kun je van plek tot plek reizen wanneer je maar wilt en met de snelheid van meestal een personenauto kun je ook nog lekker doorrijden. Met een caravan is dat wat lastiger, omdat je niet zo snel kunt als met een camper.


De grootste verschillen

Misschien wel het grootste verschil zit in de “filosofie” van deze verschillende recreatievoertuigen. Campers en caravans bieden allebei een ander soort reis en vakantie. 

De grote verschillen onderweg zijn:

  • De maximale toegestane snelheid van een camper is hoger dan die van een auto met caravan.
  • Achter het stuur van een camper zit je hoger, waardoor je meer overzicht op de weg hebt dan met een caravan.
  • Mocht je een caravan achter de auto haken, dan moet je goed controleren of alles wel in een goede technische staat verkeert. Met een camper zit alles in één voertuig.
  • Rijden met een caravan is voor sommige mensen best een uitdaging. Dit komt door het gewicht dat je van achteren mee moet trekken. Een camper is wat makkelijker.
  • Mocht je kinderen hebben die in een kinderzitje moeten zitten, is het belangrijk om een camper uit te zoeken met voldoende zitplaatsen. Met een caravan reis je natuurlijk met je gewone auto waarin dat al geregeld is.


Op de camping:

  • Als je camper is gevestigd op de camping, dan start je minder snel de camper op om de omgeving te verkennen. Met een auto is dat een stuk makkelijker, omdat je afgescheiden bent van de caravan.
  • Het ontkoppelen van de caravan kost allemaal even tijd. Met een camper ben je daar niet mee bezig en is alles zo goed als geregeld.
  • Met een camper kun je het overnachten op campings afwisselen met een nachtje camperplaats. Op veel van deze plaatsen is het heel flexibel, als je kijkt naar aankomsttijden en/of vertrektijden.
  • Camperplaatsen zijn gunstiger qua kosten, veel plekken zijn gratis of kosten maar een paar euro.
  • Aanschaf van een caravan is over het algemeen minder prijzig dan een camper.Eerst proberen

Overweeg je de aanschaf van een camper/caravan? Zet even alle voor- en nadelen op een rij en kijk wat voor jezelf het zwaarst weegt. Je kunt ook eens proberen om een camper/caravan te huren. Hierbij kun je zelf testen wat nou het meest praktisch is, waardoor je een goede keuze kunt maken. Kijk naar de mogelijkheden en huur eventueel van een particuliere eigenaar. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands