Wat je moet doen bij een aanrijding met een dier

Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens het rijden, verkeersborden waarop je gewaarschuwd wordt voor overstekend wild. Misschien heb je er wel eens over nagedacht wat je moet doen als er daadwerkelijk opeens wild voor je neus oversteekt of heb je dit al wel eens meegemaakt. Het kan zijn dat je op tijd remt, maar wat als dit niet zo is? Wat moet je dan doen? Wij zetten dat voor jou op een rijtje.


Er zijn steeds meer aanrijdingen met wilde dieren. Jaarlijks worden er duizenden dieren doodgereden. Het gaat hier dan vooral om edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Het zou jou ook kunnen overkomen, daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je moet doen als je in een soort gelijke situatie zit.


Dit moet je wel doen:

-      Stop gelijk de auto.

-      Bel gelijk de politie op het nummer 0900 8844. 

-      Bel niet alleen de politie als die blijft liggen, bel de politie ook als het dier probeert weg te gaan of al weg is.

-      Probeer rustig te blijven en duidelijk de locatie van de aanrijding met het dier aan de politie door te geven.

-      Wacht de komst van de politie af.


Dit moet je niet doen:

-      Je mag absoluut niet doorrijden, doe je dit wel? Dan is dit strafbaar.

-      Als het dier niet blijft liggen en weggaat, ren er dan niet achteraan. Als het dier is weggerend zorgt de beschikbare faunabeheer hiervoor. Zij zijn bevoegd om deze dieren op te sporen, vervoeren of om de dieren uit hun lijden te verlossen.

-      Zoals hierboven is genoemd moet je de politie bellen, dus niet de dierenambulance gaan bellen. De dierenambulance zorgt niet voor de wilde dieren, dit komt door dat deze dieren weinig of geen kans hebben op overleven als zij niet optimaal gezond zijn. Klein wild dat nog leeft en wordt aangetroffen kan de dierenambulance wel helpen, denk hierbij aan dassen, vossen, vogels en marters.

-      Raak het aangereden dier niet aan en neem het dier al helemaal niet mee. Geef het ook niet aan derden. Het dier moet gewoon blijven liggen en de politie moet het afhandelen. Het zijn beschermde dieren en de wet van de natuurbescherming accepteert het niet als je het dier meeneemt. Doe je dit wel? Dan ben je strafbaar.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands