Top 10 spectaculaire autoroutes van Europa

Van de Amalfikust in Italië naar de Atlantische weg in Noorwegen. We nemen je mee naar de meest spectaculaire autoroutes van Europa. We durven te wedden dat je ze nog niet allemaal kent. Wat is jouw favoriet? En met welke auto ga je?

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om mooie autoroutes te rijden. In Europa liggen ook veel beroemde autoroutes waar zelfs mensen van de andere kant van de wereld voor overvliegen. Ikwilvanmijnautoaf.nl zet de top 10 spectaculaire routes van Europa voor je op een rij.


1.     Douro Vallei, Portugal

Voor een route door de Douro vallei moet je een stukje rijden, want de vallei ligt in Portugal. Start bijvoorbeeld de tocht in de kustplaats Porto waar de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan. Je kunt op verschillende manieren het landschap ontdekken en één daarvan is de auto. Natuurlijk doe je dat met het dakje open als je die mogelijkheid hebt.

De route is 27 kilometer lang en telt in totaal zo’n 93 bochten. De rivier is omgeven door heuvels met grote wijngaarden. Onderweg kun je ook een kijkje nemen in de dorpjes en stadjes en kun je genieten van adembenemende uitzichten. Niet voor niks wordt de Douro vallei ook wel de betoverende vallei genoemd.


2.     De oversteek van Gois, Frankrijk

Le Passage du Gois, oftewel: de oversteek van Gois, is een bijzondere weg die het eiland Noirmoutier met het vasteland van Frankrijk verbindt. De 4,5 kilometer lange weg loopt twee keer per dag onder water. Veel toeristen komen naar deze passage om dit fenomeen met eigen ogen te zien. Je hoeft niet bang te zijn dat je halverwege de weg moet zwemmen. Er wordt met borden precies aangegeven tot hoe laat je de oversteek nog kunt maken voordat het vloed wordt. De passage is ook altijd goed voor spektakel, want er zijn altijd waaghalzen die zich niks van de waarschuwingen aantrekken.


3.     Transfagarasan, Roemenië

Als je er nog niet over na had gedacht om een keer naar Roemenië te gaan is dit een reden om het juist wél te doen. In Roemenië ligt namelijk één van de mooiste en spectaculairste autoroutes van Europa. De Transfagarasan is 90 kilometer lang en hij is net weer geopend voor het verkeer. Tussen oktober en juni is de route gesloten in verband met sneeuwval. Als je een route in Roemenië gaat rijden doe je dat natuurlijk met een Dacia. Omdat je op hoogtes van meer dan 2000 meter komt is de Dacia Sandero Lauréate een goede keuze.

De weg bereikt na ontelbaar veel haarspeldbochten een hoogte van 2134 meter. Er wordt geadviseerd niet harder dan 40 kilometer per uur te rijden, dus je kunt je er wel een beeld bij vormen. Tijdens de route kom je op plaatsen waar toeristen nog nauwelijks van op de hoogte zijn.


4.     Atlantische weg, Noorwegen

Voor de volgende route gaan we een hele andere kant op, namelijk naar Noorwegen. Hier ligt de Atlantische weg. Deze acht kilometer lange weg ligt tussen de plaatsen Kristiansund en Molde. De route gaat al slingerend via bruggen over de kleine eilandjes die in zee liggen. Hoge bergen kom je tijdens deze route niet tegen.

Langs de route zijn vier punten aangelegd waar je de auto aan de kant kunt zetten om te genieten van het uitzicht. Misschien is bijkomen een beter woord, want bij het naderen van de spectaculaire brug over de Storseisundet moet je even twee keer met je ogen knipperen. De brug wordt ook wel ‘de brug naar niemandsland’ genoemd. Vanwege de knik in het midden kun je vanuit bepaalde oogpunten het einde van de brug niet ziet.


5.     Trotternish Ridge, Schotland

Helemaal in het noorden van Schotland ligt het schiereiland Skye. Bergen, dalen, meren, vlak landschap en hoge kliffen. Als er een eiland is waar je alles kunt vinden is dat Skye. Vergeet hierbij ook de Trotternish Ridge niet. Dit is een woest landschap van 30 kilometer lang. Het landschap is werkelijk adembenemend en je kunt niet anders dan regelmatig even stoppen om te genieten van het uitzicht.

Een sterke terreinwagen is in dit gebied trouwens een aanrader. Het landschap is continu in beweging, dus de wegen moeten elk jaar opnieuw gerepareerd worden. Daarnaast staat Schotland niet bekend om haar mooie weer, dus een open dak heeft hier weinig zin. Een Hummer is misschien wat overdreven, maar met een Volkswagen Touareg kun je het landschap prima doorkomen.


6.     Stelviopas, Italië

De Stelviopas (Passo dello Stelvio) is een van de meest bekende, zware en beruchte autoroutes van Europa. De bergpas ligt in Italië en is 2758 meter hoog. Weet je nog niet welke auto geschikt is voor deze route? Onderschat de kracht van een Fiat Punto niet. Deze auto is dankzij het lage gewicht en compacte formaat heel geschikt om mee door de bergen te gaan. Nog een tip: de motor van je auto gaat gegarandeerd veel toeren maken in de bergen, dus zet altijd je airco uit als je een bergpas op rijdt.

De route is 20 kilometer lang en leidt je in 48 haarspeldbochten naar de top van de berg. De beklimming van de berg is zwaar en om dat te merken hoef je niet met de fiets te gaan. Ook voor ervaren autorijders is dit al een hele uitdaging.


7.     Col de la Bonette, Frankrijk

Heb je nog niet genoeg van bergpassen? Dan is de Col de la Bonette in Frankrijk ook een aanrader. Deze berg heeft met een hoogte van 2715 meter een van de hoogste verharde wegen door de Alpen. De twee kilometer lange weg rond de Bonette bereikt een hoogte van 2802 meter en biedt een prachtig uitzichtpunt als beloning van de klim.

Bovenop de berg kun je een rondje van 2 kilometer maken en het uitzicht waarnemen.


8.     De Amalfikust, Italië

De weg langs de Amalfikust wordt wel gezien als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Dat komt door de combinatie van natuur en cultuur. De route ligt ten zuiden van Napels en loopt door Salerno, de belangrijkste stad van de Amalfikust. Een leuk feitje: de Amalfikust staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pas wel op voor scooters. De Italianen staan bekend om hun eigenzinnige rijstijl. Ze zijn ontzettend behendig met hun voertuig, maar je moet je rijstijl wel iets aanpassen om met het verkeer mee te kunnen gaan. Langs de weg zijn er genoeg hotels en restaurants, dus je hoeft geen ruime auto mee te nemen om de mooie kustroute te rijden. Ga gerust met een Ferrari, geen Italiaan kijkt daar raar van op in deze omgeving.


9.     Zwarte Woud, Duitsland

Als je het iets dichterbij zoekt kun je ook naar het zuiden van Duitsland. In het Zwarte Woud kun je verschillende autoroutes uitstippelen. De Schwarzwaldhochstrasse is een bekende route die je over een hoger gelegen panoramische weg door het gebied leidt. Deze route is 65 kilometer lang en moet je zeker rijden als je naar deze omgeving gaat. De oudste route slingert naar de top van de Bühlerhöhe en loopt vervolgens langs bergen naar de oostkant van het bos.


10.     Andalusië, Spanje

Spanje staat op de eerste plaats in de lijst van landen waar de meeste auto’s worden gehuurd. Dit is ook bij uitstek een land voor het rijden van mooie autoroutes. De meest zuidelijke provincie Andalusië is een aanrader als je tijdens het rijden ook wat van de Spaanse cultuur probeert mee te krijgen. Je vliegt vanuit Nederland binnen een paar uurtjes naar Málaga en vanuit daar kun je eenvoudig met een huurauto Andalusië verkennen. De bekende kloof, Tajo de Ronda, wordt met drie bruggen overspannen. Dit is zeker een must als je naar deze omgeving gaat voor het maken van een autoroute. De Puente Nuevo is met een hoogte van 98 meter de bekendste en meest indrukwekkende brug. Spanje heeft het grootste snelwegnetwerk van Europa en er wordt continu geïnvesteerd in de kwaliteit van het asfalt. Een Seat Ibiza is bijvoorbeeld een geschikte huurauto voor Spanje.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands