Zwarte Zaterdag 2023: drukker dan ooit?

Met de bekende drukte op Schiphol en andere vliegvelden kiezen er ook weer meer mensen voor om met de auto op pad te gaan. In combinatie met de weer aangewakkerde reislust na de corona jaren is het ook op de snelwegen drukker dan ooit. Dit jaar zijn er maar liefst 3 zaterdagen die aangemerkt staan als een 'zwarte zaterdag'. Op 29 juli en 5 en 12 augustus moet je rekening houden met de bekende drukte op de Europese snelwegen.

Met name op 5 augustus kun je in landen als Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Italië rekening houden met duizenden kilometers file op de Europese Snelwegen richting het zuiden. Maar waar precies? En kun je iets doen om deze te vermijden? Wij geven je een paar tips. 


Waarom zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. De term is overgevlogen uit Frankrijk en is vermoedelijk ontleend aan een zwaar verkeersongeval in 1982. Op 31 juli van dat jaar, een erg druk weekend door het vakantieverkeer, crashte een bus met kinderen op verschillende auto’s. Bij de crash kwamen 53 mensen om het leven, waarvan het merendeel kinderen. Er wordt nog altijd gezegd dat bussen met groepen kinderen officieel niet mogen rijden op zwarte zaterdag. Tegenwoordig gebruikt Verkeersveiligheidsorganisatie Bison Futé bij haar voorspellingen van de verkeersdrukte een kleurensysteem, waarin zwart een topdrukte aangeeft. In 2023 krijgen 29 juli en 5 en 12 augustus die gitzwarte kleur toegewezen. Maar ook op op de andere zaterdagen in de zomermaanden zal het druk worden. Frankrijk is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders en Belgen. Traditiegetrouw bereikt al dat vakantieverkeer jaarlijks zijn hoogtepunt tijdens de eerste weekenden van augustus.


Waar schuif je aan?

De wegen rond Parijs en op de beruchte Autoroute du Soleil, officieel aangeduid als A6 en A7, krijgen op zwarte zaterdag veel verkeer te verwerken. Ook de A9, de snelweg naar Spanje, heeft het zwaar te verduren op zaterdagen in de zomerperiode. Bij zwarte zaterdag denken we automatisch direct aan Frankrijk, maar ook in andere landen wordt de term steeds meer gebruikt om te waarschuwen voor extreme drukte in het verkeer.


In België staan er bij mooi weer elk weekend files vanuit Brussel richting de kust. De zwaarste files staan echter rond Antwerpen. De E19 van Breda naar Antwerpen, de E34 van Eindhoven naar Antwerpen en de Antwerpse ring zijn dan snel verzadigd. Ook op de E411 richting Luxemburg is het erg druk. Veel vakantiegangers trekken door België richting Luxemburg om even te tanken - de brandstofprijzen liggen daar een stuk lager - om vervolgens verder te reizen naar Frankrijk. In eigen land is het extra druk op de A16 en A27.


In Zwitserland is het bij de Gotthardtunnel iedere zomer raak. Deze tunnel is de enige optie om in Italië te komen, zonder kilometers om te rijden. In Duitsland kun je je lol op rondom Hamburg en München. Ga je richting Kroatië, dan kom je ongetwijfeld door de Tauerntunnel (A10). Net als bij de Gotthardtunnel kom je op zwarte zaterdag in een kilometerslange file waarin vakantiegangers kostbare minuten van hun vakantie zien wegtikken.


Zo omzeil je verkeersdrukte, files en wachttijden

De beste tip die we kunnen geven: vertrek niet op een zaterdag (of zondag). Je kunt beter twee dagen eerder vertrekken en een extra overnachting plannen, of je reis twee dagen uitstellen. Dit omdat ook de vrijdagen en zondagen worden aangemerkt als drukke dagen. Is dit niet mogelijk, probeer dan de piekuren in het verkeer te vermijden door later op de zaterdag te vertrekken. Hierdoor kom je aan op de knelpunten op het moment dat de files al aan het oplossen zijn. Vaak zorgen de tolwegen voor extra drukte. Om die te vermijden, kun je een alternatieve route zoeken. In Frankrijk worden zulke alternatieve routes aangeduid met gele borden als bis of itinéraire bis. Deze routes zijn langer dan de route over de snelweg, maar ze zijn wel (grotendeels) vrij van files.

Toch in de file?

Helaas geven bovenstaande tips geen garantie op een filevrije route. Als je toch moet aanschuiven, is het belangrijk dat je rustig blijft. We geven je nog een paar tips: Zie je een bordje met ‘(itinéraire) bis’, volg het dan om aan de file te ontsnappen


  • Wissel niet van rijstrook. Voor je gevoel lijkt het sneller te gaan op die andere rijstrook, in werkelijkheid maakt het geen verschil
  • Houd voldoende afstand. Filerijden is geen pretje, dus zorg dat je alert blijft
  • Probeer altijd in beweging te blijven. Je auto verbruikt meer als je constant moet optrekken en stoppen
  • Zorg dat je genoeg water bij je hebt


Met deze tips hebben we je hopelijk enigszins kunnen voorbereiden op de extreme verkeersdrukte. Wat doe jij om files te vermijden of het fileleed dragelijker te maken? 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands