Wel of geen muziek in de auto?

Iedereen is wel eens afgeleid in de auto door een bende jengelende kinderen op de achterbank, de telefoon of het instellen van de navigatie. Muziek wordt daarbij vaak over het hoofd gezien, terwijl dat ook een zware concentratiekiller kan zijn. Muziek luisteren in de auto: is het nu een ‘do’ of een absolute ‘don’t’?

Dat muziek een invloed heeft op onze gemoedstoestand, weten we al langer. Ook het effect van muziek in winkels is niet nieuw: in kleding- en schoenenwinkels wordt muziek gedraaid om klanten een meer ontspannen gevoel te geven en supermarkten kiezen doelgericht rustige liedjes om klanten langzamer door de paden te laten lopen, zodat ze meer tijd nemen om rond te kijken en meer producten kopen. Een uptempo variant, daarentegen, zou klanten sneller naar de kassa leiden. Een soortgelijk effect is ook merkbaar in de auto: je rijgedrag is afhankelijk van de muziek die je beluistert.


Muziek tegen vermoeidheid

Afgelopen tijd werden verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van muziek op het rijgedrag van bestuurders. In eerste instantie bleek dat muziek een positieve invloed had. Leuke deuntjes zouden vermoeidheid tijdens lange ritten tegengaan en aangezien vermoeidheid achter het stuur ongelukken kan veroorzaken, zou je kunnen concluderen dat muziek in de auto het aantal verkeersongevallen laat dalen. Zo rooskleurig is het in de praktijk weer niet. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bepaalde muziek onze concentratie verstoort, waardoor we al snel te maken krijgen met ongevallen en overtredingen.


Je favoriete nummer is een don’t

In de supermarkt heeft rustige muziek over het algemeen een positieve invloed op alle klanten. In de auto is dat niet het geval. De impact van muziek op je rijgedrag is afhankelijk van je muzieksmaak. Je loopt meer risico je concentratie te verliezen wanneer je favoriete liedje op de radio is. Je hebt dan namelijk de neiging mee te zingen, eventueel zelfs mee te bewegen op de muziek, en verliest daardoor je omgeving uit het oog. Uiteraard daalt daardoor je reactievermogen, wat kan leiden tot meer overtredingen of ongevallen. Ook de snelheidsregels worden dan over het hoofd gezien. Het muziekgenre speelt een belangrijke rol in de mate waarop muziek een afleiding in het verkeer is. Het genre waardoor je afgeleid wordt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en is dus een individuele factor. Daarnaast is er ook een algemene factor, namelijk het volume van de muziek. Harde muziek, ongeacht het genre, beïnvloedt je rijgedrag. Door het lawaai ben je minder gefocust op de weg, let je minder op je snelheid en ben je geïsoleerd van je omgeving. Geluiden, zoals sirenes van hulpdiensten of toeterende medeweggebruikers, dringen niet meer door. De mogelijke gevolgen mogen inmiddels duidelijk zijn.


Ga emoties tegen

De invloed van muziek in de auto is door de persoonlijke factor moeilijk af te bakenen, maar een achtergrondgeluid hoeft niet altijd slecht te zijn. Het is daarbij wel van belang muziek te kiezen die geen invloed hebben op je gemoedstoestand. Hierboven hebben we al aangehaald dat je humeur bepaald wordt door muziek en je humeur heeft wel degelijk een grote invloed op je rijstijl. Woede, verdriet, euforie en andere extreme gevoelens verminderen je concentratie drastisch. In de auto kun je dus beter muziek luisteren die gen sterke emoties of herinneren bij je losmaakt. Pas daarbij ook het volume aan, zodat je bewust blijft van je omgeving. Voortaan maar even geen harde hiphop of heavy metal luisteren dus… Afleiding in het verkeer, het is de plaag van de eeuw. Heb jij wel eens zelf een flinke klapper gemaakt omdat je drukker bezig was je playlist te bestuderen of een poging deed de juiste frequentie van je favoriete radiozender te vinden? Deel je ervaringen met ons.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands