Schade aan je auto door vuurwerk

Het aftellen is begonnen! Nog een paar dagen en we zwaaien 2017 met z'n allen uit. Naast alle gezelligheid die deze dagen met zich meebrengt, is het ook de tijd waarin er volop vuurwerk wordt afgestoken. Autoschade door vuurwerk is elk jaar een terugkomend onderwerp voor autobezitters. Hoe bescherm je je vierwieler nu het beste tegen rotjes, duizendknallers en sierpijlen? En hoe zit het met je verzekering? Wij zochten het voor je uit! 

De jaarwisseling staat voor velen in het teken van feest en plezier, maar vuurwerkschade kan het feestje snel verpesten. De kosten door vuurwerkschade kunnen flink oplopen en het geregel brengt vaak een hoop gedoe met zich mee. Verzekeraars keerden na de jaarwisseling de afgelopen jaren tussen de 1 en 2 miljoen euro uit voor autoschade. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat veel auto’s geen goede verzekering hadden of de schade niet gemeld hebben.


Autoschade door vuurwerk

Hou jij ook zo van siervuurwerk? Vooral om 00.00 uur is het prachtig om te zien hoe al dat moois de lucht in wordt geschoten. Echter, alles wat de lucht ingaat komt ook weer terug. Kruitschade komt vaak voor bij auto's. Niet volledig verbrand valt het met hoge snelheid uit de lucht om – eenmaal op je auto – in de lak te trekken. Het gevolg? Zwarte stipjes in je lak. Ook de stokken van vuurpijlen kunnen flinke krassen en deuken veroorzaken. Helaas komt het ook nog vaak voor dat vuurwerk naar binnen wordt gegooid of dat de auto zelfs gebruikt wordt om een vreugdevuur van te maken. Dergelijke branden zorgen ervoor dat er weinig tot niets overblijft van je vierwieler.


Wat kun je doen?

Je kunt verschillende maatregelen treffen om de kans op vuurwerkschade te verkleinen. Heb je bijvoorbeeld een (extra) garage? Zet daar je auto dan in. Uiteraard kun je 'm ook inpakken met een passende autohoes. Op deze manier komen de kruitresten niet op je auto terecht, maar worden ze opgevangen door de hoes. Weet je dat er in jouw straat veel vuurwerk afgestoken wordt, parkeer je bolide dan in een rustige straat of parkeerplaats. Verder kan het helpen om je auto vlak voor de jaarwisseling te wassen. Klinkt gek. Maar wanneer je gebruikmaakt van extra veel was, zorgt dit ervoor dat de kruitresten minder makkelijk in de lak kunnen trekken. De was kun je zelfs gebruiken voor ruiten, plastic delen en rubbers, die zijn dan ook beter beschermd tegen vuurwerk. Vuurwerkschade helemaal voorkomen kan bijna niet, maar dankzij deze tips kun je de risico's wel verkleinen.


Hoe zit het met de verzekering?

Heb je een allriskverzekering, dan zit het vaak goed en wordt de schade volledig vergoed. Helaas heeft het claimen van vuurwerkschade meestal wel gevolgen voor je opgebouwde korting voor schadevrij rijden. Bij echte brandschade geldt dit meestal niet. Bij een WA-Plus verzekering wordt vuurwerkschade vaak wel vergoed. Wie alleen een WA-verzekering heeft, moet zelf voor de kosten opdraaien. Is je auto expres aangestoken tijdens de jaarwisseling? Doe dan altijd aangifte bij de politie!

En dan nog even dit Vuurwerk mag maar drie dagen in het jaar verkocht en aangeschaft worden. In 2017 is dat op 28, 29 en 30 december. Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren. Sinds 2014 mag je alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken.


Heb jij nog goede tips om je auto tijdens de jaarwisseling tegen vuurwerk te beschermen? Dan lezen wij dit graag hieronder in de reacties.


Het team van Ikwilvanmijnautoaf.nl wenst jou een heel gezond en gelukkig nieuwjaar! 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands