Oude auto-onderdelen: welke (her)ken je nog?

De auto heeft er al een lange weg opzitten en wie weet wat ons nog meer te wachten staat qua ontwikkelingen. Niet alleen verandert het uiterlijk van auto’s telkens, ook bepaalde functies zijn aangepast of verloren gegaan bij de introductie van nieuwigheden. Welke oude onderdelen (her)ken jij nog? Doe de test van ikwilvanmijnautoaf.nl.

Een auto blijft nooit hetzelfde, alles wordt continu verbeterd en vernieuwd. Daar ontkomen we niet aan. De auto’s van vroeger hadden snufjes die we nu al bestempelen als achterhaald. We vinden het leuk om nog wat oude herinneringen op te halen. Weet jij nog dat…?


... je het raampje handmatig moest opendraaien?

In de goeie ouwe tijd was het heel normaal om je raampje open te draaien voor wat extra frisse of koele lucht. Helemaal naar beneden lukte dan niet, want er bleef altijd een stuk staan. Nu drukken we op een knopje en het raampje zakt automatisch helemaal naar beneden. Er zijn nog steeds veel auto’s waarbij je achterin nog wel op de ‘ouderwetse’ manier het raampje open kunt draaien.


….er achterin nog geen veiligheidsgordels waren?

Zo scherp de huidige veiligheidsregels nu zijn konden we ons lange tijd geleden niet voorstellen. Een auto van voor 1 januari 1990 was niet verplicht veiligheidsgordels op de achterbank te hebben. Als de nood aan de man was werden er dus gewoon vijf personen achterin de auto gepropt. Moet je nu eens doen. De regel luidt: er mogen niet méér personen worden vervoerd dan er autogordels aanwezig zijn. Zijn er maar twee gordels? Dan mogen er maar twee personen in de auto zitten.


… je cassettebandjes afspeelde in de auto?

Wat? Je iPhone integreren in je auto? Muziek draadloos streamen was er vroeger niet bij. Cassettebandjes, die werden helemaal grijs gedraaid in de auto. In nagenoeg elke auto zat standaard een cassettespeler. Niks geen frontjes die gejat konden worden, maar vaste radio’s met draaiknopjes en, als je geluk had, een cassettespeler. En maar wisselen tussen kant A en kant B. Hoe zit dat nu bij jou? Heb jij nog een auto met een cassettespeler of zijn die sporen allang gewist uit jouw vierwieler?


…je de kofferbak met een hendeltje moest openen?

Tegenwoordig open je de kofferbak gemakkelijk door op de knop van je kofferbak te drukken. Vroeger niet. Toen moest je in de auto zoeken naar het hendeltje van de kofferbak.


… auto’s vroeger een houten stuur had?

Van splinters of koude handen hoef je nu geen last meer te hebben. Vroeger, en dan gaan we echt een stukje terug in de tijd, was dat anders. Toen werd het stuur nog van hout gemaakt. Tegenwoordig is een elektrisch verwarmd stuur al heel normaal.


… een auto vroeger vier versnellingen had?

We hoeven niet eens zo ver terug in de tijd voor een auto met vier versnellingen. Ze rijden nog steeds rond, maar zijn bij hoge snelheden niet bepaald zuinig. Maak jij veel kilometers en rijd je veel over de snelweg? Lang leve de zes versnellingsbakken en automaten!


… je als bestuurder iedereen om en om moest binnenlaten?

Vroeger moest je als bestuurder met je sleutel de deur openen en van binnenuit het knopje van alle portieren omhoog trekken om de deur te ontgrendelen. Nu is dat anders. Met één druk op het knopje kan iedereen tegelijk instappen.


...een auto gestart moest worden met de choke?

Het is al even geleden, maar ooit werden alle auto’s gestart met een handmatige choke. Het was nog een hele kunst om daarbij de auto aan de praat te krijgen. Te lang choken was niet goed, maar te kort kon een afslaande motor tot gevolg hebben. Nu slaat een motor alleen af als je te weinig toeren maakt. Dat is stukken beter zo.

Welke functies ken jij nog? En ken je nog meer functies die vroeger in de auto zaten en nu niet meer?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands