KwikFit vs Bosch Car service

Voor auto-onderhoud en APK ga je naar de garage, zoveel is wel duidelijk. Maar welke garage? Als je je auto hebt gekocht bij een merkdealer zal je daar waarschijnlijk ook het onderhoud en de reparaties laten uitvoeren. Toch zie je dat eigenaren van oudere auto’s hun heilige koe vaker bij een universele garage brengen. Deze universele autobedrijven onderhouden en repareren in principe alle merken auto’s. Ze hebben de reputatie goedkoper te zijn omdat de uurtarieven er vaak lager liggen dan bij de merkdealer, en ook gebruiken ze vaker niet-originele onderdelen die goedkoper zijn dan de officiële onderdelen van de autofabrikant.


Een van de grootste: Bosch Car Service

Binnen deze groep van universele autobedrijven zijn verschillende franchiseketens actief. Een autobedrijf kan zich tegen betaling bij zo’n werkplaatsformule aansluiten en ontvangt hiervoor ondersteuning op het gebied van marketing, scholing en onderdelenleveranties. Een van de grootste ketens op dit gebied is Bosch Car Service. Het van oorsprong Duitse Bosch is een enorm groot bedrijf dat je waarschijnlijk wel kent van de huishoudelijke apparaten die ze maken zoals koelkasten en stofzuigers.

 

Originele Bosch onderdelen

Het is misschien minder bekend dat Bosch een grote toeleverancier is voor de auto-industrie. Ze ontwikkelen talloze auto-onderdelen voor autofabrikanten die worden gebruikt in de productie van nieuwe auto’s. Denk aan onderdelen voor motoren maar bijvoorbeeld ook verlichting, remschijven, ruitenwissers, accu’s en sensoren. Om ervoor te zorgen dat die onderdelen ook worden verkocht door autobedrijven is Bosch Car Service ontstaan. Autobedrijven kunnen zich hierbij aansluiten. Bosch zorgt er dan voor dat de kennis van de monteurs op peil blijft via scholing en opleidingen, en ook zorgen ze voor lokale bekendheid met verschillende marketingacties. Het autobedrijf moet dan wel de onderdelen voor onderhoud en reparaties aan auto’s die in de werkplaats komen bij Bosch bestellen. Op zich is daar niks mis mee, de kwaliteit van het personeel is gewaarborgd en er worden kwalitatief goede onderdelen gemonteerd. Wel kunnen de kosten voor die onderdelen hoger liggen dan bij andere leveranciers. Er zijn in Nederland meer dan 425 Bosch Car Service autobedrijven.


KwikFit voor banden, accu’s en meer

Een ander voorbeeld van een franchiseformule is KwikFit. Dit van oorsprong Schotse bedrijf dat in 1971 werd opgericht is vooral bekend als fastfitter voor banden, uitlaten, schokdempers, accu's en remmen. KwikFit is minder bekend als garagebedrijf voor onderhoud aan je auto, maar tegenwoordig kan er zeker wel je auto naartoe brengen voor een grote onderhoudsbeurt en een APK-keuring. Ook is KwikFit sterk in ruitservice. Naar eigen zeggen is KwikFit de grootste autoserviceketen van Europa, maar vergeleken met Bosch Car Service is KwikFit in Nederland wel degelijk een stuk kleiner. In Nederland zijn er iets meer dan 180 KwikFit-vestigingen.


Lage prijzen bij KwikFit

KwikFit onderscheid zich vooral op het gebied van prijs. Er zijn altijd wel speciale aanbiedingen voor banden en accu’s. Vooral koopjesjagers zullen zich aangesproken voelen door de KwikFit-formule. Bij KwikFit zal je daarom ook onderdelen tegenkomen die ze bijvoorbeeld bij Bosch Car Service niet zullen gebruiken. Denk aan goedkope banden of accu’s. Ook hier geldt: dat is prima zolang je weet wat je aanschaft. Als je niet veel kilometers rijdt hoef je niet de duurste banden te laten monteren om veilig de weg op te gaan. Ook deze banden moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, maar ze maken misschien meer afrolgeluid dan een duurder merk of ze gaan minder lang mee. Dat is een keuze die je als consument zelf kan maken.


KwikFit: ruime openingstijden

Een ander verschil met Bosch Car Service zijn de openingstijden in het weekend en de ‘klaar terwijl u wacht’ benadering. De autobedrijven die onder de naam Bosch Car Service werken zijn vaak zelfstandig ondernemers met één vestiging. Meestal is de werkplaats van deze bedrijven in het weekend gesloten en kan je er dus niet terecht voor een spoedklus. Ook kan je er meestal niet zomaar terecht en moet je eerst een afspraak maken voor reparatie of onderhoud. KwikFit is daarentegen juist bekend geworden met de ‘klaar terwijl u wacht’ werkwijze. Je kan er zonder afspraak geholpen worden en ook is de werkplaats op zaterdag geopend. Dat is een belangrijk voordeel voor noodsituaties, bijvoorbeeld bij een lekke band of wanneer de uitlaat vervangen moet worden.


Kortom, zoek je een goedkope garage met ruime openingstijden waar je zonder afspraak terecht kan? Dan is KwikFit een goede keuze. Zoek je een garage die originele Bosch onderdelen monteert en waar je te maken hebt met persoonlijk contact met de eigenaar? Dan kan je kiezen voor Bosch Car Service.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands