Zonsverduistering leidt tot autoschade

Nederland maakte zich vanmorgen op voor de grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds 1999. Niet geheel zonder consequenties: experts zeggen dat de zonsverduistering tot schades heeft geleid.

Exacte cijfers zijn er nog niet, maar experts houden er sterk rekening mee dat er een piek zal zijn in het aantal schadegevallen. Vanochtend was de zonsverduistering te zien in heel Nederland. Tenminste, als de wolken het zicht niet belemmerde. Er was trouwens geen sprake van een volledige verduistering, de zon was voor ongeveer 82 procent door de maan bedekt. Alleen rond de Faeröereilanden bedekte de maan de zon volledig.


Meer schade

Het bijzondere verschijnsel lokte mensen massaal naar buiten. Niet gek, want de laatste zonsverduistering in ons land was op 1 augustus 2008 en toen was de zon voor nog geen 30 procent bedekt. In 1999 was er een zonsverduistering van een soortgelijke grootte als die vandaag. Dat maakte Nederland niet plotseling aardedonker vanmorgen tussen 9.30 uur en 11.47 uur, maar toch was het opletten geblazen. Naast het feit dat je ogen er niet voor zijn gemaakt om lang naar de zon te kijken en je daarom alleen met een speciale bril de eclips veilig kon bekijken, riepen experts gisteren en vanmorgen weggebruikers op extra waakzaam te zijn gezien het verhoogde veiligheidsrisico in het verkeer.

Veel automobilisten kijken op zo’n moment liever naar boven dan op de rijbaan voor zich, blijkt uit eerder onderzoek van Athlon, met 110.000 auto’s een van de grootste leasemaatschappijen. Uit de ongevallenstatistieken op 1 augustus 2008, de dag van de laatste zonsverduistering, was er een opmerkelijke stijging waarneembaar. Het aantal gemelde autoschades lag op die dag 65 procent hoger vergeleken met een reguliere dag in dezelfde maand. Volgens experts zal dit ook vandaag weer het geval zijn.


#zonsverduistering

De zonsverduistering is inmiddels trending topic op Twitter. Sommigen hadden geluk, anders konden door de bewolking niets zien. Heb jij de verduistering ook op beeld kunnen krijgen? Mocht het niet zijn gelukt, dan moet je nog een aantal jaren wachten voordat je een nieuwe poging krijgt. De volgende zonsverduistering wordt verwacht in 2021.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands