Veilig rijden bij mist

De warme zomerdagen zijn voorbij, de dagen worden korter en kouder. Dit betekent dat er meer kans op mist ontstaat. Door mist is je zicht in het verkeer een stuk slechter en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Veel mensen vragen zich af welk lampen ze het beste aan kunnen zetten en waar je allemaal rekening mee moet houden. Om deze reden hebben we een paar handige tips voor jou op een rijtje gezet. 


Wanneer gebruik je welk licht?


Als overdag het zicht slecht is door mist, regen of sneeuw dan moet je je dimlicht inschakelen. Men spreekt van slecht zicht als je 400 meter zicht hebt. Bij dichte mist heb je tot 200 meter zicht en zet je alleen je mistvoorlicht aan. Bij zeer dichte mist heb je nog maar 50 meter zicht. Hierbij moet je je mistvoorlicht maar ook mistachterlicht aanzetten. Hoeveel meter zicht je hebt is moeilijk om in te schatten, hiervoor kun je hectometerpaaltjes gebruiken. Om de 100 meter staat een hectometerpaaltje. Hierdoor kun je je zicht inschatten.


Automatisch inschakelende verlichting 


Heb jij een auto met automatisch inschakelende verlichting? Dan moet je er rekening mee houden dat bij slecht zicht je zelf je dimlichten moet inschakelen. Dit moet je handmatig doen, aangezien de sensor geen mist herkent. De sensor van de auto herkent namelijk alleen maar donker of licht. 


Niet doen bij mist 


Gebruik nooit groot licht bij mist. Als je dit wel doet, kan het zijn dat je jezelf verblind. Dit kan gebeuren, doordat het licht door de mist weerspiegelt. Verder is het belangrijk om geen stress te hebben. Zo blijf je alert en heb je je voertuig onder controle. 


Houd extra afstand


Afstand houden is erg belangrijk in gevallen van regen, mist en sneeuw. Door het slechte zicht is het moeilijk om in te schatten hoe ver de andere voertuigen van je verwijderd zijn. Door extra afstand te houden heb je meer kans om nog te reageren op de acties van de bestuurder voor je. Blijf rustig rijden en ook zachter dan de maximale snelheid. Je weet niet hoe hard de persoon voor jou rijdt. Het kan maar zo zijn dat de bestuurder van de auto voor jou zachter rijdt door het slechte zicht. Als jij dan met de maximale snelheid en de mist dit te laat ziet, zit je erachter op. Rijd niet te zacht, hiermee vorm je ook een gevaar, de kans is dan groter dat de bestuurder achter jou harder rijdt en jou te laat ziet. 


Als laatste is het erg belangrijk dat je de auto instapt en alles kan vinden, alle functies van de auto weet en dat je de auto onder controle hebt. Al helemaal in gevallen van noodweer. Weet welk licht welke is en wanneer je die moet inschakelen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands