Subsidieregeling voor elektrische bestelbussen

Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot € 5000,- subsidie aanvragen voor de aanschaf van schone, elektrische bestelbussen.


In het klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten vanaf 2025 zero emissie zones gaan toepassen. Dit zijn gebieden waar alleen bestelbussen en vrachtwagens rijden zonder uitstoot hiervan. Hierbij is het belangrijk dat er genoeg elektrische bestelbussen op de markt zijn. De overgang op elektrische bestelbussen moet geleidelijk gebeuren en ondernemers moeten voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op mogelijke veranderingen.

De subsidieregeling

De subsidie die je krijgt op een elektrische bestelauto is naar verwachting maximaal €5.000 euro. De prijs van een bus hangt af van de omvang van de bus, mede daarom is de subsidie vastgesteld op 10 procent van de nieuwprijs, met een maximum van €5.000 euro. Ook moet de elektrische bus minimaal €20.0000 waard zijn en een actieradius hebben van minimaal 100 kilometer. Voor een bedrijf geldt dat je voor maximaal 300 voertuigen per jaar subsidie kan aanvragen.


Aanschaf of lease?

Er komen steeds meer verschillende elektrische bestelbussen op de markt. Van kleine bestelbussen tot grote bestelbussen. Elektrische bussen zijn vaak goedkoper in het onderhoud en het gebruik, maar de aanschaf hiervan is wel duurder. Daarom kunnen ondernemers tot en met 2025 subsidie aanvragen bij de aanschaf of lease van een elektrische bestelbus. Voor de aanvraag van subsidie moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Per bedrijf geldt er een bepaald maximum waarvoor je de steunmaatregel kunt aanvragen. Verder is het niet de bedoeling dat je na de aanschaf snel weer het voertuig gaat doorverkopen. Ondernemers die binnen drie jaar alweer afscheid nemen van hun elektrische voertuig, moeten de subsidie deels terug betalen.


Financiële voordelen voor ondernemers

Ondernemers die van plan zijn om een elektrische bestelbus aan te schaffen, kunnen daarnaast ook gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek om de kosten verder te drukken. Dit in combinatie met financial lease is nog voordeliger voor ondernemers. Het leasen van een bedrijfswagen levert de ondernemer vele voordelen op, zoals rente- en investeringsaftrek, btw terugvorderen en onbeperkt rijden voor een vaste bedrag per maand. Als ondernemer ben je economisch eigenaar van de auto en na het aflossen van het contract ook juridische eigenaar. Het mooie hieraan is dat je als ondernemer liquiditeit behoud, zodat je kunt blijven investeren in andere zaken voor het ondernemen.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands