Geld lenen bij Freo om een auto te kopen

De autoprijzen zijn de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Dit geldt niet alleen voor nieuwe auto’s, ook de prijzen van occasions zijn nu veel hoger. Waarom zijn auto’s nu zo duur? En is het slim om geld te lenen voor de aanschaf van een auto? Is Freo hiervoor een goede keuze? Hieronder gaan we dieper in op deze vragen.


Autoprijs is bijna verdubbeld

Volgens gegevens van dataleverancier RDC en brancheorganisatie Bovag was de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe auto in 2022 meer dan 42.000 euro. Tien jaar eerder, in 2012, was dat nog 25.000 euro. De verkoopprijs van nieuwe auto’s is in 10 jaar tijd dus bijna verdubbeld! Mede door die prijsstijging zijn ook occasions veel duurder geworden. RTL Nieuws berekent dat je in 2022 gemiddeld ruim 25 duizend euro betaalt voor een tweedehands auto, 16 procent meer dan in 2021.


Waarom zijn nieuwe auto’s zo duur?

Hiervoor zijn een paar oorzaken aan te wijzen. Allereerst zijn er tijdens de afgelopen coronaperiode miljoenen auto’s minder geproduceerd. Door allerlei lockdowns wereldwijd moesten autofabrieken dicht en konden ze niet genoeg auto’s produceren. Daarnaast speelt het chiptekort een grote rol. Toen de autofabrieken weer gingen draaien kwamen de autofabrikanten erachter dat ze te weinig chips konden inkopen. Hierdoor werden veel auto’s niet op tijd, of helemaal niet, geproduceerd. Ook was (en is er nog steeds) een tekort aan onderdelen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Wat ook meespeelt is dat nieuwe auto’s vaak elektrisch zijn. Elektrische auto’s zijn duurder om te maken en dus zijn de prijzen in de showroom ook hoger. Al met al is door schaarste en de productie van dure elektrische auto’s de gemiddelde verkoopprijs van nieuwe auto’s dus veel hoger dan we gewend zijn.


Waarom zijn tweedehands auto’s zo duur?

De schaarste aan nieuwe auto’s en de hoge prijzen werken door op de occasionmarkt. Een tekort aan nieuwe auto’s betekent ook een tekort op de tweedehandsmarkt. Bovendien zijn de dure elektrische auto’s die nu veel verkocht worden nog niet erg gewild bij de Nederlandse occasionkoper. Die kiest liever voor een jonge benzineauto of hybride, die vaak geïmporteerd moeten worden. De vraag naar deze auto’s is hoog wat de prijzen ook weer opdrijft.


Kan je beter geld lenen om een auto te kopen?

Over het algemeen is de regel dat je een auto beter kan betalen met spaargeld dan met een lening. Want: geld lenen kost geld. Je betaalt namelijk altijd rente over een geldlening, waardoor je aan het einde meer betaalt dan het geleende bedrag. Toch kan het in bepaalde omstandigheden een goede keuze zijn om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een auto. Je hebt bijvoorbeeld snel geld nodig voor een auto vanwege een nieuwe baan, of je persoonlijke situatie is plotseling veranderd waardoor je een nieuwe auto moet kopen maar er niet genoeg geld voor hebt. In dat geval kan je overwegen om een lening af te sluiten. Hiervoor zijn talloze mogelijkheden, bijvoorbeeld door een financiering (lening) af te sluiten bij de dealer waar je de auto koopt, of uiteraard bij je eigen bank. Daarnaast zijn er verschillende online aanbieders van interessante financieringen.


Is geld lenen bij Freo een goed idee?

Een van die online geldverstrekkers is Freo. Dit bedrijf is onderdeel van de Rabobank en noemt zich een online leenspecialist. Freo bestaat sinds 2007 en heeft slechts één product: de persoonlijke lening. Een eerste voordeel van Freo is dat het eigendom is van de Rabobank, een van de grootste banken van Nederland. Je leent dus geld van een betrouwbaar Nederlands bedrijf en niet van een onbekende aanbieder. Andere voordeeltjes zijn de lage rente, volgens Freo de laagste van Nederland, en het feit dat je kosteloos extra kan aflossen.


Overzichtelijke aanbod van leningen bij Freo

Nog een voordeel is het overzichtelijke aanbod van leningen bij Freo. Er is namelijk maar één keuze: de persoonlijke lening. Freo hanteert daarbij een aantal eenvoudige en heldere regels. Je leent eenvoudigweg eenmalig een bedrag en betaalt dit terug in maandelijkse termijnen. Je hoeft dus alleen maar het leenbedrag te bepalen, de maandelijkse aflossing en de looptijd van de lening. Freo geeft daarbij wel meteen grenzen aan: de lening ligt altijd tussen 5.000 en 75.000 euro en de looptijd is 6 tot 120 maanden, dus maximaal 10 jaar.


Let op de rente

De rente die Freo momenteel vraagt is minimaal 5,7 procent en maximaal 9 procent. Hier geldt: hoe meer je leent hoe lager de rente. Bij een lening van 15.000 euro is de rente 6,1 procent. Met een looptijd van 60 maanden (5 jaar) betaal je uiteindelijk ruim 17.000 euro aan Freo terug. Gedurende de looptijd van de lening betaal je daarmee 2.000 euro aan rente.


Eerst je eigen auto verkopen

Wil je bij Freo geld lenen om een auto te kopen? Zorg er dan voor dat het leenbedrag zo laag mogelijk is. De snelste manier om aan geld te komen is je oude auto verkopen. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl krijg je altijd geld voor je auto. Geld dat je kan gebruiken om een lagere lening af te sluiten. Je kan je auto eenvoudig online aanmelden waarna je binnen enkele dagen een bod ontvangt. Accepteer je het bod? Dan is je auto verkocht! De betaling ontvang je na aflevering van je auto. Dat geld is een mooi startkapitaal voor de aanschaf van je nieuwe auto.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands