De kilometerheffing komt eraan! Dit moet je weten over rekeningrijden

Als je geld nodig hebt voor de aanschaf van een auto, en je hebt dit geld niet zelf op een spaarrekening staan, dan kan je ervoor kiezen een lening af te sluiten. Dit kan wellicht bij familie of vrienden, of bij je eigen bank. Ook zijn er talloze online aanbieders waar je geld kan lenen voor een nieuwe auto. Twee van deze aanbieders zijn Findio en Freo. in dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze twee dienstverleners.


Geld lenen bij familie is een optie, maar dit kan voor problemen zorgen

Steeds meer mensen sluiten een persoonlijke lening af wanneer ze een auto gaan kopen. Heel gek is dit niet: een nieuwe auto is duur en haast niet meer zelf te betalen, en ook de prijzen van tweedehands auto’s zijn de laatste tijd enorm gestegen. De goedkoopste manier om geld te lenen is door aan te kloppen bij familie. Misschien dat je ouders je financieel willen steunen, of wellicht is er een oom of tante waar je geld kan lenen. Het voordeel van geld lenen bij familie is dat je waarschijnlijk een veel lagere rente betaalt, of misschien zelfs helemaal geen rente. Het nadeel is wel dat geld lenen bij familie kan leiden tot ruzies en gedoe over de terugbetaling, of scheve ogen bij andere familieleden.


Wil je problemen voorkomen? Kijk dan ook naar aanbieders als Findio en Freo

Findio is onderdeel van FCA Capital Nederland, een kredietverstrekker die veel zaken doet in de autobranche. Sterker nog, FCA Capital komt voort uit de autofabrikant Fiat Chrysler Automobiles. Bij FCA Capital leen je dus eigenlijk geld van een autofabrikant, die hiermee de aanschaf van zijn eigen auto’s wil stimuleren. Findio is daarbinnen een zelfstandig bedrijf dat geld leningen verstrekt aan iedereen die een auto wil kopen. Opvallend is dat je bij Findio ook echt alleen een lening kan afsluiten voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto.


Bij Findio alleen geld lenen voor een auto

Wil je geld lenen voor een nieuwe keuken of een verbouwing? Dan kan dit niet bij Findio. Wel biedt Findio ook andere diensten die je niet vindt bij Freo, zoals financial lease en huurkoop. Financial lease lijkt op kopen op afbetaling. Findio biedt dit alleen aan voor ondernemers omdat zij de rente en afschrijving van de auto kunnen aftrekken van de belasting. Huurkoop is bijna hetzelfde als financial lease. Het verschil is dat je bij huurkoop na het afbetalen van de lening juridisch eigenaar wordt van de auto. Bij financial lease hoeft dit niet het geval te zijn.


Freo heeft één product

Freo, dat bestaat sinds 2007, is onderdeel van de Rabobank. De bank heeft met Freo een kredietverstrekker in huis waarmee ze één product aanbieden: de persoonlijke lening. Freo profileert zich als een aanbieder waar een standaard lage rente en heldere voorwaarden centraal staan. Door een strenge selectie van iedereen die geld wil lenen kunnen ze de risico’s van een geldlening goed inschatten. Hierdoor zijn de rentetarieven zo laag mogelijk, aldus Freo. In tegenstelling tot Findio kan je bij Freo wel geld lenen voor andere doelen, zoals die keuken of een verbouwing.


Wie is de goedkoopste: Findio of Freo?

Uiteraard wil je ook weten waar je het goedkoopste geld kan lenen: bij Freo of Findio. Het antwoord op die vraag lijkt eenvoudiger dan het is. Je hebt namelijk te maken met

verschillende variabelen zoals het leenbedrag, de looptijd, de aanschafprijs van de auto en een eventuele aanbetaling. Daarbij komt dat de rentepercentages die deze geldverstrekkers hanteren afhankelijk zijn van het leenbedrag. Leen je een hoger bedrag dan is de rente lager.


Findio lijkt iets goedkoper

Op het eerste gezicht lijkt Findio iets goedkoper dan Freo. Findio rekent 7,9 procent rente bij een lening van 5.000 euro. Je lost de lening af in 24 maanden. Het totale bedrag dat je betaalt aan Findio is dan 5.400 euro. Bij Freo betaal je voor dezelfde lening die je afbetaalt in 24 maanden 9,6 procent rente. Volgens Freo ben je dan in totaal 5.500 euro kwijt. Een klein verschil, maar wellicht toch interessant om rekening mee te houden.


Conclusie

Als je geld gaat lenen voor een nieuwe of tweedehands auto dan kan dit bij Freo en Findio. Het zijn allebei betrouwbare aanbieders van geldleningen, die voldoen aan alle eisen die in Nederland worden gesteld aan geldverstrekkers. Bij Findio kan je alleen geld lenen voor de aanschaf van een auto, bij Freo kan je ook geld lenen voor andere doelen. Findio lijkt iets goedkoper te zijn dan Freo. Voor een volledige vergelijking is het verstandig om bij zowel Findio als Freo een offerte aan te vragen die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wellicht heb je ook geld nodig voor iets anders dan een auto? Let verder goed op de kleine lettertjes in de voorwaarden. Mag je bijvoorbeeld tussendoor kosteloos aflossen? Kies dan de aanbieder die bij jouw past zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands