Welke typen campers zijn er?
Er zijn nogal wat verschillende soorten campers op de markt en die hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ze passen elk bij een bepaald type campergebruiker. Om de camper te kiezen die het beste bij jou past, moet je natuurlijk eerst weten welke typen campers er op de markt zijn en wat de verschillen onderling zijn. Er bestaan zes soorten campers: de campingbus, buscamper, alkoofcamper, integraal, halfintegraal en de liner.
Campingbus
Een campingbus heeft het formaat van een grote personenauto. Dit maakt het lekker wendbaar en snel op de weg. Ook kun je makkelijk parkeren en gebruik maken van parkeerplaatsen voor auto’s. De meeste campers in deze categorie hebben een hefdak, met meestal twee slaapplaatsen. De achterbank kan vaak nog een tweepersoonsbed van worden gemaakt. De campingbus is geschikt voor twee personen. Een populair voorbeeld van een campingbus is het retro Volkswagenbusje.
Voordelen:
- Compact en wendbaar
- Flexibel
- Makkelijk in gebruik
- Zuinig in brandstofgebruik
Nadelen:
- Weinig woonruimte
- Weinig (slaap) comfort
- Geen wc/doucheruimte
Buscamper
De buscamper is waar het allemaal begon. Een omgebouwde bestelwagen of vaak een bestelbus. Ze zijn de laatste jaren populairder geworden door hun prijs en veelzijdigheid. Zo kunnen er vaak o.a. fietsen of scooters binnen worden geplaatst. De bus camper is ideaal en de perfecte oplossing om regelmatig in te gaan rondrijden. Door hun bestelwagenachtige model zijn ze doorgaans makkelijk in gebruik en nemen ze ook weinig ruimte in beslag. Als je kijkt naar de ruimte, dan valt de grote wel mee. Zo kunnen er ‘s nachts niet veel personen overnachten. Soms is er een hefdak voor extra ruimte. Er is niet altijd een toilet. Mocht die er wel zijn, dan is die heel simpel. De buscamper is vaak geschikt voor twee personen en is tussen de 4,5 en 6 meter lang.
Voordelen:
- Compact en wendbaar
- Flexibel
- Zuinig in brandstofverbruik
- Vaste bed
Nadelen:
- Relatief weinig leefruimte/bergruimte
- Lawaai tijdens rijden door schuifdeur
Alkoofcamper
De alkoof camper biedt in tegenstelling tot eerder genoemde modellen meer ruimte. Deze type is geschikt voor families met kinderen. De handige indeling zorgt er ook voor dat je gezamenlijk binnen kan eten. De term alkoof duidt op de forse kap boven de cabine, waarin een bed is gemonteerd. Alkoofcampers bieden dus veel leefruimte en veel slaapplaatsen, vaak wel 6. Eigenlijk beschikt het over alle nodige voorzieningen en hoef je niet perse gebruik te maken van de faciliteiten in de omgeving van de camping. Doordat ze een stuk hoger zijn, heeft dit natuurlijk ook invloed op de brandstof, waardoor het dus minder zuinig is tijdens het rijden. Deze campers zijn 6,5 - 7 meter lang en geschikt voor 2 tot 6 personen.
Voordelen:
- Stahoogte
- Ruim
- Zeer royaal bed
Nadelen:
- Hoog brandstofverbruik
- Beperkte wendbaarheid
- Windgevoelig
Halfintegraal
De halfintegraal is verreweg het populairste model op de markt. Dit wordt ook wel de semi-integraal genoemd. Ze zijn wel op een van de bekende camperchassis gebouwd (cabine en doorgaans een soort ladderchassis). Bovenin heb je geen slaapruimte, maar daar staat tegenover dat hij gestroomlijnder is en toch extra bergruimte boven de cabine heeft. Het ziet er wat compacter uit en is minder windgevoelig. De lengte is zo'n 6 tot 8 meter lang en meestal geschikt voor vier personen.
Voordelen:
- Goede rijeigenschap door laag chassis
- Sportieve uitstraling
- Relatief laag brandstofverbruik
Nadelen:
- Beperkte stahoogte
- Beperkt laadhoogte/bergruimte
Integraalcamper
De integraalcamper is met de prijskaartje de duurste van alle genoemde modellen. Bij de integraal maakt de cabine ook onderdeel uit van de opbouw. De cabine en het leefgedeelte vormen hierdoor een geheel en dat heeft zo zijn voordelen, zoals een grote panoramavoorruit en het ontbreken van op- en afstapjes, die andere types wel vaak hebben. De integraal camper is tussen de 6 en 12 meter lang en geschikt voor gezinnen met of zonder kinderen die het graag ruim en comfortabel willen hebben.
Voordeel:
- Zeer ruim
- Panorama voorruit
- Goede isolatie
Nadeel:
- Hoge prijs
- Door de grootte moeilijk te parkeren
Liner
Liners zijn groot, luxueus en kosten zo’n 200.000 tot 350.000 euro. Ze worden gebouwd op het chassis van vrachtwagens en hebben ook het formaat en gewicht van vrachtwagens. De uiterlijk is echter meer van die van een touringcars. Met een lengte van zo’n acht tot twaalf meter is het enorm lang. Hierdoor heb je een royaal ruimte om te leven. Met een grote camperkeuren, slaap- en badkamer en leuke zithoek biedt het veel comfort. Voor een Liner heb je een C-rijbewijs nodig. De liner is geschikt voor een groep mensen.
Voordelen:
- Zeer ruim
- Veel voorzieningen
- Goede isolatie
Nadelen:
- Hoge prijs
- Moeilijk te manoeuvreren