Voorkom ook afschrijving op auto

Rowan Atkinson, oftewel Mr Bean wil geen afschrijving op zijn auto en dus verkoopt hij zijn McLaren F1. Dat kan een oplossing zijn om geld op je auto te besparen, maar hoe werkt dat nou precies?


De Britse acteur Rowan Atkinson, beter bekend als Mr Bean, is in het bezit van een peperdure McLaren F1 sportauto. Hierdoor is hij jaarlijks veel geld kwijt aan auto afschrijvingen. Om dit te voorkomen besluit hij zijn auto te verkopen. Dit kan een goede oplossing zijn om een hoop geld te besparen, want afschrijving op auto is een vaste kostenpost waar je niet aan ontkomt. Hij heeft alleen één eis bij de verkoop van zijn auto: het racemonster moet op zijn minst 10,6 miljoen euro opleveren. Of dit realistisch te noemen is valt te betwijfelen.


Beperk afschrijving op auto door te verkopen

Om nog meer afschrijving op de auto te voorkomen, kan hij beter z’n McLaren verkopen. Dit heeft alles te maken met de vaste afschrijving. Om veel kosten te besparen kan het slim zijn om je auto op tijd te verkopen. Aktinson heeft in 1997 bij de aanschaf van de auto 700.000 euro voor betaald en heeft er in totaal niet meer dan 65.000 kilometer mee gereden. Wanneer hij nog langer zou wachten en meer met de auto gaat rijden is de auto minder geld waard. Bij de vaste afschrijving op auto zit het namelijk zo:


Vaste afschrijving auto

Auto’s worden minder waard naarmate ze ouder worden. Hiervoor wordt jaarlijks een vaste afschrijving op de auto gedaan. Hier betaal je dus jaarlijks een vast bedrag voor. Wanneer je je auto op tijd verkoopt, voorkom je dus een forse waardevermindering van je auto.


Reken zelf de afschrijving op je auto per jaar uit door:

  • De aanschafprijs van je auto, dus de prijs die je hebt betaald toen je de auto kocht.
  • Daar haal je de restwaarde vanaf, wat je auto op dit moment nog waard is.
  • Het bedrag dat hier uitkomt deel je dan door de te verwachten levensduur.

Bij de variabele afschrijving op auto zit het zo:

Doordat je door de jaren heen meer kilometers met de auto hebt gereden, wordt de auto minder waard. Wanneer je auto door de jaren heen is versleten, wordt hij ook minder waard. Dit hoort ook bij de afschrijving op auto. Het hangt er dus van af hoeveel je in totaal hebt gereden, in combinatie net aantal levensjaren van de auto.

Zo bespaar je nog meer

Door het verkopen van je auto bespaar je ook op de volgende kostenposten:

  • Verzekeringen

Wanneer je je auto hebt verkocht omdat je wilt besparen op afschrijvingen op je auto kan je direct je verzekering stopzetten. Hierdoor ben je maandelijks ook weer minder geld kwijt aan je auto.

  • Motorrijtuigenbelasting

Wanneer je je auto verkoopt om de afschrijving op auto stop te kunnen zetten, hoef je ook geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Je komt immers de weg niet meer op met je auto. Ook hierdoor bespaar je dus weer extra geld.

  • Onderhoudskosten

Voor je auto moet je regelmatig onderhoudskosten betalen om je auto in goede staat te kunnen houden. Wanneer dit erg oploopt kan het ook beter zijn om je auto te verkopen. Hierdoor zorg je er dus automatisch weer voor dat je geen afschrijvingen op je auto hebt.

  • Brandstofkosten

Wanneer je besluit je auto te verkopen, bespaar je erg veel geld op de maandelijkse brandstofkosten van je auto. Hierbij geldt vaak ook, hoe ouder de auto is, hoe minder zuinig hij rijdt. Verkoop dus je oude auto op tijd om op al deze kosten te besparen.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands