Zo wordt de pakkans autodiefstal groter

De diefstal van auto’s en auto-onderdelen blijft een groot probleem in Nederland. De schade zou in twee jaar fors zijn gestegen. Het OBD-slot moet autodiefstal voorkomen. Is je auto alsnog gestolen, dan doe je versneld aangifte bij het LIV.

Het aantal voertuigdiefstallen is in het eerste trimester gestegen met 8 procent. Met name motorrijwielen waren gewild bij dieven. Auto’s werden daarentegen minder vaak gestolen.


Schade

Toch blijven autodiefstallen een groot probleem. Ondanks het feit dat het aantal voertuigdiefstallen in Nederland sinds 1995 is gehalveerd, geldt dit niet voor de schadelast. De schade zou voor autoverzekeraars in twee jaar tijd zijn gestegen van 40 naar 100 miljoen euro. Vooral Oost-Europese bendes zijn verantwoordelijk voor het plegen van misdrijven, waaronder autodiefstal. De Nationale Politie heeft het over een ‘forse toename’ van het aantal (auto)diefstallen waar Oost-Europeanen van worden verdacht.


Nieuwe auto’s

In 2014 zijn dieven nog steeds geïnteresseerd in auto’s tot en met drie jaar oud. Tussen januari en mei werden er 5,4 procent meer auto’s in deze categorie gestolen. Het percentage dat na diefstal werd teruggevonden daalde van 46 procent naar 43 procent. Doordat de criminele bendes zich steeds verder specialiseren is het voor hen inmiddels erg eenvoudig om de deur open te maken, het alarm uit te schakelen en een nieuwe contactsleutel te programmeren waardoor de auto voorgoed weg is.


Slot

Om te voorkomen dat de modem van de auto simpel kan worden misbruikt is er het Doorlock OBD-slot. Het wordt op de OBD-aansluiting geplaatst waardoor het alarm niet kan worden uitgeschakeld. Ook kan op deze manier de software niet worden uitgelezen en is het namaken van een sleutel vrijwel onmogelijk.


Aangifte LIV

Wordt jouw auto, ondanks de veiligheidsmaatregelen, alsnog gestolen? Dan dien je aangifte te doen bij het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in plaats van de politie. Een aangifte bij de politie kan in sommige gevallen enkele dagen in beslag nemen. Alleen voor autodiefstallen waar sprake is van bedreiging of geweld dien je naar de politie te gaan. In alle andere gevallen kun je aangifte doen bij LIV waardoor de nationale en internationale signalering van de diefstal wordt teruggebracht naar maximaal twee uur. De eerste uren na de autodiefstal zijn het belangrijkste. Het is belangrijk om de diefstal zo snel mogelijk te kunnen signaleren, waardoor de pakkans veel groter wordt. Bovendien zou dit jaarlijks 7 miljoen euro aan financiële schade schelen.


Begin deze maand hebben de diverse partijen een convenant ondertekend dat zegt dat de implementatie van het project landelijk voor 1 december voltooid moet zijn. Er komt een landelijk telefoonnummer waar je dag en nacht gebruik van kunt maken. Niet alleen complete auto’s worden gestolen. Ook auto-onderdelen waar de dieven nog wat geld voor kunnen krijgen worden gestolen. Enige tijd geleden werd bekend dat rondtrekkende bendes de katalysator uit geparkeerde auto’s stolen. Vooral auto’s met een hogere ophanging werden het slachtoffer.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands