Tips om een elektrische auto te kopen

De elektrische auto is hot! Om het milieu te besparen en onze steden leefbaar te houden stimuleert de Nederlandse overheid het kopen van een elektrische auto met allerlei subsidies. Voor een elektrische auto betaal je bijvoorbeeld geen BPM. Dit is de belasting op nieuwe auto’s gebaseerd op hun CO2-uitstoot. En omdat een elektrische auto helemaal geen CO2 uitstoot betaal je dus geen BPM. Ook betaal je geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Deze regelingen gelden in ieder geval tot en met 2024.

 

Subsidie op elektrische auto

Daarnaast kan je in 2022 subsidie aanvragen voor het kopen of leasen van een elektrische auto, zelfs als dit een occasion is. Voor een nieuwe elektrische auto kan je een eenmalige subsidie aanvragen van 3.350 euro en voor een gebruikt exemplaar 2.000 euro. Voorwaarde is wel dat je de auto privé koopt en dat het aanschafbedrag ligt tussen 12.000 euro en 45.000 euro.

 

Overheid wil mensen overhalen een elektrische auto te kopen

De overheid wil mensen dus echt overhalen om een elektrische auto te kopen, en de financiële prikkels zijn nodig ook want ze zijn duur! Een nieuwe auto kost gemiddeld 40.000 euro. Een klein model als de Fiat 500e kost al bijna 25.000 euro. De goedkoopste nieuwe elektrische auto is de Dacia Spring Electric, die is leverbaar vanaf bijna 19.000. Nadeel is wel dat deze auto een beperkt bereik heeft. Dat geldt ook voor de kleine Smart EQ ForFour. Dit elektrische autootje kost bijna 24.000 euro maar heeft een bereik van slechts 135 kilometer. De hoge prijs en het beperkte bereik zijn voor veel mensen dan ook de belangrijkste redenen om niet een elektrische auto te kopen. Ze willen wel maar twijfelen over het praktische gebruik ervan. Ook over het laden zijn veel vragen. Waar kan ik laden? Hoe lang duurt het en wat kost het?

 

Voordelen van een elektrische auto kopen

Toch is het kopen van een elektrische auto zeker geen slechte keuze, je moet alleen goed nadenken over hoe je deze gaat gebruiken. Voor de meeste automobilisten is bijvoorbeeld een bereik van 150 kilometer voldoende om 90 procent van alle ritten af te leggen. Wil je een elektrische auto kopen? Vraag je dan af: heb ik echt een groot bereik nodig? Zo niet dan wordt de aanschaf van een nieuwe elektrische auto ineens heel logisch want er zijn veel voordelen. Elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld waardevaster dan traditionele auto’s met een benzine- of dieselmotor. Ze krijgen regelmatig software-updates van de autofabrikant waardoor ze in feite steeds beter worden, en aan de andere kant bespaar je op onderhoudskosten door het ontbreken van een verbrandingsmotor, inclusief versnellingsbak en koppeling. Kortom, elektrische auto’s zijn duur om te kopen maar daarna bespaar je omdat je geen wegenbelasting betaalt, minder kwijt bent aan onderhoud en profiteert van een lagere afschrijving.

 

Tweedehands elektrische auto kopen

Als je ondanks dit alles niet een nieuwe elektrische auto wil of kan kopen, dan is een gebruikte elektrische auto kopen misschien een goede optie. De populairste gebruikte elektrische auto is de Renault Zoe. De Zoe kwam al in 2013 op de markt en auto’s van de eerste generatie staan nu te koop voor minder dan 9.000 euro. Houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat je vergeleken met nieuwe elektrische auto’s dan een kleiner accupakket krijgt met een kleiner bereik. Kies je voor een nieuwer exemplaar, bijvoorbeeld uit 2018, dan ligt de vraagprijs rond 18.000 euro. Nog steeds veel geld, maar aanzienlijk minder dan voor een nieuwe elektrische auto en je beschikt toch over moderne techniek. Er zijn behalve de Renault Zoe natuurlijk nog veel meer gebruikte elektrische auto’s te koop. Denk aan de Nissan Leaf, de Volkswagen e-Up! de Fiat 500e, Kia Soul EV en de BMW i3. Allemaal modellen met een prijs tot zo’n 19.000 euro. Daarboven kom je auto’s tegen als de Volkswagen e-Golf en de Hyundai Ioniq, grotere modellen dus die veel te bieden hebben!

 

Conclusie

Nieuwe elektrische auto’s zijn duur maar beschikken over de nieuwste batterijtechnologie. Daar komt bij dat je profiteert van weinig kosten en een lage afschrijving. Een elektrische auto kopen kan een goede keuze zijn. Bepaal vooraf of het bereik van de auto voldoende is, kijk naar de laadmogelijkheden en of je ook op de lange termijn ermee uit de voeten kan. Heb je een auto gekocht, dan kan je deze altijd weer verkopen, maar bij lease zit je vaak aan een langdurig contract vast.

 

Een tweedehands elektrische auto kan een aantrekkelijk alternatief zijn. De aanschafprijs is lager en net als bij nieuwe elektrische auto’s betaal je geen wegenbelasting en heb je bijna geen onderhoudskosten en een lage afschrijving. Nadeel is dat je niet de allermodernste techniek aan boord hebt, waardoor het bereik lager zal zijn en je dus vaker moet laden. Aan de andere kant is een groot bereik voor veel mensen helemaal niet nodig. Een gebruikte elektrische auto kopen is dus zeker het overwegen waard!

 

Je auto verkopen bij ikwilvanmijnautoaf.nl

Ga je een elektrische auto kopen en wil je je oude auto verkopen? Bij ikwilvanmijnautoaf.nl doe je dat snel en eenvoudig! Je hoeft alleen maar je oude auto aan te melden op onze website waarna je een passend bod ontvangt. Accepteer je het bod? Dan is je auto verkocht!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands