Youngtimer regeling en bijtelling: wat moet je weten?

Voor ondernemers kan het rijden van een youngtimer, een auto ouder dan 15 jaar, fiscaal gezien erg aantrekkelijk zijn. De regeling rond youngtimers staat echter onder de loep, en er zijn signalen dat deze in de toekomst wellicht minder gunstig zal worden. Maar wat maakt een youngtimer nu precies zo interessant, en wat zou een mogelijke wetswijziging betekenen?

Wat is een Youngtimer?

Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar, maar nog geen 25 jaar oud is. Dit geldt voor zowel in Nederland gekochte auto's als auto's die zijn geïmporteerd. Voor deze auto's geldt een unieke fiscale regeling die ze, zeker voor ondernemers, interessant kan maken.

Fiscale voordelen van een Youngtimer

De grootste aantrekkingskracht van een youngtimer zit in de manier waarop de bijtelling wordt berekend. In plaats van de standaard 4% (voor volledig elektrische auto's) of 22% van de cataloguswaarde, geldt voor youngtimers een bijtelling van 35% over de dagwaarde of de waarde in het economisch verkeer. Deze waarde wordt meestal vastgesteld aan de hand van een koerslijst of taxatie en kan jaarlijks variëren. Bovendien zijn alle kosten die je maakt voor de auto (zoals onderhoud, brandstof, en parkeren) aftrekbaar.

Voorbeeld van bijtelling bij een Youngtimer

Neem bijvoorbeeld een Bentley die nieuw € 120.000 kostte. Als deze Bentley nu, 16 jaar later, een dagwaarde heeft van € 20.000, dan zou de bijtelling bij een normale auto 22% van € 120.000 zijn, wat neerkomt op ruim € 13.000 per jaar. Voor een youngtimer is dit echter 35% van € 20.000, wat uitkomt op ongeveer € 3.500 per jaar. Een significant verschil dus. Bovendien, als je een sluitende rittenadministratie bijhoudt en bewijst dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt, is er helemaal geen bijtelling van toepassing.

Mogelijke wetswijziging

In 2018 is er een motie ingediend die de youngtimer-regeling ter discussie stelt, en in juni 2019 heeft de Staatssecretaris aangegeven de regeling nader te onderzoeken. Dit betekent dat er een kans bestaat dat de regeling minder voordelig wordt voor ondernemers. Het is dus belangrijk om de ontwikkelingen rondom deze regeling in de gaten te houden.

Conclusie

De youngtimer-regeling biedt op dit moment nog aanzienlijke fiscale voordelen voor ondernemers. Het is echter onzeker hoe lang deze regeling in zijn huidige vorm nog zal bestaan. Voor ondernemers die overwegen een youngtimer aan te schaffen, is het dus zaak om niet alleen de huidige voordelen te overwegen, maar ook potentiële toekomstige veranderingen in de regelgeving mee te nemen in hun overweging. Het blijft een interessante optie, maar wel eentje waarbij je goed op de hoogte moet blijven van de laatste fiscale ontwikkelingen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands