Rijden met een schadeauto: mag dat?

Schade aan je auto, naast dat het erg vervelend is kan het ook zo zijn dat de kosten voor reparatie niet opwegen tegen de dagwaarde van je auto. Sommige mensen kiezen dan ook om door te blijven rijden en de schade niet laten repareren. Maar is dit verstandig?


Het is vaak lastig in te schatten hoe erg de schade aan de auto is, omdat je niet iedere vorm van schade met het blote oog kunt zien. Langer doorrijden met een schadeauto kan ook op lange termijn meer schade opleveren aan de auto, waarbij het laten maken dan nog duurder zal worden. Je kunt er dus soms beter voor kiezen om je schadeauto te verkopen.


Welke soorten autoschade zijn er? 

Schade aan je auto kan op vele manier ontstaan. Maar het meest voor de hand liggend is toch wel schade dat is veroorzaak door jezelf of door een bestuurder van een andere auto. Schade kan variëren tussen lichte en zware schade. Is de schade heel erg? Dan is er misschien sprake van “Total loss”. Vaak moet de auto dan gesleept moeten worden.

Door blijven rijden met schade auto

Mocht je auto schade hebben en de reparatie daarvan te veel geld kosten, dan kun je ervoor kiezen om door te blijven rijden. Mocht je besluiten om door te blijven rijden is het verstandig om op de volgende punten te letten:

Zien: jouw auto goed bekijken is het eerste wat je moet doen. Stap niet zomaar achter het stuur, maar loop eerst een rondje om de auto en kijk of er iets opvalt. Indien er onderdelen over de grond slepen of de autovloeistof lekt, is rijden niet verstandig. Dit kan ook voor zeer gevaarlijke situatie zorgen en dat moet natuurlijk vermeden worden.

Voelen: indien jouw auto na een aanrijding niet goed aanvoelt tijdens het rijden, rij dan vooral niet verder en laat er direct naar kijken. De kans is groot dat er iets beschadigd is.

Luisteren: de meeste autobezitters weten precies hoe hun auto onder normale omstandigheden klinkt tijdens het rijden. Mocht je merken dat het geluid van de auto niet zoals normaal is, dan is het beter om het na te laten kijken i.p.v. door te blijven rijden.



Het kan ook zo zijn dat je na een garagebezoek voor jezelf tot de ontdekking bent gekomen dat je door wilt blijven rijden met de schade auto i.p.v. laten maken. Dit kan door de eerder besproken punten in de tekst komen. Als je auto technisch Total loss is verklaard dan kun je waarschijnlijk niet eens meer rijden. Bij economisch Total loss kunnen de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. In dat geval kun je dus eigenlijk door blijven rijden. Denk hierbij aan blikschade. Dit kan echter op langere termijn ook voor problemen zorgen. Zelfs schade aan de lak kan op den duur gaan roesten wat voor meer schade zorgt. Het is maar net de vraag of je als bestuurder die risico wilt nemen of niet?


RDW-kentekenregister

Mocht de politie of schade-expert een melding maken in het RDW-kentekenregister dan mag je niet meer de weg op met de schade auto. Je bent dan verplicht om de auto naar de garage te laten brengen voor een keuring. Mocht je in de tussentijd doorrijden tijden de WOK (wacht op keuring) dan kun je een flinke boete ontvangen en wellicht inbeslagname van het voertuig. Zie Rijksoverheid.

 

Jouw schadeauto verkopen

Wat voor schade je aan je auto ook hebt, via schadeauto verkopen kan je makkelijk je schadeauto aanmelden voor verkoop. Samen met een groot netwerk aan RDW-erkende autobedrijven die gespecialiseerd zijn in het kopen van schadeauto’s kan de verkoop heel makkelijk en snel verlopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands