Slim omgaan met de bijtelling van je bestelauto: wat je moet weten

Heb je een bestelauto die door verschillende werknemers wordt gebruikt? Dan kan er een fiscaal aantrekkelijke regeling van toepassing zijn waarbij je geen bijtelling hoeft te betalen. Maar, let op: de Belastingdienst houdt dit nauwlettend in de gaten.

De Bestelauto en de Belastingdienst

Een recente uitspraak werpt licht op de situatie rondom de bijtelling voor bestelauto's die niet uitsluitend geschikt zijn voor het vervoeren van goederen. Neem bijvoorbeeld de zaak van een directeur van een tuinbouwbedrijf die een Land Cruiser van € 94.000 gebruikte. Deze auto had vijf zitplaatsen en miste een specifieke inrichting voor goederentransport, wat betekent dat er fiscaal bijgeteld moet worden. Deze uitspraak benadrukt dat een bestelauto, om van de bijtelling vrijgesteld te worden, echt ingericht moet zijn voor goederenvervoer.

Afwisselend Gebruik: Een Gunstige Regeling

Voor bestelauto's die door meerdere werknemers worden gebruikt, kan er een regeling zijn die het privégebruik met een eindheffing van € 300 belast, in plaats van de gebruikelijke bijtelling. Echter, de criteria hiervoor zijn strikt. Zo moet duidelijk zijn dat de auto doorlopend afwisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers. Als dit het geval is, wordt de bijtelling vervangen door de eindheffing, en hoef je geen kilometeradministratie bij te houden.

Subsidieregeling voor Elektrische Bestelauto's

Goed nieuws voor de toekomst: vanaf 2021 komt er een subsidieregeling voor uitstootvrije bestelauto's, met 10% van de nieuwprijs tot een maximum van € 5.000 als subsidie. Deze regeling, samen met de milieu-investeringsaftrek, maakt het aantrekkelijker om te investeren in elektrische bestelbussen. Let wel op de voorwaarden, zoals een minimale actieradius van 100 kilometer en een maximum van 300 bestelbussen per bedrijf.

Geschil over Afwisselend Gebruik

Een specifieke zaak illustreert de uitdagingen rond het bewijzen van afwisselend gebruik. Bij een aannemersbedrijf werd een bestelauto door twee werknemers gebruikt, maar het was niet duidelijk wie wanneer met de auto reed en of er ook privéritten werden gemaakt. De Belastingdienst betwistte de toepassing van de € 300 regeling omdat het gebruik niet duidelijk vastgesteld kon worden. Gelukkig zag de rechter dit anders en erkende het afwisselend gebruik op basis van de aard van het werk.

Conclusie

De les hier is tweeledig. Ten eerste, zorg dat je bestelauto duidelijk is ingericht voor goederenvervoer als je wilt voorkomen dat je fiscaal moet bijtellen. Ten tweede, als je gebruikmaakt van de regeling voor afwisselend gebruik, zorg dan dat je de inzet van de bestelauto goed documenteert. Het kan je veel gedoe met de Belastingdienst besparen. En vergeet niet de nieuwe subsidieregelingen voor elektrische voertuigen te bekijken. Zo blijf je fiscaal slim en duurzaam ondernemen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands