Samen op vakantie?

Ok, je partner mag mee. En voor je hond heb je een bijna-net-zo-goed-als-thuis plek gevonden. Dan blijft er nog één vraag over: Wat doe je met je auto deze zomer?

Een retourtje naar de zon betekent al snel een slordige 3.000 km erbij op je teller. Stel dat daar nu zo’n 178.000 km op staat en je wilt je auto later dit jaar verkopen. Wat is dan wijsheid? Neem je hem nog mee op vakantie? Of ben je dan dief van je eigen portemonnee en is, in the end, een vlieg- of treinticket toch goedkoper?


Meer kilometers, minder euro’s?

Ook wij zijn benieuwd naar het effect van extra kilometers op de verkoopprijs. We nemen de proef op de som en struinen het internet af op zoek naar een tweedehands Volkswagen Golf. Daar zijn er immers lekker veel van. Om de vergelijking zo zuiver mogelijk te houden kiezen we voor een vast motortype en bouwjaar.


Bizarre ontdekking

De uitslag van het snelle onderzoek is verbijsterend: Een Golf met 110.000 kilometers op de teller doet nauwelijks onder voor een soortgelijk exemplaar met 90.000 kilometer. Wij kunnen het bijna niet geloven… en duiken in onze eigen data. Ook daar wordt dit bizarre gegeven bevestigd.

Een nul meer op de teller heeft dus weinig invloed op de waarde van een tweedehandsauto.


En nu?

De logica dat een occasion met minder kilometers meer mag kosten, gaat dus vanaf vandaag niet meer op. Wie weet wat dat voor de toekomst betekent, mag het zeggen… Wij moeten voorlopig nog even wennen aan het wonderlijke idee voordat we er een uitspraak over durven doen!

FYI: Op basis van de ‘oude logica’ wordt er nog steeds gerommeld met kilometerstanden. Ben je op zoek naar een tweedehandsauto? Check dan altijd of de kilometerstand klopt. Dat kan bij de RDW met behulp van het kenteken en de tellerstand. De RDW krijgt de standen door van garagehouders bij alle Apk’s, ingrijpende reparaties, onderhoudsbeurten en bandenwissels van meer dan €150,-. Tot 2014 lag die taak bij de stichting Nationale Autopas (NAP).

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands