Stormschade aan je auto. Hoe zit het ook alweer?

Omgewaaide bomen, takken op de weg, ontregeld trein- en luchtverkeer, de westerstorm veroorzaakt vandaag een hoop ellende in Nederland. Ook je auto heeft flink wat te lijden onder deze weersomstandigheden waardoor de kans op stormschade extra groot is. Maar wat moet je eigenlijk doen in zo’n geval? Wanneer vergoedt je verzekering iets wel en wanneer niet?


Om goed antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, is het belangrijk om eerst te bepalen wanneer je nu eigenlijk spreekt van een storm (vandaag vrij overbodig). Dit is namelijk een van de eerste dingen waar verzekeraars naar kijken. In Nederland heeft het KNMI bepaald dat een storm begint bij windkracht 9. Verzekeraars hanteren echter een grens van windkracht 7.


Wat is stormschade?

Bij stormschade kun je bijvoorbeeld denken aan afbrekende takken of rondvliegende objecten die je vierwieler beschadigen. In dergelijke gevallen kun je aanspraak maken op je autoverzekering. Echter wordt stormschade aan je voertuig niet in alle gevallen vergoed. Heb jij een WA-autoverzekering? Dan kun je helaas geen aanspraak maken op een vergoeding. Je bent in dit geval alleen verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Heb jij een verzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (all-risk)? Dan valt stormschade in de meeste gevallen wel onder je dekking.

Eigen risico en premie In welke mate stormschade invloed heeft op je eigen risico, ligt aan je verzekeraar. Check daarom altijd eerst de polisvoorwaarden. Hierin staat vermeld hoe je verzekeraar omgaat met dit soort schades en ook of het gevolgen heeft voor je premie en schadevrije jaren.


Toch de weg op?

Uiteraard is het tijdens zo’n heftige storm als vandaag verstandig om thuis te blijven. Moet je ondanks de windstoten toch de weg op? Zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende afstand houdt, je snelheid aanpast en je auto ergens overdekt parkeert. Mijd verder de routes met veel bomen langs de weg en houd de actuele verkeersinformatie goed in de gaten. Succes!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands