Zo moet je startkabels gebruiken

Veel autobezitters hebben er wel eens mee te maken gehad: een lege accu. Je probeert je auto te starten maar je hoort alleen maar een klikgeluid. Of zelfs dat niet eens. De oorzaak van een lege accu is vaak verlichting die is blijven branden. Denk aan de binnenverlichting door een portier dat niet goed gesloten is. Maar soms vergeten automobilisten ook de lampen uit te schakelen nadat zij de auto hebben stilgezet. Een andere oorzaak waardoor een accu kan leeglopen is een technisch management of simpelweg ouderdom van de accu. Om snel weer de weg op te kunnen bieden startkabels vaak een oplossing. Hieronder vertellen we je meer over de beste manier om ze te gebruiken.

 

Startkabels kiezen

Al sinds auto’s over een startaccu beschikken zijn er startkabels. Deze kabels zijn bedoeld om een elektrische verbinding te maken tussen de lege accu en een volle accu. Meestal is dat de accu van een andere auto. Deze auto parkeer je dan naast of tegenover de auto met de lege accu zodat je beide accu’s met de startkabels kan aansluiten. Maar welke startkabels moet je gebruiken?

 

Minimale dikte 16mm voor benzine en 25mm voor diesel

Om te beginnen is het belangrijk dat je hiervoor startkabels gebruikt van een goede kwaliteit. Sowieso moeten ze een dikke koperen kern bevatten. Voor benzineauto’s geldt een minimale dikte van 16mm en voor diesels een minimale dikte van 25mm. Ons advies is om voor dikke startkabels te kiezen omdat er meer stroom doorheen kan en dit het starten eenvoudiger maakt.

 

Van 250 tot 1000 ampères

Je kan ook kijken naar het aantal ampères dat een startkabel aankan. Zo zijn er bijvoorbeeld startkabels leverbaar van 250 ampère maar ook van 1000 ampère en zelfs meer. Hoeveel ampères je nodig hebt om de auto te starten hangt af van de cilinderinhoud van je motor en of je een benzine- of dieselmotor hebt. In het kort geldt: hoe dikker de kabel hoe hoger het aantal ampères. Wil je zekerheid, gebruik dan startkabels met een hoog ampèrage.

 

Welke lengte startkabel gebruiken?

Tot slot is het ook goed om te kijken hoe lang de startkabels moeten zijn die je wilt gebruiken. De meeste startkabels hebben een lengte van 3 tot 3,5 meter. Dit is in de meeste gevallen voldoende. Voor extra flexibiliteit kan je ook langere startkabels aansluiten, bijvoorbeeld van 4 of misschien zelfs 5 meter. De hulpauto kan dan wat verder weg staan en dat is soms wel handig.

 

Startkabels aansluiten en gebruiken

Stap 1 - Parkeer de hulpauto bij de auto met de lege accu. Zet de motor van de hulpauto uit.

Stap 2 - Open de motorkap van beide auto’s. Plaats de klem van de rode startkabel op de pluspool (+) van de accu in de hulpauto.

Stap 3 - Plaats de andere klem van de rode kabel op de pluspool (+) van de lege accu.

Stap 4 - Plaats de klem van de zwarte kabel op de minpool (-) van de accu in de hulpauto.

Stap 5 - Plaats de andere klem van de zwarte kabel op een metalen deel van de motor of het chassis in de auto met de lege accu.

 

Een set startkabels bestaat altijd uit twee kabels, een rode en een zwarte. De rode kabel is de pluskabel (+) en de zwarte kabel is de minkabel (-). Voor een veilig gebruik van de startkabels is het noodzakelijk om het aansluiten in een vaste volgorde te doen. Doe je dit niet dan kunnen er vonken ontstaan met brandwonden als gevolg of zelfs brand in je auto. Daarnaast kan het verkeerd gebruiken van startkabels gevoelige auto-elektronica beschadigen.

 

Je auto starten met behulp van startkabels

Stap 6 - Start de hulpauto. We raden aan om na het starten van de hulpauto hier juist wel grote stroomverbruikers aan te zetten. Dit helpt namelijk om piekspanning te voorkomen en daarmee beschadiging van elektronica.

Stap 7 - Start de auto met de lege accu.

 

Als het aansluiten van de startkabels is gelukt dan kan je hierna de auto met de lege accu starten. Zorg ervoor dat de eigenaar van de hulpauto de motor iets meer toeren laat draaien door een beetje gas te geven. Ook is het belangrijk dat je stroomvreters als airco en achterruitverwarming in de ‘lege’ auto uitzet om zoveel mogelijk stroom naar de motor te leiden. Als het goed is slaat de auto met de lege accu meteen aan. Tip: na het starten van de auto is het verstandig de startkabels niet direct te verwijderen maar eerst 5 tot 10 minuten de motor van beide auto’s te laten draaien. De accu wordt hierdoor weer opgeladen.

 

De startkabels verwijderen

Stap 8 - Zet de hulpauto uit

Stap 9 - Verwijder de startkabels in omgekeerde volgorde. Dus: eerst de zwarte klem uit de auto met de lege accu, dan de zwarte klem uit de hulpauto, daarna de rode klem van de lege accu en tot slot de rode klem van de volle accu in de hulpauto.

 

Na het starten met startkabels een stukje rijden

Heb je de startkabels verwijderd? Maak dan een korte rit met je auto. Twintig tot dertig minuten is meestal genoeg om de accu voldoende op te laden. In uitzonderlijke gevallen, als de accu erg oud is of simpelweg kapot, slaat je auto weer af na het verwijderen van de startkabels. De accu is dan zo slecht dat deze niet voldoende stroom kan opslaan om de motor te starten. Maar een defecte dynamo kan ook de oorzaak zijn. In beide gevallen is het natuurlijk verstandig een afspraak te maken bij je autogarage voor montage van een nieuwe accu, dynamo of allebei.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands