Zo houd je je airco in goede conditie

Het is zomer! Op warme dagen is er niks fijner dan de airco in de auto aan te zetten. Op vrijwel elke nieuwe auto is een airco te vinden. Airco in de auto is natuurlijk erg fijn om op warme zomerdagen het hoofd koel te houden en blijf je als bestuurder scherp en alert. Maar hoe ga je het beste om met de airco? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het optimale gebruik van je airco.


Zet de airco pas aan als je rijdt

Als je in een bloedhete auto stapt ben je natuurlijk gelijk geneigd om de airco aan te zetten. Toch is dit niet altijd een goed idee. De airco compressor wordt namelijk aangedreven door de motor, met behulp van de Multi riem. Dit betekent dat hoe sneller de motor draait, hoe efficiënter er gekoeld wordt. Daarnaast is bij binnenkomst van je auto de binnentemperatuur vele malen hoger dan de buitentemperatuur. Vooral als je jouw auto lang op de parkeerplaats hebt staan. Het is verstandig om even met de ramen open te rijden, voor frisse lucht en natuurlijk de temperatuur in de auto snel te verlagen. Na een minuut ongeveer kun je de ramen sluiten en de airco aanzetten en genieten van de frisse lucht.


Onderhoud van de airconditioning

Een auto verliest gemiddeld 10% koelmiddel per jaar. Om de vier jaar ongeveer zal deze moeten worden bijgevuld. Bij te weinig koelmiddel loop je de kans dat de aircopomp stuk gaat. Reparatie hiervan kan honderden euro’s kosten en dat wil natuurlijk niemand. Naast de airco moet er ook met regelmaat worden gekeken naar de luchtfilters. Als deze vervuild zijn, zal de airco minder efficiënt werken. Controleer daarom elk jaar even je auto om de zomerdagen goed door te komen. Seat adviseert bijvoorbeeld om de filters om de 15.000 tot 20.000 kilometer te vervangen. Dit is niet alleen belangrijk om de koeling op pijl te houden, het voorkomt ook dat schimmels zich in je airco systeem kunnen vestigen, wat stank kan veroorzaken.


Aircogebruik

Om slijtage te voorkomen aan de airco is het misschien verstandig om de airco wekelijks even aan te zetten. Door de airco te gebruiken voorkom je verdroging van bepaalde rubberverbindingen, waardoor lekkage kan ontstaan. Ook voorkom je de kans op een stinkende airco en vervuilde lucht, omdat de airco de lucht automatisch ontvochtigt.


Voorkom overbelasting

Bij een zware inspanning van de motor, zoals langdurige ritten over normale en steile wegen, is het verstandig om de airco uit te zetten. Je auto heeft namelijk extra vermogen nodig om op steile wegen te rijden. Doe je dit niet, loop je misschien de kans op overbelasting aan je motor.


Zet de airco niet te koud

Veel mensen zijn geneigd om de airco op de koudste stand te zetten om zo snel mogelijk verkoeling te krijgen in de auto tijdens de warm weer. Dit is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar niet altijd slim. Je lichaam kan zich namelijk slecht aanpassen aan een temperatuurschok die groter is dan drie á vier graden. Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag idealiter niet meer dan zo'n acht graden zijn. Mensen met problemen aan hun bloedsomloop kunnen zelfs flauwvallen als de overgang tussen warm en koud te groot is. Ook kunnen je spieren last krijgen van de airco bij te lang rijden met de airco aan. Zorg er daarom ook voor dat de blower niet direct op je lichaam is gericht.


Let op de positie van uitstroomopeningen

Een veelgemaakte fout is de positie van de uitstroomopeningen. Om de koude lucht zo gelijkmatig mogelijk door de auto te verdelen moeten de uitstroomopeningen naar boven wijzen. Door dit te doen cirucleert de koude lucht rond door de gehele auto. De meeste mensen wijzen de uitstroomopeningen echter richting de gezichten van de inzittenden voor een zo snel mogelijke koeling.



Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands