Waarom een milieusticker in Duitsland nodig is

Niet in alle landen zijn ze zo streng als in Duitsland. Daar heb je namelijk een milieusticker nodig om door sommige steden van Duitsland te rijden. Ondanks dat het niet overal in Duitsland nodig is, is het wel handig om te weten wanneer wél! 

Een milieusticker voor Duitsland is een vereiste als je door bepaalde steden en gebieden in Duitsland wilt reizen. Het is een kleeflabel dat aan de voorruit van je auto wordt geplakt en laat zien dat je voertuig voldoet aan de milieueisen die gelden binnen Duitsland.  

 

Is een milieusticker verplicht in Duitsland?  

Een milieusticker is niet in elke stad van Duitsland verplicht. Wel is een milieusticker verplicht in 13 steden, zoals in de Duitse steden Berlijn, Hamburg en München. Maar ook andere steden en gebieden die deel uitmaken van het Umweltzone-systeem behoren tot de gebieden voor een milieusticker in Duitsland. Deze milieusticker is een sticker die je bij een autogarage kunt aanschaffen voor ongeveer €12,50. Een vereiste is wel dat de milieusticker van een officiële instantie afkomstig moet zijn.  

De sticker wordt gebaseerd op de Europese emissienormen en de schadelijke uitstoot van je auto. Je kunt de sticker in verschillende kleuren (groen of geel) vinden, afhankelijk van welke normen je voertuig voldoet. Wanneer je een milieusticker voor Duitsland hebt aangeschaft, kan je door bepaalde omgevingen in Duitsland reizen. Uiteindelijk is deze strenge regel natuurlijk goed om ervoor te zorgen dat oude en vervuilende voertuigen worden vervangen door nieuwe, milieuvriendelijkere modellen. Dit helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in Duitsland en het reduceren van de uitstoot van schadelijke stoffen. 

 

Hoe wordt er gecontroleerd op milieustickers in Duitsland? 

Een milieusticker in Duitsland wordt regelmatig gecontroleerd. Om een milieusticker te laten zien, is het belangrijk dat je als bestuurder de milieusticker op de auto plakt. De plek van deze milieusticker is aan de binnenkant van de voorruit aan de kant van de passagier. Dit is namelijk een plek waar de sticker duidelijk gezien kan worden. 

De milieusticker is een kleurrijk embleem dat op autoruiten, maar soms ook op autodeuren, wordt geplakt. Om te controleren of een bestuurder een milieusticker heeft, komt het voor dat de autoriteiten tijdens je ritje in Duitsland het voertuig inspecteren. Wanneer ze een milieusticker zien, kan deze sticker ook nog gecontroleerd worden om de geldigheid te verifiëren.  

Ook is het mogelijk dat autoriteiten de kentekenplaat of het kentekenbewijs van je auto controleren. Als er geen milieusticker voor Duitsland aanwezig is op je auto, kunnen autoriteiten het kentekenbewijs controleren om te zien of je als bestuurder wel een milieusticker hebt gekocht.  

 

Geen milieusticker in Duitsland kan een boete opleveren 

De boete voor het niet hebben van een Duitse milieusticker is afhankelijk van de locatie waar je je op dat moment bevindt. In de steden waar de milieuzone geldt, kan de boete oplopen tot € 100,-.  

 

De groene milieusticker in Duitsland 

Heb je een heel milieubewust voertuig? Dan is de kans groot dat je een groene milieusticker op je auto kan plakken. Deze groene milieusticker is in Duitsland namelijk bedoeld voor de minst vervuilende auto’s. De groene milieusticker is bedoeld voor voertuigen die voldoen aan Europese emissienormen. Met deze groene milieusticker hoef je je nergens zorgen om te maken tijdens de ritjes die je in Duitsland moet maken. Je hebt toegang tot alle steden met een Umweltzone. We hebben we auto’s op een rijtje gezet die in ieder geval in aanmerking komen voor een groene sticker! 

Auto’s die voorzien zijn van een elektrische aandrijving of een brandstofcel. 

Auto’s die voorzien zijn van een LPG-, hybride- of benzinemotor en die hierbij ook meteen voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 of daarboven.  

Personenauto’s en (de wat kleinere) bedrijfswagens met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 of daarboven.  

Grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen die voorzien zijn met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger. 

Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3, maar ook een roetfilter ingebouwd hebben in de auto. 

De voordelen van de groene milieusticker zijn onder andere dat voertuigen met deze milieusticker vrijgesteld zijn van milieuheffingen, zoals milieuzones en milieutaksen. Daarnaast kunnen voertuigen met de groene milieusticker ook gebruikmaken van voordelige parkeergelegenheden. Kortom, de groene milieusticker is een document dat uitgegeven wordt door de overheid voor voertuigen die voldoen aan de Europese emissienormen. De voordelen van de groene milieusticker zijn onder andere dat voertuigen met deze milieusticker vrijgesteld zijn van milieuheffingen, zoals milieuzones en milieutaksen. Daarnaast kunnen voertuigen met de groene milieusticker ook gebruikmaken van voordelige parkeergelegenheden. 

 

De gele milieusticker in Duitsland 

Er is een tijd geweest dat er meerdere milieustickers in Duitsland geldig waren. Maar sinds de steeds strengere eisen is de rode milieusticker van Duitsland niet meer geldig. Vandaar dat de groene en gele milieusticker wel nog beschikbaar zijn. Het verschil tussen deze twee milieustickers? De groene milieustickers zijn in alle steden toegestaan, maar de gele milieusticker is in Duitsland maar op één stad geldig. Dit is namelijk de plaats Neu-Ulm.  

Mocht je van tevoren weten dat je de plaats Neu-Ulm niet hoeft te bezoeken, dan raden we je aan om voor een groene sticker te gaan. De gele milieusticker heeft dan namelijk geen geldigheid. Wel vertellen we je nog graag welke voertuigen er zijn toegestaan met een gele sticker!  

Auto’s die voorzien zijn van een dieselmotor, die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-3. 

Auto’s die voorzien zijn van dieselmotor, met daarbij een uitlaatgasnorm Euro-2 waarna ook een roetfilter is ingebouwd.  

Bij de aanschaf van een gele milieusticker in Duitsland gaat het voornamelijk om personenauto’s en de lichtere bedrijfsauto’s.  

 

Plan veilig en voorbereid je rit naar Duitsland! 

Wil je helemaal voorbereid op reis naar en binnen Duitsland? Dan is het belangrijk dat je van tevoren een milieusticker aanschaft. De prijs van een milieusticker gaat om net iets meer dan 10 euro. De boete daarentegen is een stuk prijziger. Houd er rekening mee dat een groene milieusticker voor de meeste auto’s geldt. Heb je een ouder model auto? Bekijk dan goed of je auto wel mag rijden in de steden van Duitsland waar de milieusticker geldt.  

De milieusticker is bedoeld om de schadelijke effecten van verkeersluchtverontreiniging te verminderen en het milieu te beschermen. Alleen voertuigen die voldoen aan de milieunormen krijgen een milieusticker. De sticker is verplicht om de verkeersveiligheid te verbeteren, de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de mensen in de stad te beschermen. Al met al help je dus met het kopen van de milieusticker mee aan een beter milieu! Misschien dat de milieusticker over een tijd wel in meerdere landen en steden wordt ingevoerd, wie weet.   

Heb je een auto die niet meer milieubewust is? En wil je liever een nieuw model kopen, maar moet eerst je oude auto verkocht worden? Ga dan naar ikwilvanmijnautoaf.nl. Daar kan je je tweedehandsauto makkelijk verkopen. Vul online je gegevens in en ontvang een passend bod! 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands