Zelfrijdende auto in Nederland

We kunnen er nu echt niet meer onderuit, de zelfrijdende auto wordt een fenomeen wat we steeds vaker zullen gaan zien in Nederland. Door nieuwe regels mag de auto vanaf december bij ons de weg op.


Nederland zal het eerste land ter wereld zijn waar de zelfrijdende zonder stuur op de openbare weg gezien wordt. De nieuwe verkeersregels zijn door de ministerraad goedgekeurd, waardoor ons land als eerste land kan experimenteren met de zelfrijdende auto. Hierdoor zal de zelfrijdende auto vanaf december dit jaar op de weg te zien zijn.


Minister enthousiast over zelfrijdende auto

Minister Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, juicht het project rondom de zelfrijdende auto in Nederland enorm toe. Zij ziet namelijk heel veel voordelen van de zelfrijdende auto. Doordat de auto’s onderling met elkaar kunnen communiceren, kunnen deze doorrijden waardoor er een betere doorstroming in het verkeer ontstaat.

Ook kunnen ze beter inschatten hoeveel ruimte ze nodig hebben, waardoor de ruimte op de openbare wegen optimaal gebruikt wordt. Dit moet uiteindelijk de verkeersveiligheid verbeteren en het aantal files verminderen. Daarnaast zijn deze auto’s stukken zuiniger en dus ook beter voor het milieu.


Gelderland doet mee

De provincie Gelderland was ook direct enthousiast over het project en wil graag meewerken met het testen van de zelfrijdende auto’s. Wanneer je in de provincie Gelderland een zelfrijdende auto tegenkomt, moet je dan ook niet gek opkijken. Tussen Ede en Wageningen worden namelijk uitvoerige tests gedaan met twee zelfrijdende auto’s. Deze zullen een totale afstand van 6 kilometer afleggen, vanaf de provinciale weg tussen station Ede en de campus van de Wageningen Universiteit. De auto houden ze de gehele reis vanuit een controlekamer in Ede nauwlettend in de gaten. Wanneer er dan iets fout gaat kunnen zij direct optreden. Ook heeft de Universiteit Wageningen samen met de provincie Gelderland, TU Delft en TNO onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Hierbij werd onder andere de veiligheid van de auto getest.


Zelfrijdende auto's in de toekomst

Ook veel automerken vinden dit een interessante ontwikkeling en zijn al volop aan het experimenteren met zelfrijdende auto’s. Onder andere BWM en Audi lopen hiermee voorop door systemen te ontwikkelen waardoor de auto uiteindelijk zelf kan rijden. BMW heeft de BMW i3 ontwikkeld en gebruikt hiervoor een smartwatch. Met dit systeem kan je auto zelf naar je toe rijden, of zelf een parkeerplek vinden. Audi komt met de RS7 en werkt hiermee met een GPS systeem om de auto zelf te kunnen laten rijden. Audi heeft dit model al uitvoerig getest op het Duitse racecircuit van Hockenheim. Hiermee was de auto met een topsnelheid van 230 kilometer per uur de snelste auto op het circuit. Toch moeten er nog heel wat testritjes gemaakt worden voordat de auto’s echt verkocht zullen worden. Beide automerken verwachten vanaf 2020 zelfrijdende auto’s te kunnen leveren die echt de weg op kunnen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands