Pech onderweg? Dit zijn je opties

Je wilt er liever niet bij nadenken als je lekker aan het toeren bent in je auto. Maar onderweg naar je vakantiebestemming, werk, familie of vrienden kan het iedereen overkomen: autopech. Het gebeurt niet vaak, auto’s zijn tegenwoordig heel betrouwbaar. Alleen zijn ze niet altijd 100 procent betrouwbaar. Er kan een storing optreden waardoor je niet verder kan rijden. Een lekke band bijvoorbeeld, maar ook een kapotte koppeling of transmissie kan je auto lamleggen. Elektronische storingen komen ook vaak voor. Vooral ‘s winters is een lege accu vaak de oorzaak van startproblemen en daarnaast kunnen andere elektronische storingen voor problemen zorgen. Een goede hulp bij pech onderweg is dus zeker aan te raden.


ANWB Wegenwacht

De meest bekende pechhulp is toch wel de ANWB Wegenwacht. De ANWB is de grootste vereniging van ons land en heeft met de Wegenwacht de oudste pechhulpdienst in huis. De Wegenwacht is vooral bekend van de gele auto’s en de monteurs die je auto repareren. Dat is ook meteen een van de grootste verschillen met andere aanbieders van pechhulp. Dit zijn vaak sleepdiensten die kleine problemen wel zelf kunnen oplossen, bijvoorbeeld door het bieden van starthulp, maar geen reparaties uitvoeren. Nadeel voor koopjesjagers is dat de ANWB niet de goedkoopste aanbieder is.


Route Mobiel pechhulp

Naast de ANWB Wegenwacht zijn er ook talloze andere aanbieders van pech onderweg hulp. Zo kwam in 2004 nieuwkomer Route Mobiel op de markt met pechhulp, dat in het begin vooral zijn pijlen richtte op de ANWB Wegenwacht. Route Mobiel profileert zich als goedkope pechhulp en had in het begin, net als de ANWB, een eigen vloot van auto’s op de weg die je helpen bij pech onderweg. Tegenwoordig is Route Mobiel onderdeel van verzekeringsmaatschappij Vivat dat vooral bekend is van Reaal en maken ze gebruik van pechhulpverleners en sleepdiensten die je weer op weg helpen.


Vakgarage pechhulp

Naast deze bekende aanbieders van pechhulp kan je ook pechhulp afnemen bij je autogarage of bij je verzekeraar. Vakgarage en Bosch Car Service zijn twee voorbeelden van garageformules die onder hun eigen naam pechhulp aanbieden. Net als bij Route Mobiel en andere verzekeraars loopt de pechhulp altijd via een alarmcentrale en daaraan gekoppeld pechhulpverleners die worden ingeschakeld zodra ze een melding binnen krijgen van een pechgeval. Ze bieden allemaal pechhulp aan in Nederland en Europa, maar de voorwaarden zijn op details vaak verschillend. Denk hierbij aan vervangend vervoer en repatriëring van personen en goederen.


Pechhulp via je verzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden bij hun autoverzekering of reisverzekering een aanvullend pakket met pechhulp voor Nederland en het buitenland. Tip: let erop dat je niet dubbel verzekerd bent. Het kan gebeuren dat je bij de ene verzekeraar een autoverzekering hebt met pechhulp en bij de ander een reisverzekering met pechhulp. Of zelfs dat je bij dezelfde verzekeringsmaatschappij via twee verzekeringen dezelfde dekking hebt. Goed opletten dus. In de praktijk verschillen de pechhulp verzekeringen onderling niet zo heel veel. In de basis maken ze allemaal gebruik van een alarmcentrale en lokale hulpverleners die je weer op weg helpen, of de auto afslepen naar een garage in de buurt (als je in het buitenland bent). Ben je in Nederland dan wordt de auto veelal naar je eigen garage gebracht als reparatie ter plekke niet mogelijk is. Ook hier geldt weer dat alle pechhulpabonnementen van elkaar op details verschillen. Denk hierbij aan woonplaatsservice, persoons- of kentekengebonden service, vervangend vervoer, hulp in binnen- en buitenland, verzekering voor de aanhanger of caravan, enzovoort.


Goedkope pechhulp

Het kan dus een hele klus zijn om de pechhulp te vinden die bij je past. Je wilt de beste service voor de laagste prijs. Is prijs het allerbelangrijkste dan kan je ook denken aan pechhulp op afroep. Dit noemen de aanbieders ook wel ‘pechhulp on demand’. Met pechhulp on demand betaal je geen maandelijks bedrag maar betaal je alleen voor de hulp die je nodig hebt. RoadGuard van Centraal Beheer is hiervan een bekend voorbeeld. Het werkt via een app en je hebt verder geen verzekering nodig bij Centraal Beheer. De totale kosten voor deze vorm van pechhulp zijn dus wel afhankelijk van je auto. Heb je een oud barrel dat steeds uitvalt dan kan het je veel geld gaan kosten. Heb je een betrouwbare auto voor de deur dan kan het je geld besparen ten opzichte van andere aanbieders. Maak dus vooraf altijd een rekensom!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands