Steeds meer Nederlanders voorstander van rekeningrijden

Rekeningrijden staat al jaren op de agenda van de politiek. Volgens voorstanders is het een eerlijk systeem waarmee files bestreden kunnen worden. Nu lijkt ook de meerderheid van de Nederlanders er een voorstander van te zijn.


Voorstanders rekeningrijden

Rekeningrijden staat al jaren op de agenda van de politiek. Volgens voorstanders is het een eerlijk systeem waarmee files bestreden kunnen worden. Nu lijkt ook de meerderheid van de Nederlanders er een voorstander van te zijn. Volgens onderzoeksbureau I&O is 58% van de Nederlandse bevolking voorstander van een systeem waar er per gereden kilometer betaalt moet worden dan een vast maandelijks bedrag voor de motorrijtuigenbelasting.


Stijging

Dit is een stijging van 5% in vergelijking met 2 jaar geleden. Een vlaktaks kan op meer steun rekenen dan een spitstaks. Bij een vlaktaks wordt iedere kilometer hetzelfde belast terwijl bij een spitstaks de kilometers die in de spitsuren worden afgelegd meer kosten dan de kilometers buiten deze tijden. Ook is er een ecotaks mogelijk waarbij schone auto’s minder betalen dan vervuilende auto’s. Een groot argument voor rekeningrijden is dat veel mensen het een eerlijker systeem vinden ten opzichte van een motorrijtuigenbelasting die voor iedereen hetzelfde is. Zo’n 30% van de Nederlandse automobilisten melden hun rijgedrag aan te passen aan het rekeningrijden en vaker de fiets of het openbaar vervoer te zullen nemen. Ook is er een grote groep die zegt afhankelijk te zijn van de auto om op hun werk te komen en daardoor hun gedrag niet aan te kunnen passen.


Oplossing CO2 uitstoot?

Naast het fileprobleem is de CO2 uitstoot een groot thema voor de politiek. Het lijkt erop dat rekeningrijden het aantal auto’s op de weg kan verminderen en daarmee bij kan dragen aan het oplossen van beide problemen. Wat opvallend was aan het onderzoek van I&O is dat het rekeningrijden niet alleen onder de groene partijen goed scoorde maar ook onder kiezers van de traditionele autopartijen zoals de VVD & PVV aan populariteit is toegenomen. Toch heeft het kabinet in het regeerakkoord het rekeningrijden deze periode niet opgenomen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands